Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ρωσία: Αποκαλύψεις “φωτιά”! Συνέλαβε 24 Ουκρανούς ναύτες στο “θερμό επεισόδιο”!

Ρωσία
Φωτογραφία: Reuters

– Κάθε άλλο παρά εξασθενεί η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία!
– Το Interfax αποκαλύπτει πως η Ρωσία συνέλαβε 24 Ουκρανούς ναύτες κατά την διάρκεια του επεισοδίου το βράδυ της Κυριακής, 25.11.2018, στην Μαύρη Θάλασσα
– Τρεις είναι τραυματίες – Στο “κόκκινο” η ένταση μεταξύ των δύο χωρών!
– Η Ουκρανία είναι στα κάγκελα με τον Ποροσένκο να επιβάλλει στρατιωτικό Νόμο και τον στρατό του να βρίσκεται σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα!

Όσο περνούν οι ώρες, νέες αποκαλύψεις βλέπουν το “φως” της δημοσιότητας σχετικά με τον… πυρετό ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία μετά το επεισόδιο στον Πορθμό Κερτς, το βράδυ της Κυριακής, 25.11.2018.

Η Ρωσία έκανε συλλήψεις!

Οι νέες πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν πως η Ρωσία έχει συλλάβει 24 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν χθες πάνω σε τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στον Πορθμό Κερτς. Την είδηση μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Η επίτροπος είπε πως τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, αλλά πως η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.

Η Ρωσία ξεκαθαρίζει πως η σύλληψη από τη Ρωσία τριών μικρών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ανοικτά της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας την Κυριακή συνάδει πλήρως με το διεθνές και το εσωτερικό δίκαιο.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τα ουκρανικά πλοία ότι εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα και ότι αγνόησαν τις προσπάθειες των Ρώσων συνοριοφυλάκων να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτα επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι συνέπειες του συμβάντος μπορεί να επηρεάσουν μια σχεδιαζόμενη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στην Αργεντινή αργότερα αυτό τον μήνα, ο Πεσκόφ είπε πως τα σχέδια για την πραγματοποίηση της συνάντησης εξακολουθούν να ισχύουν.

Ρωσία

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε σκόπιμα ένα συμβάν στον Πορθμό Κερτς κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας την Κυριακή προκειμένου να δημιουργήσει πρόσχημα για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ο Ποροσένκο υπέγραψε στρατιωτικό Νόμο!

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, υπέγραψε στρατιωτικό Νόμο μετά το επεισόδιο μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών πλοίων κοντά στην Κριμαία. Το μέτρο αυτό εκτιμάται πως θα έχει διάρκεια 60 ημερών και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στην Ουκρανία.

Ουκρανία Ρωσία

Ο στρατιωτικός Νόμος θα τεθεί σε ισχύ, πιο συγκεκριμένα, από σήμερα 26.11.2018, μέχρι και τις 26.01.2019. Ακόμη εκκρεμεί η τελική επικύρωση από το κοινοβούλιο στην Ουκρανία, ωστόσο ο ουκρανικός στρατός ήδη έχει διαταχθεί να ξεκινήσει μια μερική στρατιωτική κινητοποίηση σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ουκρανικός στρατός τέθηκε σε πλήρη πολεμικό συναγερμό ακόμη και πριν ανακοινωθεί ο στρατιωτικός Νόμος. Η ουκρανική βουλή αναμένεται να ψηφίσει μέσα στην διάρκεια της ημέρας την απόφαση αυτή του Ποροσένκο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε πως η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να προβεί και σε άλλες επιθετικές ενέργειες στην ξηρά ή στη θάλασσα.

Με πληροφορίες από: sputnik / rt.com / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις