Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

«Πυρά» του Τζεφ Μπέζος προς τον Τζο Μπάιντεν για το πετρέλαιο – «Σοβαρό πρόβλημα οι δηλώσεις του Λευκού Οίκου»

«Πυρά» του Τζεφ Μπέζος προς τον Τζο Μπάιντεν για το πετρέλαιο – «Σοβαρό πρόβλημα οι δηλώσεις του Λευκού Οίκου»

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο Τζεφ Μπέζος για τον Τζο Μπάιντεν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους διανομείς βενζίνης και πετρελαίου να μειώσουν άμεσα τις τιμές.

«Το μήνυμά μου προς τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα πρατήρια καυσίμων και ορίζουν τις τιμές στην αντλία είναι απλό: βρισκόμαστε σε καιρό πολέμου και παγκόσμιου κινδύνου», ανέφερε ο Μπάιντεν μέσω Twitter το Σάββατο, προκαλώντας την αντίδραση του Τζεφ Μπέζος.

«Μειώστε τις τιμές που χρεώνετε στην αντλία ώστε να αντανακλά το κόστος που καταβάλλετε για το προϊόν. Και κάντε το τώρα» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζεφ Μπέζος ανέφερε πως αυτό είναι «είτε απόπειρα παραπλάνησης ή βαθιά παρανόηση βασικών δυναμικών της αγοράς. Ο πληθωρισμός είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα για να συνεχίζει ο Λευκός Οίκος να κάνει δηλώσεις σαν κι αυτή».

Η ανάφλεξη των τιμών των καυσίμων, σύμβολο της ευρύτερης ανόδου του κόστους ζωής βυθίζει τη δημοτικότητα του Δημοκρατικού προέδρου, ο οποίος προσάπτει συχνά στους πετρελαϊκούς κολοσσούς ότι κερδοσκοπούν και δεν κάνουν καμιά προσπάθεια να επιλύσουν το πρόβλημα.

Αυτοί οι τελευταίοι αντιτείνουν πως αύξησαν την παραγωγή τους και τη λειτουργία των διυλιστηρίων τους, αλλά οι τιμές ορίζονται στην παγκόσμια αγορά και υπόκεινται σε δυναμικές πέραν του δικού τους ελέγχου.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ έσπευσε να υπερασπιστεί χθες τον Τζο Μπάιντεν, παρατηρώντας, και αυτή μέσω Twitter, ότι «οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά περίπου 15 δολάρια τον περασμένο μήνα», αλλά στα πρατήρια «ελάχιστα μειώθηκαν». «Δεν πρόκειται για ‘βασικές δυναμικές της αγοράς’. Πρόκειται για μια αγορά που απομυζεί τον Αμερικανό καταναλωτή», πρόσθεσε.

Ρεκόρ τιμών και αποδέσμευση κι άλλων βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα

Το γαλόνι (τα 3,8 λίτρα) βενζίνης στις ΗΠΑ ξεπέρασε στις αρχές Ιουνίου το συμβολικό όριο των 5 δολαρίων για πρώτη φορά. Μειώθηκε κάπως έκτοτε, αλλά παραμένει μακριά από τα 3,10 δολάρια όπου βρισκόταν πριν από έναν χρόνο.

Ο Τζον Κέρμπι, που ανέλαβε πρόσφατα συντονιστής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου για τα στρατηγικά ζητήματα, επίσης υπερασπίστηκε χθες Κυριακή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox, τη θέση του Τζο Μπάιντεν.

«Ο πρόεδρος εργάζεται πάρα πολύ σκληρά, σε διάφορα μέτωπα για να μειωθούν οι τιμές στην αντλία», διαβεβαίωσε, προτού αναφερθεί μεταξύ άλλων στην πρότασή του να ανασταλεί ο ομοσπονδιακός φόρος κατανάλωσης καυσίμων –που υπόκειται στην έγκριση του Κογκρέσου–, καθώς και στην απόφασή του να αποδεσμευτούν μεγάλες ποσότητες από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ.

«Ασφαλώς γνωρίζει πως αυτό δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά θα βοηθούσε εάν όλοι συνεργάζονταν και καταφέρναμε να μειώσουμε τις τιμές κατά περίπου 1 δολάριο το γαλόνι», πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις