Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Πυρετός! Προκαλεί ανερυθρίαστα ο Ερντογάν σε τριπλό «μέτωπο» – Απαντά αποφασιστικά η Αθήνα

Ερντογάν Τουρκία

Από ξηρά, από θάλασσα κι από… Λιβύη, ο Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα. Άμεσες και εξίσου αποφασιστικές οι απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και των ελληνικών Αρχών. Όλα όσα έγιναν το τελευταίο “καυτό” εικοσιτετράωρο.

Με τον κορονοϊό να μην μονοπωλεί πια την επικαιρότητα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφει σε αυτό που γνωρίζει καλά: Τις δίχως όρια προκλήσεις.

Προκλήσεις… πολυεπίπεδες καθώς μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, οι τουρκικές “φιτιλιές” έχουν τριπλή “δράση”:

– Αρχικά στο μεταναστευτικό… από την ξηρά, με τις διαρροές για συγκέντρωση μεγάλου αριθμού μεταναστών στον Έβρο, που η Ελλάδα διέψευσε.

– Δεύτερον στο κομμάτι της υφαλοκρηπίδας, με τον Ερντογάν να στέλνει νέα προκλητικά μηνύματα.

– Και τρίτον -ξανά- στο μεταναστευτικό, αυτή την φορά από την θάλασσα.

Το newsit.gr σας παρουσιάζει με χρονολογική σειρά τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο και δείχνουν πως ο “σουλτάνος” είναι αποφασισμένος να κλιμακώσει την ένταση.

Πρόκληση πρώτη από τον Ερντογάν

Το βράδυ της Τετάρτης, 03.06.2020, τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για μαζικές ροές προσφύγων και μεταναστών, που συγκεντρώνονταν εκ νέου στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Τις πληροφορίες διέψευσε η ελληνική κυβέρνηση, με το ενδεχόμενο μιας ακόμη εκστρατείας fake news να προβάλλει ως το πιο πιθανό. Φυσικά εδώ κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει… επισήμως τον Ερντογάν για την συγκεκριμένη υπόθεση, ωστόσο οι έννοιες “Δημοκρατία” και “ελευθερία του Τύπου” στην γειτονική χώρα έχουν μια… κάποια “ελαστική” μορφή, αφού δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν που τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης επιδόθηκαν σε μπαράζ δημοσιευμάτων που “συνέπιπταν” με την στρατηγική του προέδρου της χώρας.

Άλλωστε ένα… πολύ φρέσκο παράδειγμα είναι πως ήταν ο Τουρκικός Τύπος που ενορχηστρωμένα μετέδιδε σε ζωντανή σύνδεση την πρώτη απόπειρα εισβολής στον Έβρο…

Απάντησε… άκρως αποφασιστικά η Ελλάδα

Η απάντηση στις νέες προκλήσεις που υποσκάπτουν την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών δόθηκε μέσα από μια βαρυσήμαντη παρέμβαση του Έλληνα υπουργού Αμύνης, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο Star για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε: «Ασφαλώς και η συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά επιθετική. Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος, να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αυτή τη συμπεριφορά είναι αφενός να εξαντλεί όλα τα διπλωματικά της όπλα και από την άλλη πλευρά να μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν η Ελλάδα είναι έτοιμη ακόμη και για το έσχατο σενάριο μιας στρατιωτικής λύσης, όπως είπε χαρακτηριστικά και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, κ. Διακόπουλος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε χαρακτηριστικά: «Προχθές ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Γραφείου Πρωθυπουργού είπε ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε όλα αυτά τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή. Δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί. Αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό. Επομένως ο νοών νοείτω».

Δείτε το μήνυμά του

Πρόκληση δεύτερη

Μέσα στην ημέρα, ο Ερντογάν εμφανίστηκε αποφασισμένος να βάλει… μπουρλότο στην Μεσόγειο, διαμηνύοντας πως “γεωτρήσεις θα γίνουν εκεί που θέλουμε εμείς”!

Μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) Φάγιεζ αλ Σάρατζ δήλωσε ότι Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν στις έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Είπε ακόμα ότι η Άγκυρα θα εντείνει τη στήριξή της προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, σημειώνοντας ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ερντογάν είπε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη στη Λιβύη είναι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε, χωρίς να τις κατονομάσει, τις χώρες που στηρίζουν τον Χάρφταρ, δηλαδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τη Γαλλία. «Η ιστορία θα κρίνει εκείνους που, υποστηρίζοντας τον πραξικοπηματία Χάφταρ, βύθισαν τη Λιβύη σε λουτρό αίματος και στα δάκρυα» είπε χαρακτηριστικά.

Απάντησε… αποστομωτικά ο Μητσοτάκης και ο Ευρωπαϊκός Νότος στον Ερντογάν

Στην… συγκεκριμένη κασέτα που “έπαιξε” ξανά ο Τούρκος πρόεδρος, η απάντηση ήρθε με ηχηρό τρόπο και μάλιστα… διπλό.

Αφενός με τις επιστολές που έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αποδέκτες τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα.

Επιστολές στις οποίες καθιστά σαφές ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από την πλευρά της Άγκυρας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε ευρω-τουρκική κρίση και συγκεκριμένα σε κρίση των συνολικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Αφετέρου, η απάντηση στον Ερντογάν δόθηκε μέσα από την κοινή δήλωση των υπουργών των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομάδας MED 7 (Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας, Ισπανίας).

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της MED 7, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις επιστολές που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Άγκυρα να συνειδητοποιήσει ότι η ΕΕ είναι ενωμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της δημοσίευσης σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Από πλευράς των υπουργών των MED-7, όπως τονίζεται, εκφράστηκε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και τονίστηκε ότι όλα τα κράτη της περιοχής θα πρέπει να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας.

Πρόκληση τρίτη από τον Ερντογάν

Επιστρέφοντας στο κομμάτι του προσφυγικού / μεταναστευτικού, η… τρίτη πράξη ήρθε το βράδυ της Πέμπτης, 04.06.2020, με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα να “ξεγυμνώνει” μια ακόμη ακραία τουρκική πρόκληση.

Αυτή τη φορά ο Ερντογάν προκάλεσε μέσω… θαλάσσης, καθώς στο βίντεο ντοκουμέντο του Λιμενικού αποτυπώνονται καθαρά τουρκικές ακταιωροί να “σπρώχνουν” λέμβους με πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι διαρκώς τους τελευταίους μήνες, επηρεασμένοι από την τουρκική προπαγάνδα, εγκαταλείπουν την χώρα με προορισμό -μέσω Ελλάδας φυσικά- τον ευρωπαϊκό “παράδεισο”, προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Απάντησε… η συντονισμένη, οργανωμένη και αποφασιστική δράση των ελληνικών Αρχών

Το βίντεο που δόθηκε από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, περιλαμβάνει στιγμιότυπα από δύο ξεχωριστά περιστατικά, τα οποία έλαβαν χώρα, τις τελευταίες ημέρες, βορειοανατολικά της Λέσβου, κοντά στην οριογραμμή των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Στο βίντεο διακρίνονται οι προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να κατευθύνουν τις βάρκες με τους μετανάστες, τις οποίες συνοδεύουν, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προκειμένου οι επιβαίνοντες στις λέμβους να μπουν παράνομα στη χώρα.

Επίσης, σε φωτογραφικό υλικό, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό βίντεο, διακρίνεται η προετοιμασία και η αναχώρηση βάρκας από τις τουρκικές ακτές, με πορεία προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα προς τη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου.

Στην ανακοίνωση της ελληνικής ακτοφυλακής σημειώνεται ότι, η Ελλάδα διαθέτει πλέον την ικανότητα μέσω του κατάλληλου εξοπλισμού να εντοπίζει τις λέμβους όταν ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια και να τις επιτηρεί ανελλιπώς, ενημερώνοντας παράλληλα τις αρμόδιες αρχές της γείτονος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις