Site icon NewsIT

Rafflesia Arnoldii: Τι γίνεται όταν κανείς μυρίσει το σπάνιο λουλούδι

09.01.2018 | 17:00
Rafflesia Arnoldii

Ο... θαρραλέος βοτανολόγος Alastair Robinson μυρίζει από κοντά το σπάνιο λουλούδι Rafflesia Arnoldii. Δείτε πού το εντόπισε.

Μεγάλο, σπάνιο και μυρωδάτο… με την κακή έννοια! Το Rafflesia Arnoldii και η σπανιότητά του τιμάται σήμερα από την Google με doodle. Όσα πρέπει να ξέρετε για το ιδιαίτερο λουλούδι που σήμερα “γιορτάζει”!

Rafflesia Arnoldii: Το doodle, η έντονη μυρωδιά του και ο θαρραλέος βοτανολόγος!

Δεν είναι τυχαίο που η Google τιμά σήμερα με doodle το λουλούδι αυτό. Σήμερα, 9 Ιανουαρίου είναι η 25η επέτειος από την ανακήρυξη του Rafflesia Arnoldii ως σπάνιου φυτού της Ινδονησίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το Rafflesia arnoldii είναι ένα σπάνιο φυτό genus Rafflesia. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένα φυτά με μεγαλύτερη άνθηση οργάνων όπως το titan arum και το talipot palm το Rafflesia arnoldii κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου άνθους στον κόσμο. Φυτρώνει και μεγαλώνει στην Νοτιοανατολική Ασία.

Οι ντόπιοι το ονομάζουν και “λουλούδι – πτώμα”. Γιατί; Γιατί η έντονη και αποκρουστική μυρωδιά του μοιάζει με πτώμα ή σάπιο κρέας. Το επιβεβαιώνει και ο βοτανολόγος Alastain Robinson ο οποίος είχε το θάρρος πριν πέντε ολόκληρα χρόνια να βρεθεί στην ζούγκλα της Μαλαισίας. “Μυρίζει απαίσια! Σαν σάπιο κρέας!”, δηλώνει ο βοτανολόγος Alastain Robinson στο σύντομο ντοκιμαντέρ του για το σπάνιο αυτό λουλούδι που τιμάται σήμερα.

Από πού προήλθε η ονομασία του

Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Louis Deschamps στην Ιάβα της Ινδονησίας, μεταξύ του 1791 και του 1794. Η φήμη του παρέμενε άγνωστη μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Τότε, το εντόπισε στη Σουμάτρα ο οδηγός του γιατρού και φυσιοδίφη Joseph Arnold, από τον οποίο έλαβε το μισό όνομά του.

Το Rafflesia προέρχεται από τον Sir Thomas Stamford Raffles, Βρετανός πολιτικός και διοικητής της Ιάβας, για τον οποίο δούλευε ο Joseph Arnold.

Οονομάστηκε εθνικό «σπάνιο λουλούδι» της Ινδονησίας με προεδρικό διάταγμα το 1993. Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δύσοσμα λουλούδια του κόσμου, το Rafflesia Arnoldii μπορεί κανείς να το εντοπίσει στις ζούγκλες της Μαλαισίας και της Ταϊλάνδης.

Το λουλούδι είναι κόκκινο με άσπρες βούλες. Αποτελείται από 5 πέταλα και μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο, ενώ το βάρος του τα 10 κιλά περίπου. Παίρνει 9 μήνες μέχρι να ανθίσει και όταν τελικά συμβαίνει αυτό, το άνθος διαρκεί μόνο μία εβδομάδα. Μετά από αυτό το διάστημα, σαπίζει και παίρνει ένα μαύρο χρώμα.

Το ξέρατε ότι το Rafflesia Arnoldii…

  • χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική της Ινδονησίας για να βοηθήσει τις γυναίκες να βρουν ξανά την φόρμα τους μετά την γέννα
  • είναι ένα από τα τρία εθνικά λουλούδια στην Ινδονησία, τα άλλα δύο είναι το white jasmine και το moon orchid
  • δεν έχει ούτε φύλλα, ούτε ρίζα, ούτε βλαστό. Επομένως, όπως μπορείτε να φανταστείτε δεν κάνει ούτε φωτοσύνθεση!
  • τείνει να εξαφανιστεί
  • μπορεί κανείς να το δει από κοντά στα νησιά Borneo, Sumatra, Java και στις Φιλιππίνες.

Πηγή βίντεο: Stairs & Sparks

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version