Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Παραλήρημα Τραμπ για την εκεχειρία στη Συρία: Τούρκοι και Κούρδοι σαν παιδιά που μαλώνουν!

Τραμπ

Με εξωφρενικό τρόπο περιέγραψε την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία ο Ντόναλντ Τραμπ.
Έδειξε ξανά να μην καταλαβαίνει τη βαρύτητα των γεγονότων και τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Παρομοίασε τη μάχη Τούρκων και Κούρδων και καυγά παιδιών που «πρέπει να τους αφήσεις λίγο, πριν τους χωρίσεις».
Μίλησε ξανά για τη «σκληρή αγάπη» που έφερε την εκεχειρία των 120 ωρών.
Παίρνει πίσω τις κυρώσεις στην Τουρκία λέγοντας: «δεν ξέρω πως θα μπορούσαν να επιβιώσουν οικονομικά».
«Κύριος» ο Ερντογάν, «φίλοι» του οι Κούρδοι και ο εαυτός του… αντισυμβατικός!

Εκατοντάδες άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, σκοτώθηκαν στη βόρεια Συρία στις επτά μέρες της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» που εξαπέλυσε η Τουρκία κατά των Κούρδων της περιοχής. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αλλά για τον εγωκεντρικό και αρνητή της πραγματικότητας Ντόναλντ Τραμπ, όλα αυτά είναι μόνο σαν έναν καυγάς παιδιών σε μια αυλή!

Με αυτόν τον τρόπο και εν μέσω αυτοαποθέωσης, ο Τραμπ περιέγραψε την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία ως έναν καυγά ανάμεσα σε παιδιά (όπου παιδιά οι Τούρκοι και οι Κούρδοι), τα οποία πρέπει να αφήσεις για λίγο να τσακωθούν και μετά να τα χωρίσεις. Τι κι αν στον «καυγά» αυτόν (με τη λογική του Τραμπ), χάνονται αθώοι; Για τον Αμερικανό πρόεδρο μόνο ένα έχει σημασία: να μην πεθάνουν Αμερικανοί και να αποθεωθεί ο ίδιος.

Λίγη ώρα μετά τη συμφωνία για την 120ωρη κατάπαυση πυρός στη βόρεια Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε για άλλη μια φορά τους πάντες με το στόμα ανοιχτό, όταν με αδιανόητα υπονοούμενα (σ.σ. «σκληρή αγάπη») περιέγραψε τις διαπραγματεύσεις. Δεν πέρασαν λίγες ώρες και ο Αμερικανός πρόεδρος απέδειξε πως μπορεί και πολύ χειρότερα!

Το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας) ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στο Ντάλας για μια ακόμα προεκλογική του ομιλία. Είχαν περάσει μόλις λίγες ώρες αφού είχε ανακοινωθεί πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας είχαν συμφωνήσει με την Τουρκία για κατάπαυση πυρός 120 ωρών στη βόρεια Συρία.

Και ποιος θα έπαιρνε τα εύσημα για αυτό; Μα φυσικά, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ. Σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού, αλαζονείας και απόδειξης πως αγνοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Τραμπ έκανε αυτό που κάνει πάντα: άφησε τους πάντες έκπληκτους με όσα είπε. Όλους εκτός από τους υποστηρικτές του, που τον αποθέωναν συχνά πυκνά.

Τραμπ: Είμαι αντισυμβατικός

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά συνεχάρη τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που «τους έστειλα ως επικεφαλής αντιπροσωπείας να δουν τον Ερντογάν και έκαναν καλή δουλειά, χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα αίμα Αμερικανών».

Click4more: Ερντογάν απαντά στον Τραμπ! «Κύριε πρόεδρε…»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αυτοαποθεώθηκε, λέγοντας πως «αυτό που έκανα ήταν αντισυμβατικό». Και περιέγραψε το τι θεωρεί «αντισυμβατικό» σε ό,τι έχει να κάνει με μια πολεμική σύρραξη, όπως αυτή στη βόρεια Συρία. «Είπα: πρέπει να παλέψουν λίγο. Κάποιες φορές πρέπει να τους αφήσεις να τσακωθούν λίγο. Να τους αφήσεις να καταλάβουν πόσο δύσκολο είναι να μάχεσαι. Κάποιες φορές πρέπει να τους αφήσεις να παλέψουν σαν δυο παιδιά σε αυλή και μετά να τους χωρίσεις» ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο ηγέτης μιας παγκόσμιας δύναμης…

Κάνοντας λόγο για «σκληρή μάχη», χαρακτήρισε «φίλους» τους Κούρδους, «φίλους» και τους Τούρκους. Αλλά «για 15 -20 χρόνια δεν μπορούσαν να τα βρουν». Και ευτυχώς που (στη λογική Τραμπ) υπάρξουν οι Αμερικανοί και «πήγαμε εκεί και είπαμε: θέλουμε κατάπαυση πυρός».

Click4more: Απίστευτος Τραμπ! «Χρειάστηκε σκληρή αγάπη για να έρθει η συμφωνία»!

Το παραλήρημα Τραμπ συνεχίστηκε λέγοντας πως «οι Κούρδοι ήταν υπέροχοι, θα κάνουν λίγο πίσω, θα κρατήσουν τον ISIS (σ.σ. εννοεί τους αιχμάλωτους τζιχαντιστές), και ο Ερντογάν ήταν τέλειος». Και επειδή ήταν… τέλειος, ο Τραμπ ανακοίνωσε (όπως βέβαια ήταν δεδομένο) πως παίρνει πίσω τις κυρώσεις που είχαν αποφασιστεί. Κυρώσεις που «ήταν οι χειρότερες, δεν ξέρω πως θα μπορούσαν να επιβιώσουν οικονομικά». Αλλά «ο Ερντογάν ήταν κύριος και το κατάλαβε».

Κάπου εκεί, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε ξανά την έκφραση «σκληρή αγάπη» (μια έκφραση που συχνά υποδηλώνει ακόμη και σεξουαλικά υπονοούμενα…) για να περιγράψει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία. Γιατί, είπε, «χωρίς λίγη απ’ αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει αυτή η συμφωνία»!

«Η Τουρκία θα είναι χαρούμενη, οι Κούρδοι θα είναι χαρούμενοι, οι ISIS θα είναι δυστυχισμένος», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, που τα… έχωσε λίγο και στον Μπαράκ Ομπάμα που «έχασε ένα εκατ. κόσμο εκεί».

Δείτε όλο το παραλήρημα του Ντόναλντ Τραμπ

Τι υποσχέθηκαν οι Τούρκοι

Η συμφωνία για την εκεχειρία πέντε ημερών τέθηκε σε ισχύ στις 22:00 το βράδυ της Τετάρτης, ανακοίνωσε η κουρδοαραβική συμμαχία, κύρια συνιστώσα της οποίας είναι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού, τους οποίους είχε στοχοποιήσει ο Ερντογάν. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις δεσμεύθηκαν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα κάνει το ίδιο.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό επιτετραμμένο για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, υποσχέθηκε στις ΗΠΑ ότι η «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία θα έχει προσωρινή διάρκεια και δεν θα προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμού. «Οι Τούρκοι μας διαβεβαίωσαν επανειλημμένα ότι δεν έχουν πρόθεση, απολύτως καμία πρόθεση, ούτε ο πρόεδρος Ερντογάν, ούτε άλλοι κατώτεροι αξιωματούχοι, να μείνουν στη Συρία για μεγάλο διάστημα», είπε ο Τζέφρι.

Κατά τον ίδιο, οι Κούρδοι μαχητές θα υποχωρήσουν νότια της «ζώνης ασφαλείας» που θα ελέγχουν οι Τούρκοι στρατιωτικοί. Πρόσθεσε πως δεν έχει αμφιβολία πως οι Κούρδοι ήθελαν να παραμείνουν στην περιοχή, αλλά η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά πως δεν ήταν σε θέση από στρατιωτική σκοπιά να την κρατήσουν.

Κατά τον Τζέιμς Τζέφρι, δεν συζητήθηκε στις αμερικανοτουρκικές διαπραγματεύσεις εάν θα προστεθούν και άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της Μάνμπιτζ, στην «ασφαλή ζώνη». Αυτή τη στιγμή, διευκρίνισε ο ίδιος, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτή η «ασφαλής ζώνη» εκτείνεται ως τα όρια της περιοχής όπου διεξάγει επιχειρήσεις ο στρατός της Τουρκίας, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, στο κεντρικό τμήμα της περιοχής της βορειοανατολικής Συρίας.

Εκεχειρία χωρίς… Halkbank

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, τόνισε ότι η συμφωνία που κλείστηκε με την Τουρκία για τη Συρία δεν συμπεριλάμβανε κάποια διευθέτηση για το ζήτημα των κατηγοριών που απήγγειλαν προ ημερών αμερικανοί εισαγγελείς σε βάρος της τουρκικής τράπεζας Halkbank.

Οι κατηγορίες σε βάρος της τράπεζας — το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας ανήκει στο τουρκικό δημόσιο — για την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν είναι ζήτημα που επαφίεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την ομοσπονδιακή εισαγγελία της Νέας Υόρκης, ξεκαθάρισε ο Πενς.

“Απάτη” η εκεχειρία

Μπορεί ο Τραμπ να πανηγυρίζει και να αυτοαποθεώνεται, αλλά η συμφωνία με την Τουρκία για εκεχειρία στη βόρεια Συρία δεν άρεσε σε όλους. Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία έχει ανοιχτή κόντρα με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ χαρακτήρισαν «απάτη» τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας.

«Αυτή η συμφωνία υπονομεύει (…) την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στους συμμάχους και στους αντιπάλους μας, ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται τον λόγο μας. Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έκανε καμία παραχώρηση, ενώ ο πρόεδρος (Τραμπ) του τα έδωσε όλα», ανέφεραν Πελόσι και Σούμερ σε ανακοίνωσή τους.

Κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών διεμήνυσαν ότι στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα διεξαχθεί ψηφοφορία για το πακέτο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, το οποίο εισηγήθηκαν στελέχη των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικάνων, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις