Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Πώληση F16 στην Τουρκία: Το «παζάρι» Ερντογάν με τις ΗΠΑ για Σουηδία και ΝΑΤΟ

Πώληση F16 στην Τουρκία: Το «παζάρι» Ερντογάν με τις ΗΠΑ για Σουηδία και ΝΑΤΟ

Η τρίτη θητεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας, έχει αρχίσει επίσημα, μετά την ορκωμοσία του το περασμένο Σάββατο (03.06.2023), με τον «σουλτάνο» να δίνει προτεραιότητα στην αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ. 

Στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Αμερικανό ομόλογο του, ο Ερντογάν έσπευσε να θίξει το θέμα της απόκτησης των F-16 με τον Τζο Μπάιντεν να του… υπενθυμίζει ότι εκκρεμεί να δώσει η Τουρκία το “πράσινο φως” για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Η επίσημη αιτιολογία της γειτονικής χώρας για το βέτο είναι ότι η Σουηδία “παρέχει άσυλο σε τρομοκράτες”. Ωστόσο, παρασκηνιακά, πρόκειται για ένα… παζάρι που κάνει ο Ερντογάν για τα… πολυπόθητα μαχητικά αεροσκάφη.   

Μόλις μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του, στη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησε για τριμερή συνάντηση με τη Σουηδία στις 12 Ιουνίου. 

Το απόγευμα της Τετάρτης (07.06.2023), ο νέος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επικοινώνησε με τον Σουηδό ομόλογο του, Τόμπιας Μπίλστρομ, τονίζοντας ότι απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα για να γίνει πρόοδος στην προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, ο Ερντογάν ζητάει πρώτα να πάρει τα F-16, για να δώσει έγκριση στη Σουηδία και η Αμερική επιδιώκει το αντίστροφο.

Κι ενώ το παζάρι… χοντραίνει, το Κογκρέσο παραμένει αμετακίνητο στους όρους που έχει θέσει για να συμφωνήσει στην πώληση των μαχητικών, γεγονός που εκμεταλλεύεται το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), επιχειρώντας να βάλει φρένο στα σχέδια του “σουλτάνου”. 

Το HALC ζητάει από όλα τα μέλη του να στείλουν επιστολή στους βουλευτές και στους γερουσιαστές τους, ζητώντας τους να αναλάβουν δράση και να απαιτήσουν η Τουρκία να μην αγοράσει F-16 όσο συνεχίζει την ίδια αναθεωρητική πολιτική που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο.

Μάλιστα, στην επιστολή γίνεται αναφορά και στον νέο υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, ο οποίος ορκίστηκε να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας του και τη «Γαλάζια Πατρίδα». Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, πρόκειται για ένα αναθεωρητικό δόγμα που εκφράζει τις επεκτατικές φιλοδοξίες της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του στο δίκτυο CNN, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, είχε αναφέρει για την Τουρκία ότι «διαμορφώνει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, αλλά μια (πολιτική) που μας επιτρέπει να έχουμε εποικοδομητική σχέση μαζί της, ακόμη και στον αμυντικό τομέα, όπου το κύριο αίτημα του προέδρου Ερντογάν προς τον πρόεδρο Μπάιντεν είναι να παράσχουν οι ΗΠΑ μαχητικά F-16, τα οποία ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει πει ότι θα ήθελε να τα δώσει».

Η Επιστολή των Μελών του HALC στα Μέλη του Κογκρέσου

Η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της να αγοράσει αεροσκάφη F-16 και κιτ αναβάθμισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες – και χρειαζόμαστε να αναλάβετε δράση.

Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο. Στην πραγματικότητα, ο νέος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας μόλις «ορκίστηκε να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας του και τη ”Γαλάζια Πατρίδα”», ένα αναθεωρητικό δόγμα που εκφράζει τις επεκτατικές φιλοδοξίες της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Από χάρτες που απεικονίζουν ελληνικά νησιά ως τουρκικά μέχρι τις απειλές του προέδρου Ερντογάν για εισβολή στην Ελλάδα, είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο ή να διατηρήσει τα πρότυπα συμπεριφοράς που αναμένονται από έναν νατοϊκό σύμμαχο.

Το Κογκρέσο έχει τη δυνατότητα να σταματήσει την πώληση. Χρειαζόμαστε τα μέλη του Κογκρέσου να αναλάβουν δράση και να απαιτήσουν ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί με πόλεμο με την Ελλάδα, δεν πρέπει και δεν μπορεί να αγοράσει F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις