Κόσμος

Πρόσφυγας ετών 106 και κινδυνεύει με απέλαση!

Γεννημένη το 1910 η Μπιμπικάλ Ουζμπέκ από το Αφγανιστάν είναι η γηραιότερη πρόσφυγας στον κόσμο. Τώρα όμως οι αρχές της Σουηδίας, όπου έφτασε το 2015, αποφάσισαν να την απελάσουν.

Το φθινόπωρο του 2015 η Ουζμπέκ προκάλεσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης όταν, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης. Έφτασε στη Σουηδία αφού πέρασε από την Τουρκία στην Ευρώπη. Από εκεί η πρόσφυγας, διασχίζοντας την Κροατία και τη Γερμανία στην πλάτη του γιου και του εγγονού της βρέθηκε στη Σουηδία.

Πρόσφυγας… ετών 106

Ωστόσο η αίτηση για την παροχή ασύλου που είχε υποβάλει η οικογένειά της απορρίφθηκε. Γεγονός που σημαίνει ότι λίγες εβδομάδες προτού γίνει 107 ετών η Ουζμπέκ θα πρέπει να επιστρέψει στο Αφγανιστάν.

«106 ετών. Δεν βλέπει, δεν μιλά, δεν περπατά. Είναι άρρωστη», κατήγγειλε ο Μοχάμαντ Ουζμπέκ, εγγονός της. «Δεν καταλαβαίνω γιατί. Γιατί να την απορρίψουν;», διερωτήθηκε.

Η οικογένειά της λέει ότι όταν έμαθε τον Ιούνιο ότι απορρίφθηκε το αίτημά της για παροχή ασύλου, η Μπιμπικάλ έπαθε εγκεφαλικό και έκτοτε δεν έχει ξαναμιλήσει.

Δεν υπάρχει τρόπος να επιβιώσει το ταξίδι της επιστροφής, εκτιμούν. «Είναι απλώς αδύνατο. Δεν μπορεί να περπατήσει, να δει ή να ακούσει. Απλώς κείτεται στο κρεβάτι. Θα είναι ανυπόφορο το ταξίδι για εκείνη», τονίζει ο Μοχαμαντουλάχ Ουζμπέκ, ο γιος της.

“Παράνοια” η υπόθεση!

Η υπηρεσία παροχής ασύλου της Σουηδίας δεν θεωρεί την προχωρημένη ηλικία αρκετό λόγο από μόνη της για να δώσει άσυλο. Επιπλέον η επαρχία του βόρειου Αφγανιστάν απ’ όπου κατάγεται η Μπιμπικάλ θεωρείται ασφαλής.

Η είδηση για την επικείμενη απέλασή της έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις μεταξύ των Σουηδών, ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας έχει υποβάλει έφεση στο διοικητικό δικαστήριο, όμως η υπόθεση δεν έχει εξεταστεί ακόμη.

πρόσφυγας
Φωτογραφία από Twitter: @ChrChristensen

Παρά τις διαμαρτυρίες πολλών αριστερών οργανώσεων στη Σουηδία, η υπηρεσία παροχής ασύλου της χώρας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πρακτική της των απελάσεων Αφγανών, των οποίων απορρίπτεται η αίτηση. Λόγος είναι ότι πολλές περιοχές του Αφγανιστάν θεωρούνται «αρκετά ασφαλείς».

«Η εκτίμησή μας είναι ότι η σύγκρουση δεν έχει φτάσει ακόμη ένα επίπεδο που να επηρεάζει όλους τους κατοίκους της χώρας, κάτι που απαιτείται βάσει νόμου ώστε να έχουν δικαίωμα παραμονής όλοι οι Αφγανοί», αναφέρει ο νομικός σύμβουλος της υπηρεσίας Φρέντρικ Μπάιγερ.

Μέχρι στιγμής φέτος το 83% των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και το 49% των ενηλίκων από το Αφγανιστάν έχουν λάβει άδεια παραμονής στη Σουηδία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δημοσίευσε νέο βίντεο με Ισραηλινό όμηρο: Γεμάτος αίματα εκλιπαρεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι
Στο βίντεο των 4 λεπτών, απεικονίζεται ο 36χρονος όμηρος Μαξίμ Χερκίν να είναι ξαπλωμένος και να αναφέρει πως τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό
Maxim Herkin 1
Ερντογάν για Κυπριακό: Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ δυο κρατών και όχι κοινοτήτων
«Αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου"» - Η αντίδραση της Λευκωσίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν 1
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι