Κόσμος

Πλήγμα στο κίνημα #MeToo της Κίνας: Έχασε τη δίκη η καταγγέλλουσα πολύ γνωστής υπόθεσης

Δικαστήριο του Πεκίνου αποφάσισε κατά της ενάγουσας σε μια πολύ προβεβλημένη υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης στην Κίνα, κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να στηρίζουν τις καταγγελίες της, σε μια απόφαση η οποία είναι πιθανόν να καταφέρει πλήγμα στο κίνημα #MeToo στη χώρα.

Σε μια σειρά από αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η 28χρονη Τζόου Σιαοσουάν κατηγόρησε το 2018 τον γνωστό τηλεοπτικό παρουσιαστή Τζου Τζουν στο κρατικό δίκτυο CCTV ότι την θώπευσε και την φίλησε με το ζόρι το 2014, όταν εργαζόταν γι’αυτόν ως εκπαιδευόμενη. Αυτός αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Τα καταγγελλόμενα από την Τζόου διαδόθηκαν ταχύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτή προσέφυγε κατά του Τζου για πρόκληση βλάβης πριν από τρία χρόνια, αν και η πρώτη ακροαματική συνεδρίαση για την υπόθεση έγινε μόλις τον Δεκέμβριο του 2020 κεκλεισμένων των θυρών. Η δεύτερη ακροαματική συνεδρίαση χθες, Τρίτη, έγινε επίσης κεκλεισμένων των θυρών.

Το Λαϊκό Δικαστήριο της Χαϊντιάν αναφέρει στην ετυμηγορία του, στην οποία κατονομάζει την Τζόου και τον Τζου μόνο με τα επώνυμά τους, ότι τα στοιχεία που υποβλήθηκαν είναι “ανεπαρκή” για να αποδείξουν σεξουαλική παρενόχληση.

Δεν αποσαφηνίστηκε αν ο Τζου ήταν παρών χθες στο δικαστήριο, ενώ δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με δικηγόρο του.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου η Τζόου δήλωσε σε μικρή ομάδα υποστηρικτών της ότι, έπειτα από τρία χρόνια που αγωνίζεται για την υπόθεσή της, αισθάνεται “εξαντλημένη” και “απογοητευμένη” από την ετυμηγορία. Κατά την άποψή της, πρόσθεσε, δεν της δόθηκε η ευκαιρία να δώσει έναν καλό απολογισμό γι’αυτό που συνέβη.

“Δεν ξέρω αν έχω πια το κουράγιο να το συνεχίσω για άλλα τρία χρόνια, άρα δεν ξέρω αν αυτή τη φορά θα πω αντίο”, σημείωσε.

Ωστόσο σε δήλωσή της αργότερα, η Τζόου ανέφερε ότι η ομάδα της θα προσφύγει κατά της ετυμηγορίας.

“Οπωσδήποτε θα εφεσιβάλλουμε, διότι σε αυτή την υπόθεση δεν εξετάσαμε καθόλου κανένα από τα βασικά γεγονότα, δηλαδή όλα τα βίντεο από τις κάμερες παρακολούθησης”.

Το κίνημα #MeToo στην Κίνα ξεκίνησε το 2018, όταν φοιτήτρια στο Πεκίνο κατηγόρησε δημοσίως καθηγητή της για σεξουαλική παρενόχληση. Αυτό εξαπλώθηκε στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα μέσα ενημέρωσης κι άλλες βιομηχανίες.

Η συζήτηση γύρω από το #MeToo είχε τότε καταπνιγεί, αλλά πρόσφατη ευρεία κάλυψη στην Κίνα, χωρίς εμφανή λογοκρισία, σκανδάλων για σεξουαλική επίθεση, στα οποία εμπλέκονταν ο τεχνολογικός γίγαντας Alibaba και ο διάσημος καλλιτέχνης Κρις Γου, αναζωπύρωσαν το θέμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
29 παιδιά σκοτώθηκαν στον «πόλεμο» μεταξύ αντιπάλων καρτέλ στο Μεξικό - Τουλάχιστον 97 οι αγνοούμενοι
Ο πόλεμος μεταξύ των κληρονόμων του «Ελ Τσάπο» και της φράξιας του «Ελ Μάγιο» στην πολιτεία Σιναλόα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους, ενώ άλλοι 1.400 αγνοούνται
Εθνικοί φρουροί αποκλείουν μια περιοχή όπου ένα πτώμα βρίσκεται σε δρόμο στην πόλη Culiacan της πολιτείας Sinaloa
Θύμα ανθρωποκτονίας «απευθύνθηκε» στον δολοφόνο του μέσω βίντεο AI την ώρα της δίκης στις ΗΠΑ - «Σε μια άλλη ζωή, ίσως να ήμασταν φίλοι»
Το βίντεο σηματοδοτεί μια καινοτόμα χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο δικαστικό σύστημα, που αντιμετωπίζει την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία με ένα μείγμα έντονου ενδιαφέροντος και δέους
Το ολόγραμμα του δολοφονημένου Κρίστοφερ Πέλκι