Σάββατο, 20 Απρ.
18oC Αθήνα

Πρίγκιπας Χάρι: Ένταση στη δίκη εναντίον της Mirror – «Φοβόμουν ότι θα με διώξουν από το Μπάκιγχαμ»

Πρίγκιπας Χάρι: Ένταση στη δίκη εναντίον της Mirror – «Φοβόμουν ότι θα με διώξουν από το Μπάκιγχαμ»
Φωτογραφία Reuters

Ένταση επικράτησε σήμερα (6.6.2023) στη δίκη της βρετανικής εφημερίδας Mirror μετά τη μήνυση του Πρίγκιπα Χάρι, καθώς ο Δούκας του Σάσεξ κατηγορεί τα βρετανικά ταμπλόιντ ότι έβγαζαν σκανδαλοθηρικά θέματα εις βάρος του μετά από υποκλοπές των επικοινωνιών του.

Αρχικά, ο Πρίγκιπας Χάρι «έσπασε» το… πρωτόκολλο της βασιλικής οικογένειας που – παραδοσιακά – δεν εκφράζεται για την πολιτική κατάσταση της χώρας, λέγοντας στη δίκη ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η κατάσταση του Τύπου «έχει πιάσει πάτο».

Την ώρα της κατάθεσής του, ο Πρίγκιπας Χάρι είπε ότι ακόμη και ο πατέρας του, ο Βασιλιάς Κάρολος, μπορεί να έπεσε θύμα υποκλοπών από τις εφημερίδες ενώ δήλωσε λίγο μετά ότι «δεν είναι σίγουρος» αν τελικά υπεκλάπησαν οι επικοινωνίες από το δικό του κινητό για τα δημοσιεύματα.

Τότε, ο επικεφαλής του ομίλου MGN (Mirror Group Newspapers), Άντριου Γκριν, απάντησε έξαλλος ότι «αυτό δεν είναι απάντηση» και μετά τον ρώτησε με νόημα: «Δεν είμαστε στη σφαίρα της φαντασίας, Πρίγκιπα Χάρι;».

Ο Πρίγκιπας Χάρι έχει καταθέσει μήνυση κατά του ομίλου MGN, που εκδίδει τις εφημερίδες Daily Mirror, Sunday Mirror και People. Την ώρα της έντασης, οι δύο πλευρές συζητούσαν για ένα δημοσίευμα που αποκάλυπτε ότι ο Δούκας του Σάσεξ είχε σπάσει τον αντίχειρά του παίζοντας ποδόσφαιρο, όταν ήταν πιο νέος στο Ίτον.

Η μήνυση αφορά μέχρι και 140 δημοσιεύματα των συγκεκριμένων εφημερίδων που ο Πρίγκιπας Χάρι υποστηρίζει ότι έβλαψαν την εικόνα του και ότι έλαβαν πληροφορίες με παράνομες μεθόδους, όπως οι υποκλοπές στο κινητό του τηλέφωνο.

Από την αντίθετη μεριά, ο όμιλος MGN ισχυρίζεται ότι οι λεπτομέρειες στα δημοσιεύματα προέρχονταν στην πραγματικότητα από άλλα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του BBC, καθώς και από δελτία τύπου, ανακοινώσεις του Παλατιού,  βοηθούς και φίλους του, ακόμη και από σχόλια της εκλιπούσας μητέρας του, πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Φοβόταν ότι θα τον έδιωχναν από το Μπάκιγχαμ

Ωστόσο, οι παραπάνω δεν ήταν οι μοναδικές δηλώσεις που έκαναν αίσθηση. Σε άλλο σημείο της δίκης, ο Πρίγκιπας Χάρι αποκάλεσε «διπρόσωπο σκ…» τον Πολ Μπάρελ, τον πρώην μπάτλερ της μητέρας του, ενώ εξέφρασε και τους φόβους που είχε ότι λόγω των δημοσιευμάτων θα τον έδιωχναν από το Μπάκιγχαμ.

Ήταν η εποχή που «οργίαζαν» οι φήμες ότι ο βιολογικός πατέρας του Πρίγκιπας Χάρι ήταν ο Τζέιμς Χιούιτ και όχι ο Βασιλιάς Κάρολος αλλά και ότι έκανε χρήση ναρκωτικών στο Ίτον όπου φοιτούσε. Είπε, επίσης, ότι ανησυχούσε για αποβολή αν πίστευαν τα δημοσιεύματα περί ναρκωτικών.

Παράλληλα, τόνισε ότι πίσω από τις φρικτές επιθέσεις και το bullying που δέχθηκε ο ίδιος και η σύζυγός του, ήταν ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος, Πιρς Μόργκαν.

«Έχει διαφορά το δημόσιο ενδιαφέρον και τι ενδιαφέρει πραγματικά το κοινό»

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Πρίγκιπας Χάρι ρωτήθηκε αν η χρήση ναρκωτικών που έκανε, που προφανώς αποτελεί παράνομη πράξη και αποκάλυψε ο ίδιος στα απομνημονεύματά του, ήταν θέμα δημόσιου ενδιαφέροντος, αφού τότε ήταν 3ος στη σειρά για τον θρόνο.

«Υπάρχει διαφορά μεταξύ του δημόσιου ενδιαφέροντος – και αυτού που πραγματικά ενδιαφέρει το κοινό», απάντησε ο Πρίγκιπας Χάρι.

«Παρακολουθούσαν και το κινητό της Πριγκίπισσας Νταϊάνα»

Κατηγορίες δεν εξαπέλυσε μόνο ο ίδιος ο Πρίγκιπας Χάρι αλλά και ο δικηγόρος του, λέγοντας ότι η Mirror παρακολουθούσε το κινητό και τις συνομιλίες της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997 με τον διάσημο κωμικό, Μάικλ Μπάριμορ, όταν ήθελε να τον βοηθήσει σε μια προσωπική κρίση που περνούσε.

«Ήμουν παιδί, στο σχολείο, όλα αυτά τα άρθρα ήταν απίστευτα παρεμβατικά, κάθε φορά που ένα από αυτά τα άρθρα γραφόταν, είχε αντίκτυπο στη ζωή μου, στους ανθρώπους γύρω μου, στη συγκεκριμένη περίπτωση στη μητέρα μου», είπε μεταξύ άλλων ο Πρίγκιπας Χάρι στο δικαστήριο.

Ο Πρίγκιπας Χάρι είναι το πρώτο μέλος βασιλικής οικογένειας που καταθέτει σε δικαστήριο στην ιστορία της μοναρχίας, από το 1891 μέχρι σήμερα.

Με πληροφορίες από DailyMail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις