Κόσμος

Πρίγκιπας Φίλιππος – Ένας Έλληνας στο Μπάκιγχαμ – Βίος και πολιτεία

Τέλος εποχής. Ο Πρίγκιπας Φίλιππος αποχωρεί από τα βασιλικά του καθήκοντα ένα μήνα πριν κλείσει τα 96 του χρόνια. Ο Φίλιππος γεννήθηκε στην Κέρκυρα, εκεί είναι γραμμένος και στα σχετικά δημοτολόγια και μάλιστα όπως αναφέρεται ήρθε στον κόσμο πάνω σε ένα τραπέζι στην κουζίνα του ανακτόρου του Μον Ρεπό στις 10 Ιουνίου 1921...

Η Βασίλισσα Ελισάβετ τον αγάπησε και τον παντρεύτηκε, όταν ωστόσο εκείνη φόρεσε το στέμμα της Μεγάλης Βρετανίας και αφιερώθηκε ψυχή και σώματι, εκείνος φαίνεται ότι αφιερώθηκε… σε πολλές άλλες.

Πολλές κακές γλώσσες λένε ότι με τη σημερινή του αποχώρηση λίγοι είναι εκείνοι που θα στεναχωρηθούν και ακόμη λιγότερη θα είναι η ουσιαστική αλλαγή στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Εκείνη, η Ελισάβετ, ήταν είναι και θα είναι το Στέμμα. Εκείνος ήταν πάντα στη σκιά της μεγάλης αγαπημένης των Βρετανών και μάλλον εκμεταλλεύτηκε το γεγονός για να ζήσει τη… ζωή του.

Οι γονείς του Φιλίππου ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και η πριγκίπισσα Αλίκη, αδελφή του Λόρδου Μαουντμπάτεν, του τελευταίου αντιβασιλέα των Ινδιών. Η Ζωή του Φιλίππου ήταν σχεδόν απ’ τη στιγμή της γέννησής του ταραχώδης.

Στην ηλικία των 18 μηνών μεταφέρθηκε μέσα σε ένα κρεβάτι φτιαγμένο από κουτιά για πορτοκάλια σε βρετανικό πλοίο μαζί με τους γονείς του και τις τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του, ακολουθώντας την οικογένεια στην εξορία, ενώ ο θείος του, ο βασιλιάς της Ελλάδας, έχει υποχρεωθεί σε παραίτηση.

Μοναχικά παιδικά χρόνια

Στη συνέχεια γνωρίζει μοναχικά και ταραγμένα παιδικά χρόνια, μεταξύ Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας. Η μητέρα του, καταθλιπτική, νοσηλεύεται και στη συνέχεια εντάσσεται στους κόλπους της Εκκλησίας, ενώ ο πατέρας του πήγε να ζήσει στο Μονακό. Οι αδελφές του παντρεύονται Γερμανούς, ένας εκ των οποίων είναι αξιωματούχος των ναζί.

Συγγενείς πήραν κοντά τους τον Φίλιππο και φροντίζουν για την εκπαίδευσή του πριν ενταχθεί στο Βασιλικό Ναυτικό και λάβει ενεργά μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Φίλιππος είναι 18 ετών όταν πρωτοσυναντά την Ελισάβετ, η οποία παρότι είναι 13 χρονών ερωτεύεται τον όμορφο αξιωματικό.

Οι γονείς της νεαρής πριγκίπισσας δεν βλέπουν με καλό μάτι το δεσμό τους: ο Φίλιππος είναι ξένος πρίγκιπας, αδέκαρος και όχι ιδιαίτερα πολιτισμένος. ‘Ομως η “Lilibet” τον λατρεύει και ο γάμος τους τελείται στις 20 Νοεμβρίου του 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Το ζευγάρι μετακομίζει στη Μάλτα, όπου ο πρίγκιπας Φίλιππος μόλις είχε μετατεθεί. Ο Φίλιππος Μαουντμπάντεν γίνεται διοικητής και συνεχίζει να εκπληρώνει τις φιλοδοξίες του.
Ο πρόωρος θάνατος του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ το 1952, που ωθεί την Ελισάβετ στο θρόνο, είναι γι’ αυτόν πλήγμα, σύμφωνα με τους οικείους του. Πρέπει να εγκαταλείψει τη σταδιοδρομία του και την αγάπη του στο Ναυτικό και να γίνει ο σύζυγος της βασίλισσας.

“Ο βράχος μου”

Ο Φίλιππος αποδέχεται να βαδίζει δύο βήματα πίσω από τη γυναίκα του, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσει να κρύψει εντελώς την απογοήτευσή του γι αυτό.
Έτσι, την ημέρα που ο Τσόρτσιλ συνέστησε στην οικογένεια να πάρει το όνομα Ουίνδσορ αντί Μαουντμπάτεν, ο Φίλιππος αντέδρασε με οργή. Ωστόσο αυτό δεν λειτούργησε σε βάρος της πίστης του στη βασίλισσα. “Το πρώτο μου, δεύτερο και ύστατο καθήκον είναι να στηρίζω πάντα τη βασίλισσα”, είχε δηλώσει.


Η φλογερή ιδιοσυγκρασία του και εντελώς αντίθετη με το “πολιτικά ορθό” τον οδηγεί σε γκάφες, και λεκτικά ατοπήματα που έχουν μερικές φορές ξενοφοβική χροιά. Σε μια Κενυάτισσα που του προσφέρει ένα δώρο το 1984, την ρωτά: “Είστε γυναίκα, έτσι δεν είναι;”. Σ’ ένα 13χρονο αγόρι που του αποκαλύπτει το όνειρό του να γίνει αστροναύτης, το 2001, ο Φίλιππος απαντά: “Είσαι πάρα πολύ παχύς”.


Ο Φίλιππος όταν εκφράζεται, δεν ακολουθεί το πρωτόκολλο, και η βασίλισσα δεν τον ψέγει γι αυτό, ούτε οι βρετανοί πολίτες που θεωρούν ότι ο πρίγκιπας δίνει μια χροιά χαλαρότητας στη μοναρχία, ενώ του αναγνωρίζουν την αφοσίωσή του στην Ελισάβετ Β’.
Ο καλύτερος φόρος τιμής στον Φίλιππο προήλθε από την ίδια τη σύζυγό του, η οποία δήλωσε το 2011: “Αυτός είναι ο βράχος μου, υπήρξε απλά η δύναμή μου και το στήριγμά μου”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας
Ποιος είναι ο 29χρονος ομογενής Πέτρος Κρομμύδας που εξαφανίστηκε από το Λονγκ Άιλαντ - «Πήγε να κολυμπήσει και δεν βγήκε ξανά από τη θάλασσα»
Ο Πέτρος Κρομμύδας εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης - Η αστυνομία έχει βρει μόνο τα ρούχα του και το αυτοκίνητό του
Ο Πέτρος Κρομμύδας