Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Πολιομυελίτιδα: Αντιμέτωπη με τον ιό και η Νέα Υόρκη μετά τη Βρετανία – Έντονη ανησυχία για τον «σιωπηλό» δολοφόνο

Πολιομυελίτιδα: Αντιμέτωπη με τον ιό και η Νέα Υόρκη μετά τη Βρετανία – Έντονη ανησυχία για τον «σιωπηλό» δολοφόνο
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ, μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος πολιομυελίτιδας στη Νέα Υόρκη, το οποίο θεωρείται ότι αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου» σε μια διασπορά που έχει ήδη ξεκινήσει.

Όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ στο CNN την περασμένη Τετάρτη (10.8.2022), «πιθανότατα κυκλοφορούν εκατοντάδες κρούσματα πολιομυελίτιδας στην κοινότητα» της Νέας Υόρκης και ο εντοπισμός του κρούσματος έχει προκαλέσει ανησυχία.

Ειδικότερα, το κρούσμα εντοπίστηκε στην κομητεία Ρόκλαντ, η οποία έχει εκπληκτικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας. Ο Δρ. Χοσέ Ρομέρο, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νόσων του CDC, σημείωσε ότι η πλειονότητα των ατόμων με πολιομυελίτιδα δεν εμφανίζει συμπτώματα και έτσι μπορεί να μεταδώσει τον ιό χωρίς να το γνωρίζει.

«Υπάρχει ένας αριθμός ατόμων στην κοινότητα που έχουν μολυνθεί από ιό πολιομυελίτιδας και αποβάλλουν τον ιό», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «μια εξάπλωση είναι πάντα πιθανό να συμβεί γιατί θα γίνει σιωπηλά».

Σε ό,τι αφορά το κρούσμα στις ΗΠΑ, κλιμάκιο του CDC ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα από τα κεντρικά γραφεία της Ατλάντα στην κομητεία Ρόκλαντ, καθώς είναι αρκετά «νευρικοί» με το γεγονός ότι η πολιομυελίτιδα «θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο πολύ γρήγορα και θα μπορούσαμε να έχουμε μια κρίση στα χέρια μας», σύμφωνα με την επικεφαλής της τοπικής κοινότητας υγείας, που συνάντησε το κλιμάκιο.

Οι κίνδυνοι της πολιομυελίτιδας

Η πολιομυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει ανίατη παράλυση και θάνατο. Όμως, οι περισσότεροι Αμερικανοί προστατεύονται χάρη στον εμβολιασμό. Ωστόσο, υπάρχουν και άνθρωποι που μπορεί να είναι ευάλωτοι στον ιό για διάφορους λόγους.

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ανεμβολίαστοι και όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς τους για διάφορες ασθένειες. Ειδικότερα, στις κομητείες Ρόκλαντ και Όραντζ της Νέας Υόρκης, το ποσοστό εμβολιασμών κατά της πολιομυελίτιδας βρίσκεται στο 60%, εντυπωσιακά χαμηλό σε σχέση με το 93% της υπόλοιπης χώρας.

Αλλά ο κίνδυνος είναι μεγάλος και για τα άτομα που έχουν μειωμένο ανοσοποιητικό, ασχέτως αν είναι πλήρως εμβολιασμένα ή όχι.

Ο Δρ. Χοσέ Ρομέρο εξήγησε ότι το CDC εξετάζει πολλές επιλογές για να πετύχει την προστασία των ανθρώπων της περιοχής από την πολιομυελίτιδα. Μάλιστα, εξετάζουν να προχωρήσουν και σε ενισχυτικό εμβολιασμό των παιδιών που μένουν στην περιοχή, όπως κάνουν οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας, και ορισμένων ομάδων ενηλίκων.

«Εξετάζουμε όλες τις πτυχές για το πώς να το αντιμετωπίσουμε. Σε αυτό το σημείο, δεν έχουμε στα χέρια μιας μια οριστική λύση», δήλωσε ο Δρ. Ρομέρο.

Ο «σιωπηλός» δολοφόνος

Το κρούσμα πολιομυελίτιδας στην κομητεία Ρόκλαντ είναι το πρώτο που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Μετά από έρευνες, ο ιός εντοπίστηκε τόσο στα λύματα της κομητείας Ρόκλαντ όσο και της γειτονικής Όραντζ.

Περίπου 3 στους 4 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από πολιομυελίτιδα δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά εξακολουθούν να είναι σε θέση να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, σύμφωνα με το CDC.

Στις περιπτώσεις που εμφανιστούν συμπτώματα, αυτά είναι ήπια όπως πονόλαιμος ή πονοκέφαλος και εύκολα κανείς θα μπορούσε να μην δώσει σημασία ή να θεωρήσει πως πρόκειται για άλλη ασθένεια. Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα παράλυσης, περίπου 1 στα 200 άτομα είναι θύμα του χειρότερου αυτού σεναρίου. Μάλιστα, μερικοί από αυτούς που είναι παράλυτοι πεθαίνουν επειδή δεν μπορούν να αναπνεύσουν.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, τα κρούσματα πολιομυελίτιδας προκάλεσαν αναπηρία κατά μέσο όρο σε περισσότερα από 35.000 άτομα ετησίως στις ΗΠΑ. Μια εκστρατεία εμβολιασμού ξεκίνησε το 1955 και τα κρούσματα έπεσαν γρήγορα. Σήμερα, ένας πλήρης εμβολιασμών παιδικής πολιομυελίτιδας – δηλαδή 4 δόσεις μεταξύ 2 μηνών και 6 ετών – είναι τουλάχιστον 99% αποτελεσματικός, σύμφωνα με το CDC.

Όμως, τις τελευταίες δεκαετίες, ορισμένες μικρές ομάδες ανθρώπων δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους κατά του ιού. Μία από αυτές τις ομάδες είναι εντός της υπερορθόδοξης εβραϊκής κοινότητας στη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένης της κομητείας Ρόκλαντ.

«Όμως η πολιομυελίτιδα είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, και δεν ξέρουμε πότε θα μας χτυπήσει», δήλωσε η επικεφαλής της τοπικής κοινότητας υγείας του Ρόκλαντ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις