Κόσμος

Ρεκόρ ζέστης στην Ανταρκτική

Το ρεκόρ ζέστης στην ήπειρο της Ανταρκτικής καταρρίφθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2020 με μια θερμοκρασία 18,3 βαθμών Κελσίου, επιβεβαίωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Το ρεκόρ, που επικυρώθηκε τώρα, καταγράφηκε στον αργεντίνικο επιστημονικό σταθμό Esperanza και υπερβαίνει εκείνο που είχε καταγραφεί στην ίδια περιοχή της ανταρκτικής χερσονήσου στις 24 Μαρτίου του 2015, όταν το θερμόμετρο είχε δείξει 17,5 βαθμούς Κελσίου, διευκρίνισε ο ΠΜΟ.

Η χερσόνησος ανήκει στην ανταρκτική ήπειρο, η οποία περιλαμβάνει επίσης και γύρω νησιά.

Ο ΠΜΟ δεν έχει επιβεβαιώσει μια καταχώριση θερμοκρασίας ακόμη υψηλότερη, που καταγράφηκε στις 9 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους σε ένα αυτόματο βραζιλιάνικο σταθμό, σε κοντινή απόσταση από τη νήσο Σέιμουρ, με 20,75 βαθμούς Κελσίου.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ανταρκτικής, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί ήταν εκείνη στη νήσο Σίγκνι, στους 19,8 βαθμούς Κελσίου στις 30 Ιανουαρίου του 1982.

«Η επιβεβαίωση αυτών των μεγεθών ανώτατων θερμοκρασιών είναι σημαντική, διότι αυτό μας βοηθά να σχεδιάσουμε μια εικόνα του καιρού και του κλίματος, σε ένα από τα τελευταία τελικά σύνορα της Γης», εξήγησε ο Πέτερι Τάαλας, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

«Η ανταρκτική χερσόνησος είναι μία από τις περιοχές του πλανήτη που θερμαίνεται ταχύτερα, σχεδόν 3 βαθμούς τα τελευταία 50 χρόνια», υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως:

«Αυτό το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας είναι επομένως σύμφωνο με την κλιματική αλλαγή, που παρατηρούμε».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βραβείο Πούλιτζερ στον Παλαιστίνιο Μοσάμπ Αμπού Τόχα: Έγραψε για τη σωματική και συναισθηματική σφαγή στην Γάζα
Ο Παλαιστίνιος έγραψε για τα βασανιστήρια που έζησε από τον ισραηλινό στρατό, τον χαμό της οικογένειάς του αλλά και τον αγώνα του να βρει φαγητό σε μία Γάζα που θυμίζει νεκροταφείο
Ο Παλαιστίνιος και ένας από τους νικητές των βραβείων Πούλιτζερ
Σκηνικό πολέμου με 36 νεκρούς άμαχους σε Ινδία και Πακιστάν – Μαίνονται οι εχθροπραξίες και οι βομβαρδισμοί στο Κασμίρ
26 οι νεκροί άμαχοι στο Πακιστάν, ανάμεσά τους και ένα παιδί - Στους 10 οι νεκροί στην Ινδία - Αυξάνεται και ο αριθμός των τραυματιών - Στα πρόθυρα του πολέμου οι 2 χώρες
Στρατός Πακιστάν 3
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα