Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ρωσία: Συνελήφθη η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιάνικοβα επειδή «δυσφήμησε» τον ρωσικό στρατό

Ρωσία: Συνελήφθη η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιάνικοβα επειδή «δυσφήμησε» τον ρωσικό στρατό
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Συνελήφθη σήμερα (10.8.2022) η δημοσιογράφος από τη Ρωσία, Μαρίνα Οβσιάνικοβα, με την κατηγορία ότι «δυσφημεί» τον στρατό της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου της, Ντμίτρι Ζαχβάτοφ.

«Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε στους ανακριτές. Ξεκίνησε έρευνα» κατά της Οβσιάνικοβα για «διασπορά ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό, δήλωσε ο δικηγόρος της δημοσιογράφου. Η ίδια είχε γίνει διάσημη όταν διέκοψε το δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης της Ρωσίας κρατώντας μία επιγραφή με σύνθημα κατά της εισβολής στην Ουκρανία.

«Έχει συλληφθεί», διευκρίνισε ο Ντμίτρι Ζαχβάτοφ ενώ οι αρχές πραγματοποίησαν και έφοδο στο σπίτι της, χωρίς να περιμένουν την άφιξή του. Η έρευνα πιθανόν να συνδέεται με την πρόσφατη διαμαρτυρία της δημοσιογράφου, όπου κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε: «Ο Πούτιν είναι ένας δολοφόνος, οι στρατιώτες του είναι φασίστες», στο κέντρο της Μόσχας κοντά στο Κρεμλίνο.

Ήδη η Μαρίνα Οβσιάνικοβα καλείται να πληρώσει πολλά πρόστιμα για την κριτική της εις βάρος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και αντιμετωπίζει πολυετή ποινή φυλάκισης, λόγω της σύλληψής της. Πιο συγκεκριμένα, από τότε που οι σχετικοί νόμοι έγιναν πιο αυστηροί, οι ενέργειες που δυσφημούν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών.

Όταν είχε εισβάλλει σε ζωντανή μετάδοση της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, το πανό έγραφε: «Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα».

Η δημοσιογράφος, η οποία έως τότε θεωρούνταν πιστή της κυβερνητικής γραμμής, έλαβε παγκόσμια αναγνώριση για την πράξη της αυτή μετά την οποία έζησε για κάποιο διάστημα στο εξωτερικό και έγραφε για την γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις