Κόσμος

Πορτογαλία: Κέρδισε τις εκλογές και τώρα… ψάχνει κυβέρνηση

Ο Αντόνιο Κόστα ξεκινά σήμερα τις διερευνητικές επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μετά την εντολή που έλαβε χθες από τον συντηρητικό πρόεδρο της χώρας Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα.

Ο Κόστα, που στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Πορτογαλία επικράτησε με ποσοστό 36% κι ευρεία διαφορά από το δεύτερο κόμμα, μετέβη χθες βράδυ στο Παλάτι του Μπελέμ (προεδρική κατοικία) για να παραλάβει την εντολή.

Όπως τόνισε, κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο, «στην ουσία η επόμενη κυβέρνηση θα μοιάζει με πάσα βεβαιότητα στην προηγούμενη, χωρίς να θέλω να πω ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κάποιες αλλαγές. Μία από αυτές έχει γίνει ήδη γνωστή, καθώς ο ίδιος προσωπικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βιέιρα ντα Σίλβα ανακοίνωσε πως δεν είναι διαθέσιμος να αναλάβει ξανά το χαρτοφυλάκιό του», τόνισε ο σοσιαλιστής ηγέτης, ερωτηθείς για τη σύνθεση της κυβέρνησης.

Ποιοι έχουν “προβάδισμα”

Εκτός από την περίπτωση Βιέιρα ντα Σίλβα, ο Κόστα επιβεβαίωσε πως θα «υπάρξουν κάποιες μεταβολές» στο κυβερνητικό σχήμα. «Άλλα έως τότε υπάρχει ακόμη χρόνος και θα ακούσω τα πολιτικά κόμματα με τα οποία συνεργάσθηκα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, ή σε όσα εξέλεξαν βουλευτές και προσεγγίζουν στον πολιτικό μας χώρο», πρόσθεσε ο Κόστα, υπαινισσόμενος το άνοιγμά του στις πολιτικές δυνάμεις όπως το Μπλόκο της Αριστεράς, τους Κομμουνιστές, το PEV(οικολόγοι), το αριστερό Livre και το οικολογικό ΡΑΝ.

Για τον λόγο αυτό, ο Κόστα έχει σήμερα προγραμματίσει συναντήσεις με όλα τα κόμματα του αριστερού φάσματος, προκειμένου να χαράξει την πορεία των κυβερνητικών συνεργασιών. Ωστόσο, υπό την παρούσα κατανομή εδρών στη Βουλή, για τον Πορτογάλο ηγέτη είναι υπεραρκετό πλέον να συμμαχήσει μόνο με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα του χώρου, είτε με το Μπλοκο της Αριστεράς, είτε με τους Κομμουνιστές.antonio kosta

Σκεπτικό το Κομμουνιστικό Κόμμα, “ναι” από τ0 Μπλόκο

Βέβαια, ο κομμουνιστής ηγέτης Ζερόνιμου τε Σόουζα έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί νέα κυβερνητική συμφωνία με τους “Σοσιαλιστές”, αλλά είναι διατεθειμένος για συνεργασίες «ανά περίσταση». Στους Κομμουνιστές δεν αρέσει που ο Κόστα στην προηγούμενη θητεία δεν δίσταζε να συνεργασθεί και με τα δεξιά κόμματα στο Κοινοβούλιο, όταν χρειαζόταν να νομοθετήσει μέτρα που επέβαλαν οι Βρυξέλλες, όπως η εργασιακή μεταρρύθμιση.

Από την πλευρά της,όμως, η επικεφαλής του Μπλοκο της Αριστεράς Καταρίνα Μάρτινς επεσήμανε πως είναι πρόθυμη να επαναλάβει την συνεργασία της προηγούμενης 4ετίας. «Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε λύσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα με ορίζοντα 4ετίας, όμως για να συμβεί αυτό χρειάζεται να υπάρχει βούληση κι από τις δύο πλευρές», τόνισε η Μάρτινς μετά την έξοδό της από το προεδρικό μέγαρο πριν τον Κόστα.

Ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα είχε μία μαραθώνια συνάντηση με όλους τους αρχηγούς κομμάτων, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Πορτογάλος πρόεδρος επιδιώκει να είναι όλα έτοιμα προκειμένου να αντιμετωπίσει η χώρα την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, στις 31 Οκτωβρίου, και να υπάρχει έως τότε κυβέρνηση.antonio kosta

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο απεσταλμένος του Τραμπ διαπραγματεύτηκε με τον Πούτιν για την Ουκρανία βασιζόμενος σε Ρωσίδα διερμηνέα του Κρεμλίνου
Ο Στιβ Γουίτκοφ πήγε και στις τρεις συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς Αμερικανούς διερμηνείς, αποκαλύπτει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο
Το παρασκήνιο του Κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Λέοντα - Το φαβορί που εγκατέλειψε και ο «εμφύλιος» που ευνόησε τον νέο Ποντίφικα
«Ως άνθρωπος συνηθισμένος στην ομαδική εργασία, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς καρδινάλιους ως ο κατάλληλος για να κάνει τον παπισμό να εξελιχθεί σε μία πιο συλλογική μορφή»
Πάπας Λέων 1
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό