Το επίπεδο αυτό, που αντιστοιχεί θεωρητικά στο ποσό των 56.000 δολαρίων ανά ενήλικο κάτοικο του πλανήτη, ξεπερνά κατά 20% το ρεκόρ που είχε επιτευχθεί πριν από την οικονομική κρίση και κατά 39% το επίπεδο του παγκόσμιου πλούτου το 2008.
Η σταθερά ανοδική πορεία των μετοχών και της αγοράς ακινήτων επέτρεψαν να εξισορροπηθεί η αδύναμη οικονομική ανάκαμψη.
Οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρώπη είδαν θετικά αποτελέσματα, με την ανάπτυξη να ξεπερνά το 10% και στις δύο περιπτώσεις. Σύμφωνα με την μελέτη, οι τιμές των μετοχών ήταν “αφύσικα” ανεβασμένες την προηγούμενη χωριά σε ορισμένες χώρες. Στην αγορά ακινήτων, η μέση τιμή των ακινήτων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 2,4%, αλλά με πολύ μεγάλες αποκλίσεις ανά χώρα.
Η Βόρεια Αμερική είναι η περιοχή του κόσμου όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου των νοικοκυριών (34,7%). Η Ευρώπη βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 32,4% και ακολουθεί η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (χωρίς την Κίνα), με 18,9%. Ο πλούτος των νοικοκυριών στην Κίνα αυξήθηκε κατά 715 δισεκατομμύρια δολάρια ή +3,5% μέσα σε έναν χρόνο.
Από την άλλη, υποχώρηση σημειώθηκε στην Ινδονησία (-260 δισεκ. δολάρια), στην Αργεντινή και τη Ρωσία (-135 δισεκ. δολάρια στην καθεμία) και την Τουρκία (-100 δισεκ. δολάρια).
Οι ΗΠΑ φιλοξενούν στο έδαφός τους το 41% των ανθρώπων η περιουσία των οποίων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια. Ο αριθμός των εκατομμυριούχων (σε δολάρια) στον κόσμο θα φτάσει τα 53,2 εκατομμύρια το 2019, δηλαδή θα υπερδιπλασιαστούν (+53%) μέσα σε μια πενταετία. Σε όλον τον κόσμο, 400 εκατομμύρια ενήλικοι διαθέτουν σήμερα περιουσία που ξεπερνά τα 100.000 δολάρια.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
