Του αρέσει να τραγουδάει και να χορεύει και βίντεό του στο TikTok έχουν γίνει viral και ήθελε να γίνει γιατρός - Αν εκλεγεί θα είναι ο πρώτος Ασιάτης Πάπας
Καθώς το Βατικανό και η Καθολική Εκκλησία προετοιμάζονται για μια ιστορική αλλαγή ηγεσίας, ένα όνομα ξεχωρίζει ανάμεσα στους πιθανούς διαδόχους του Πάπα Φραγκίσκου: ο καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε από τις Φιλιππίνες.
Ο ταπεινός Φιλιππινέζος καρδινάλιος με τη ζεστή προσωπικότητα και την αφοσίωση στους φτωχούς, διχάζει την Καθολική Εκκλησία με την υποψηφιότητά του για το ανώτατο αξίωμα του Βατικανού.
Ο καρδινάλιος με το παρατσούκλι «ο παπάς του καραόκε» έγινε viral όταν τραγούδησε το «Imagine» του Τζον Λένον.
Η υποψηφιότητά του εμπνέει ελπίδα σε πολλούς πιστούς – αλλά και ανησυχία σε άλλους για τις θέσεις του πάνω σε κρίσιμα ζητήματα.
Ποιος είναι τελικά αυτός ο χαρισματικός ιερέας από την Ασία που ίσως γίνει ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας της σύγχρονης εποχής;
Ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε είχε γελάσει το 2015 όταν τον ρώτησαν αν είχε σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί μια μέρα να γίνει Πάπας. «Κάνω μια δημόσια εξομολόγηση εδώ. Δεν μπορώ καν να διαχειριστώ τη δική μου ζωή. Πώς να φανταστώ ότι θα ηγούμαι μιας παγκόσμιας κοινότητας;» είχε πει αστειευόμενος.
Παρά την ταπεινή απάντησή του, ο καρδινάλιος από τις Φιλιππίνες θεωρείται ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους για να διαδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο. Αν τελικά εκλεγεί, θα είναι ο πρώτος Ασιάτης Πάπας στη σύγχρονη εποχή.
Ο Τάγκλε, που είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Chito», έχει αποκληθεί και «Ασιάτης Φραγκίσκος» λόγω των προοδευτικών απόψεών του και του ταπεινού τρόπου ζωής του.
Έχει επικρίνει στο παρελθόν τη «σκληρή» στάση της Εκκλησίας απέναντι σε ανύπαντρες μητέρες, ομοφυλόφιλους και διαζευγμένους. Όταν ήταν επίσκοπος της Ίμους, μίας πόλης κοντά στη Μανίλα, κυκλοφορούσε με τα μέσα μεταφοράς και καλούσε τους φτωχούς να φάνε μαζί του.
Είναι γνωστός για το πόσο απλός και ταπεινός είναι. Του αρέσει να τραγουδάει και να χορεύει, και βίντεό του στο TikTok έχουν γίνει viral, αποσπώντας την αγάπη του κοινού στις Φιλιππίνες – όπου το καραόκε είναι σχεδόν εθνικό σπορ – αλλά και στο εξωτερικό.
«Όταν μιλάει ή δίνει διαλέξεις δεν είναι ο τυπικός, επίσημος ιερέας. Τραγουδάει. Είναι Φιλιππινέζος. Είναι ο παπάς του καραόκε», λέει ο ιστορικός Michael Xiao Chua από το Πανεπιστήμιο De La Salle. Ο Τάγκλε, λέει, έχει ένα ανεπίσημο στιλ και είναι «σαν ροκ σταρ» μετά τη λειτουργία, με εθελοντές να σχηματίζουν κύκλο γύρω του για να διαχειριστούν το πλήθος που θέλει να τον χαιρετήσει.
Ο 67χρονος Τάγκλε γεννήθηκε στην Ίμους, κοντά στη Μανίλα, από καθολικούς γονείς που εργάζονταν σε τράπεζα. «Προέρχεται από μια πολύ απλή οικογένεια – ούτε φτωχή ούτε πλούσια», λέει η μοναχή Μέρι Τζον Μανανζάν, που τον γνωρίζει εδώ και δεκαετίες. Λέγεται ότι ήθελε να γίνει γιατρός, αλλά μπήκε στην Εκκλησία αφού ένας ιερέας τον «παγίδεψε» να κάνει αίτηση στο ιεροσπουδαστήριο.
Σπούδασε στη Ρώμη και απέκτησε διδακτορικό από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής. Αργότερα έγινε επίσκοπος της Ίμους και αρχιεπίσκοπος της Μανίλα. Το 2012 ανακηρύχθηκε καρδινάλιος από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’.
Ωστόσο, η πορεία του προς τα ανώτατα κλιμάκια της Καθολικής Εκκλησίας δεν ήταν χωρίς αμφισβητήσεις.
Από το 2015 έως το 2022 ήταν πρόεδρος της Caritas Internationalis, μέχρι που η διοίκηση αντικαταστάθηκε λόγω προβλημάτων διαχείρισης. Ο Τάγκλε – που δεν είχε ενεργό ρόλο στη διαχείριση – είχε δηλώσει ότι η απόφαση δεν σχετιζόταν με καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ή οικονομικές ατασθαλίες.
Τον Μάρτιο, μια οργάνωση επιζώντων κακοποίησης, η SNAP, ζήτησε έρευνα για τον Τάγκλε και άλλους πέντε καρδινάλιους για τον χειρισμό καταγγελιών περί παιδικής κακοποίησης σε παραρτήματα της Caritas στη Νέα Ζηλανδία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ο ίδιος δεν είχε κάνει κάποιο σχόλιο.
Ορισμένοι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι δεν έχει καταβάλει αρκετή προσπάθεια για να αντιμετωπίσει τη σεξουαλική κακοποίηση στην Εκκλησία.
Η Αν Μπάρετ Ντόιλ, συνδιευθύντρια του BishopAccountability.org, δήλωσε ότι η Εκκλησία στις Φιλιππίνες βρίσκεται σε «σκοτεινή εποχή» όσον αφορά το ζήτημα, καθώς δεν έχουν δημοσιευτεί σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες στον ιστότοπο της Αρχιεπισκοπής της Μανίλας ούτε στην Ιερά Σύνοδο.
«Αν ο καρδινάλιος Τάγκλε δεν μπορεί να πείσει τους επισκόπους της χώρας του να δημοσιεύσουν οδηγίες, τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτόν ως Πάπα μιας παγκόσμιας Εκκλησίας;» είπε.
Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων των Φιλιππίνων υπερασπίστηκε τον Τάγκλε, αναφέροντας ότι όσο ήταν επίσκοπος και αρχιεπίσκοπος, συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξη και εφαρμογή σχετικών πρωτοκόλλων, αλλά πλέον δεν έχει άμεση αρμοδιότητα σε καμία ενορία της χώρας. Σύμφωνα με τη Σύνοδο, «υποστηρίζει σταθερά μια ταπεινή και ευαίσθητη Εκκλησία, που ακούει τις κραυγές των πληγωμένων και ενεργεί αποφασιστικά για να προστατεύσει τους ευάλωτους».
Στις Φιλιππίνες, ο Τάγκλε έχει επίσης δεχτεί κριτική για το γεγονός ότι δεν καταδίκασε ανοιχτά και έγκαιρα τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών του πρώην προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το 2016, πολλοί από αυτούς νεαροί άνδρες που εκτελέστηκαν στους δρόμους.
Το 2017, ο Τάγκλε έγραψε μια ποιμαντική επιστολή καταδικάζοντας τις εκτελέσεις: «Δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε τη χώρα σκοτώνοντας. Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν ανθρώπινο και αξιοπρεπή πολιτισμό με φόνους».
Ωστόσο, κάποιοι πιστεύουν ότι έπρεπε να έχει μιλήσει πιο ξεκάθαρα και νωρίτερα.
Η περίοδος αυτή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για την Καθολική Εκκλησία στις Φιλιππίνες. Μερικοί ιερείς που καταδίκασαν τους φόνους κινδύνεψαν από αντίποινα, ενώ παρά τη διεθνή κατακραυγή, ο Ντουτέρτε παρέμεινε ιδιαίτερα δημοφιλής στον κατά πλειοψηφία καθολικό πληθυσμό.
Η μοναχή Μανανζάν λέει ότι ο Τάγκλε «δεν είναι ο τύπος που καταδικάζει πρόσωπα». «Έκανε πολύ δυνατές δηλώσεις για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις… αλλά ποτέ δεν μιλούσε προσωπικά για τον Ντουτέρτε».
Ο Τάγκλε έχει επίσης αντιταχθεί στον Νόμο για την Αναπαραγωγική Υγεία, που προέβλεπε δωρεάν αντισύλληψη και ενημέρωση για τον οικογενειακό προγραμματισμό. Είναι επίσης κατά των αμβλώσεων.
Αν ο Τάγκλε εκλεγεί Πάπας, αυτό θα προκαλέσει τεράστιους πανηγυρισμούς στις Φιλιππίνες, όπου περίπου το 80% του πληθυσμού είναι καθολικοί.
Παρά τα 500 χρόνια Καθολικής Παράδοσης, οι Φιλιππίνες πάντα ένιωθαν ότι βρίσκονται στο περιθώριο, λέει ο ιστορικός Τσούα. Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας εδώ και αιώνες, και αυτό είναι μια τάση που πρέπει να συνεχιστεί.
«Χρειαζόμαστε [άλλον έναν] Πάπα από τις παρυφές του κόσμου».
Πληροφορίες από Guardian