Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ελβετία δεν είναι ουδέτερη», δηλώνει η Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ελβετία δεν είναι ουδέτερη», δηλώνει η Ρωσία
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Την πρόταση της Ελβετίας να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα (11.8.2022) ότι απέρριψε η Ρωσία, επειδή δεν τη θεωρεί πλέον ως ουδέτερη χώρα, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ιβάν Νετσάγεφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε πως δεν είναι δυνατό, στην παρούσα κατάσταση, να αναλάβει η Ελβετία τον ρόλο του ενδιάμεσου με την Ουκρανία και να διατηρήσει τη μακρά διπλωματική παράδοσή της ως η χώρα επικοινωνίας μεταξύ αυτών που οι σχέσεις τους έχουν διακοπεί.

«Οι Ελβετοί ενδιαφέρονταν πράγματι κατά τη γνώμη μας για μια ενδεχόμενη εκπροσώπηση των συμφερόντων της Ουκρανίας στη Ρωσία και της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Νετσάγεφ στους δημοσιογράφους.

«Απαντήσαμε πολύ ξεκάθαρα πως η Ελβετία έχασε δυστυχώς το καθεστώς του ουδέτερου κράτους και δεν θα μπορούσε να ενεργήσει είτε ως ενδιάμεσος είτε ως εκπρόσωπος. Η Βέρνη έχει προσχωρήσει στις παράνομες δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η ουδέτερη Ελβετία υιοθέτησε σχεδόν όλες τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ελβετικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν προηγουμένως πως ο κύριος σκοπός της ελβετικής πρότασης ήταν η ελβετική πρεσβεία στη Μόσχα να εξασφαλίζει προξενικές υπηρεσίες για τους Ουκρανούς που ζουν στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις