Κόσμος

«Revenge on Gold Diggers»: Κατακραυγή για το νέο videogame που αναπαράγει τον σεξισμό και τα στερεότυπα της γυναίκας – «χρυσοθήρα»

Οι δημιουργοί του επιμένουν ότι ποτέ δεν είχαν την πρόθεση να «στοχεύσουν τις γυναίκες», αλλά ήθελαν να διευκολύνουν τον «ανοιχτό διάλογο σχετικά με τα συναισθηματικά όρια και τις γκρίζες ζώνες στις σύγχρονες σχέσεις»

«Είναι πιο υπάκουος κι από σκύλο… Μακάρι να εμφανίζονταν περισσότεροι τέτοιοι χαζοί», καυχιέται μια γυναίκα σε ένα νέο βιντεοπαιχνίδι που έχει πυροδοτήσει συζήτηση για το σεξισμό στην Κίνα.

Οι παίκτες στο live-action βιντεοπαιχνίδι της Κίνας, «Revenge on Gold Diggers» είναι άνδρες πρωταγωνιστές που παρασύρονται σε σχέσεις από χειριστικές γυναίκες που ενδιαφέρονται μόνο για τα χρήματά τους – ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά ο άνδρας καθορίζει την υπόλοιπη ιστορία.

Το παιχνίδι κατέκτησε την πρώτη θέση στις πωλήσεις της πλατφόρμας Steam λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του τον Ιούνιο, αλλά γρήγορα ακολούθησε αφοδρή αντιπαράθεση. Κάποιοι το επέκριναν επειδή ενισχύει προσβλητικά στερεότυπα για τα φύλα, ενώ οι υποστηρικτές του λένε ότι το παιχνίδι προειδοποιεί τον κόσμο για τις απάτες στον έρωτα.

Ήταν τέτοια η κριτική που οι δημιουργοί του παιχνιδιού το μετονόμασαν -αθόρυβα -σε Emotional Anti-Fraud Simulator (Συμπληρωματικός Προσομοιωτής Συναισθηματικής Καταπολέμησης της Απάτης) την επόμενη μέρα.

Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να επανορθώσει τη ζημιά.  Οι δημιουργοί του παιχνιδιού επιμένουν ότι ποτέ δεν είχαν την πρόθεση να «στοχεύσουν τις γυναίκες», αλλά ήθελαν να διευκολύνουν τον «ανοιχτό διάλογο σχετικά με τα συναισθηματικά όρια και τις γκρίζες ζώνες στις σύγχρονες σχέσεις».

Η Xu Yikun, μια καλλιτέχνιδα που δοκίμασε το παιχνίδι και το βρήκε βαθιά προσβλητικό, απορρίπτει αυτή την αιτιολογία. Τους κατηγορεί για «ένα κλασικό επιχειρηματικό μοντέλο που ευδοκιμεί δημιουργώντας περιεχόμενο που προκαλεί αντιπαραθέσεις και διχασμούς».

Κριτικοί όπως αυτή λένε ότι ο ίδιος ο όρος «χρυσοθήρας» αποπνέει μισογυνισμό.

«Είναι μια ετικέτα που χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τις γυναίκες», λέει η κ. Xu. «Σεξιστικά αστεία και υποτιμητικοί όροι όπως αυτοί έχουν εισχωρήσει στην καθημερινή μας γλώσσα».

«Αν έχεις πλούσιο φίλο, σε αποκαλούν χρυσοθήρα. Αν προσπαθείς να κάνεις τον εαυτό σου όμορφο, σε αποκαλούν χρυσοθήρα… Μερικές φορές η ετικέτα χρησιμοποιείται για σένα απλώς και μόνο επειδή δέχτηκες ένα ποτό από κάποιον», προσθέτει.

Ορισμένοι παίκτες βέβαια αντέδρασαν λέγοντας πως η κριτική είναι υπερβολική. «Το παιχνίδι δεν προσπαθεί να πει ότι όλες οι γυναίκες είναι χρυσοθήρες… Δεν νομίζω ότι στοχεύει σε κανένα από τα δύο φύλα», λέει ο 31χρονος Zhuang Mengsheng. «Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες μπορούν να είναι χρυσοθήρες».

Ωστόσο, στο παιχνίδι όλοι οι «χρυσοθήρες» είναι γυναίκες. Από μια νεαρή influencer στο διαδίκτυο μέχρι μια φιλόδοξη επιχειρηματία, όλες εμφανίζονται να σχεδιάζουν να κάνουν τους άνδρες να τους προσφέρουν χρήματα και δώρα.

«Θέλεις να μάθεις αν ένας άνδρας σε αγαπάει; Δες πόσα ξοδεύει», λέει μία από αυτές.

Το παιχνίδι έχει διχάσει ακόμη και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μια εφημερίδα από την κεντρική επαρχία Χουμπέι δήλωσε ότι το παιχνίδι «χαρακτηρίζει ολόκληρο το γυναικείο φύλο ως απατεώνες».

Παρά την αντιπαράθεση, οι πωλήσεις του παιχνιδιού συνεχίζουν να αυξάνονται. Βρίσκεται πλέον μεταξύ των δέκα κορυφαίων τίτλων της Κίνας για την πλατφόρμα PC, ξεπερνώντας ακόμη και το Black Myth: Wukong, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είναι το πιο επιτυχημένο κινεζικό παιχνίδι όλων των εποχών.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι είναι αναστατωμένοι με αυτό. Αν δεν είσαι εσύ ο ίδιος χρυσοθήρας, γιατί να νιώθεις ότι σε προσβάλλει αυτό το παιχνίδι;», λέει ένας 28χρονος άνδρας.

Οι γυναίκες που μίλησαν στο BBC ανησυχούν ότι το βιντεοπαιχνίδι διαιωνίζει προβληματικές νόρμες για τα φύλα στην Κίνα, όπου η κοινωνία πιστεύει ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι, ενώ οι άνδρες θεωρούνται οι κύριοι στήριγμα της οικογένειας.

Έτσι, για τις γυναίκες, ο καλός γάμος θεωρείται παραδοσιακά πιο σημαντικός από την επαγγελματική επιτυχία.

Η επίσημη ρητορική του ανδροκρατούμενου Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας υποστηρίζει αυτό το σκεπτικό – ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει επανειλημμένα καλέσει τις γυναίκες να αποδεχθούν τον ρόλο τους ως «καλές συζύγους και μητέρες».

Η κυβέρνηση έχει επίσης καταστείλει έναν αυξανόμενο αριθμό ακτιβιστών που απαιτούν ισότητα των φύλων.

«Νομίζω ότι ένα τέτοιο παιχνίδι απλώς υποθάλπει την εχθρότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών», λέει μια γυναίκα που δεν θέλησε να κατονομαστεί, φοβούμενη την εχθρότητα στο διαδίκτυο.

«Παρουσιάζει τις γυναίκες, για άλλη μια φορά, ως το κατώτερο φύλο που πρέπει με κάποιο τρόπο να βρει τρόπους να ευχαριστήσει τους άνδρες για να κερδίσει τα προς το ζην».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας – «Βγήκαν κολυμπώντας από τα παράθυρα για να γλιτώσουν»
Κάτοικοι καταγγέλλουν πως δεν εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τον καιρό στις ευάλωτες περιοχές και πως δεν υπήρξε εντολή για εκκένωση των κατασκηνώσεων στις οποίες πέθαναν αρκετά παιδιά
Διασώστες
O Nετανιάχου πρότεινε τον Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης και μαζί αναζητούν χώρες για την μετεγκατάσταση των Παλαιστίνιων
«Αποκαθιστά την ειρήνη στη μια χώρα μετά την άλλη», τόνισε ο Νετανιάχου - Ο Τραμπ ξεκαθάρισε πως έχει εξασφαλίσει εξαιρετική συνεργασία με τις χώρες γύρω από το Ισραήλ για την απομάκρυνση των Παλαιστίνιων
REUTERS
4