Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν γεμάτο με κόσμο εμπορικό κέντρο στο Κρέμεντσουκ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν γεμάτο με κόσμο εμπορικό κέντρο στο Κρέμεντσουκ

Ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν με πυραύλους ένα εμπορικό κέντρο γεμάτο κόσμο στο Κρέμεντσουκ της Ουκρανίας, με τις Αρχές να φοβούνται ότι θα υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί ενώ οι πρώτες εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν το κτήριο να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι πάνω από 1.000 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο εμπορικό κέντρο την ώρα του χτυπήματος των πυραύλων, σύμφωνα με τη DailyMail. «Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τον αριθμό των θυμάτων», δήλωσε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για απολογισμό.

Ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Μελέτσκι, σε ανάρτησή του στο facebook τόνισε πως μια ρωσική πυραυλική επίθεση έπληξε μια τοποθεσία «γεμάτη με πλήθος», προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς και πρόσθεσε πως βρίσκεται στο σημείο, χωρίς να αναφέρει απολογισμό θυμάτων.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές του Reuters, επικαλούμενο τον αναπληρωτή επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Κίριλο Τιμοσένκο, ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 2 νεκρούς και 20 τραυματίες, εκ των οποίων οι 9 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Κρεμεντσούκ, μια βιομηχανική πόλη που μετρούσε 217.000 κάτοικους πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι η τοποθεσία του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου της χώρας.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα, όπου ανήκει το Κρεμεντσούκ, ο Ντίμτρι Λουνίν τόνισε πως ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα κτίριο σε μια επίθεση στην πόλη. «Δυστυχώς, υπάρχουν θύματα. Περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα», είπε ο Λουνίν.

Ένας χρήστης του Twitter δημοσίευσε βίντεο μέσα από το εμπορικό κέντρο, μετά το χτύπημα, με τις εικόνες να είναι σοκαριστικές.

Δείτε βίντεο μετά το πυραυλικό χτύπημα στο εμπορικό κέντρο:

https://twitter.com/doroshishka/status/1541430250659274754

Αποτελεί το τελευταίο χτύπημα που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν εναντίον αμάχων στην Ουκρανία, με νοσοκομεία, σχολεία και σπίτια να καταστρέφονται κατά τη διάρκεια της βάρβαρης εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Ζελένσκι τόνισε ότι το σημείο «δεν αποτελούσε κίνδυνο για τον ρωσικό στρατό. Καμία στρατηγική αξία. Μόνο η προσπάθεια των ανθρώπων να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή».

 

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη Ρωσία, η οποία αρνείται ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα όπλα για να προστατεύσουμε τον λαό μας, χρειαζόμαστε αντιπυραυλική άμυνα», δήλωσε ο Άντριι Γιερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου. Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να είχε τρία κίνητρα για την επίθεση.

«Το πρώτο, αναμφίβολα, είναι να σπείρει τον πανικό, το δεύτερο είναι να… καταστρέψει τις υποδομές μας και το τρίτο είναι να… αυξήσει το διακύβευμα για να ωθήσει την πολιτισμένη Δύση να καθίσει ξανά στο τραπέζι για συνομιλίες», είπε.

Η Ρωσία, η οποία κατέλαβε την πόλη Σεβεροντονέτσκ στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας το Σαββατοκύριακο μετά από επίθεση εβδομάδων, έχει εντείνει τις πυραυλικές επιθέσεις σε στόχους σε όλη την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

Χθες Κυριακή, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα εννιαώροφο κτίριο κατοικιών και ένα κτιριακό συγκρότημα, όπου στεγάζεται ένα νηπιαγωγείο, στο κέντρο του Κιέβου σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους πέντε.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα, όπου ανήκει το Κρεμεντσούκ, ο Ντίμτρι Λουνίν κατήγγειλε ένα «έγκλημα πολέμου» και ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», καθώς και μια «απροκάλυπτη και κυνική πράξη κατατρομοκράτησης του άμαχου πληθυσμού».

Με πληροφορίες από DailyMail και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις