Κόσμος

Ρωσία: Κατήγγειλε την Ουκρανία για εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων ATACMS και υπόσχεται αντίποινα

Την ίδια στιγμή τέσσερις Ουκρανοί άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κρίβι Ριχ

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα (17.01.2025) ότι εξαπέλυσε αρκετές πυραυλικές επιθέσεις με αποτέλεσμα να καταστραφεί τουλάχιστον ένα ραντάρ πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας τύπου S-400 που είχε αναπτυχθεί στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, στη δυτική Ρωσία.

Ειδικότερα, ο ουκρανικός στρατός πραγματοποίησε χθες (16.01.2025) αρκετά πλήγματα ακριβείας εναντίον δυνάμεων αντιπυραυλικής άμυνας, με αποτέλεσμα να χτυπηθούν συστήματα ραντάρ, με την Ουκρανία να ισχυρίζεται ότι πρόκειται για την τρίτη επιτυχία τέτοιου είδους την τελευταία εβδομάδα.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ με έξι αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS. Επίσης, η Μόσχα τόνισε ότι όλοι οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν απώλειες ή ζημιές.

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο άλλων τεσσάρων χωριών στην περιφέρεια Ντονέτσκ της Ουκρανίας. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή πληροφορίες που αφορούν το πεδίο της μάχης.

UKRAINE CRISIS ATTACK DRONESGovernor of Dnipropetrovsk Regional Military Civil Administration Serhiy Lysak via Telegram/Handout via REUTERS

Ουκρανικά πλήγματα σε υποδομές

Οι ουκρανικές δυνάμεις, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο μέτωπο, πολλαπλασίασαν τους τελευταίους μήνες τις αεροπορικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) και πυραύλους εναντίον στρατιωτικών και ενεργειακών εγκαταστάσεων στη Ρωσία προκειμένου να εμποδίσουν τον εφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στο ουκρανικό έδαφος και σφυροκοπούν ουκρανικές πόλεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ουκρανία ανακοίνωσε την Τρίτη (14.01.2025) ότι διενήργησε την «πιο μαζική» επίθεση του πολέμου εναντίον στρατιωτικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε πολλές περιφέρειες της Ρωσίας με τη βοήθεια κυρίως, σύμφωνα με τη Μόσχα, δυτικών πυραύλων.

Ειδικότερα τη νύχτα της Τετάρτης (15.01.2025) ο ουκρανικός στρατός χτύπησε με drones μια αποθήκη πετρελαίου στην περιφέρεια Βορονέζ, στη δυτική Ρωσία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει «σημαντική πυρκαγιά« η οποία, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, συνεχίζεται και σήμερα (17.01.2025).

UKRAINE CRISIS ATTACK DRONESPress service of the State Emergency Service of Ukraine in Kyiv region/Handout via REUTERS

Νέες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις

Εξάλλου, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 33 από 50 drones που εξαπέλυσε η Ρωσία στη διάρκεια της νύχτας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εννέα drones «χάθηκαν», μια αναφορά στη χρήση, από την Ουκρανία, μέσων ηλεκτρονικού πολέμου για την ανακατεύθυνση ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ ένα έφυγε από την Ουκρανία προς την κατεύθυνση της Ρουμανίας.

«Εχθρικά drones έπληξαν επιχειρήσεις στην περιοχή της Οδησσού και κτήρια στις περιοχές του Χαρκόβου, του Τσερκάσι και του Κιέβου υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα της πτώσης εχθρικών drones που καταρρίφθηκαν» ανέφερε ο στρατός στην εφαρμογή Telegram.

Λιμενικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Δούναβη δέχθηκαν επίθεση, πρόσθεσε. Περιφερειακός αξιωματούχος του Κιέβου δήλωσε πως ένα παιδί τραυματίστηκε ως αποτέλεσμα της πτώσης θραυσμάτων από καταρριφθέντες στόχους στη διάρκεια της επίθεσης.

UKRAINE CRISIS ATTACK DRONESGovernor of Dnipropetrovsk Regional Military Civil Administration Serhiy Lysak via Telegram/Handout via REUTERS

Τέσσερις νεκροί στην γενέτειρα του Ζελένσκι

Στο μεταξύ, ρωσική πυραυλική επίθεση προκάλεσε σήμερα τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και ζημιές σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Κρίβι Ριχ, γενέτειρα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην κεντρική Ουκρανία, όπως δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Τουλάχιστον άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν και τρεις από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, δήλωσε ο Σέρχι Λίσακ, κυβερνήτης του Ντνιπροπετρόφσκ, στο Telegram.

Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την προειδοποίηση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας για απειλή επίθεσης με βαλλιστικό πύραυλο από την υπό ρωσική κατοχή Κριμαία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δίκη Έριν Πάτερσον: Το θανατηφόρο γεύμα με τοξικά μανιτάρια στην Αυστραλία – «Τραγικό ατύχημα» λέει η οικοδέσποινα του θανάτου
Κατηγορείται ότι δηλητηρίασε και σκότωσε 3 ανθρώπους, ενώ αποπειράθηκε να σκοτώσει ακόμη έναν - Έκατσε στο τραπέζι τους αλλά έφαγε με διαφορετικού χρώματος πιάτο
Έριν Πάτερσον
Η ανατομία του Κονκλαβίου που θα εκλέξει τον νέο Πάπα: Καρδινάλιοι, ηλικίες, τάγματα και γεωγραφική κατανομή
53 από την Ευρώπη, 37 από την Αμερική, 23 από Ασία, 18 από Αφρική και 4 από Ωκεανία - Στα χρόνια του Πάπα Φραγκίσκου το Κολλέγιο των Καρδιναλίων έγινε λιγότερο ευρωκεντρικό
Καρδινάλιοι
Μπενεντέτο Τσεράουλο: Πέθανε ο δολοφόνος του σχεδιαστή μόδας Μαουρίτσιο Γκούτσι – Αυτοπυροβολήθηκε μετά από καβγά με τον γιο του
Ο Μπενεντέτο Τσεράουλο, που είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για τη δολοφονία του Μαουρίτσιο Γκούτσι, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Πίζα μετά τους πυροβολισμούς
Άνδρες της Σήμανσης στην κατοικία του δολοφόνου του Γκούτσι στην Πίζα
«Μαρτύρησε στα χέρια των Ρώσων»: Τα βασανιστήρια και ο φρικτός θάνατος της 27χρονης Ουκρανής δημοσιογράφου Βικτόρια Ρόσκινα
Αποκαλυπτική έρευνα του Guardian για τα όσα υπέστη η Βικτόρια Ρόσκινα μετά τη σύλληψή της στη Ζαπορίζια το καλοκαίρι του 2023 - Θεωρούνταν πολύτιμο διαπραγματευτικό χαρτί
Βικτόρια Ρόσκινα: «Μαρτύρησε στα χέρια των Ρώσων» – Βασανιστήρια και φρικτός θάνατος για την 27χρονη Ουκρανή δημοσιογράφο 31
Συνελήφθη 16χρονος ύποπτος για τον θάνατο τριών ανθρώπων από πυροβολισμούς στην Ουψάλα της Σουηδίας
Η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν το περιστατικό με τους πυροβολισμούς συνδέεται με τον πόλεμο των συμμοριών που μαίνεται τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία
Συνελήφθη ύποπτος για τους πυροβολισμούς στην Ουψάλα της Σουηδίας