Μετά τον Πούτιν και τον Τραμπ, και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν πάει στην Κωνσταντινούπολη για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ρωσία και στέλνει αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Αμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ.
Μια ουκρανική αντιπροσωπεία, χωρίς όμως τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα συναντήσει τους Ρώσους διαπραγματευτές σήμερα (15.05.2025) στην Κωνσταντινούπολη για τις πρώτες άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες των δύο χωρών, μετά από χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπειτα από συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, καθώς –όπως δήλωσε– ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν εμφανίστηκε και αντ’ αυτού έστειλε «μια χαμηλόβαθμη ομάδα».
Μάλιστα, το σχόλιο του Ζελένσκι περί «διακοσμητικής ομάδας» προκάλεσε τον εκνευρισμό της Μόσχας: «Ενας κλόουν και αποτυχημένος μιλάει για αξιοσέβαστους ανθρώπους», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας στη δήλωση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι η ρωσική αντιπροσωπεία στην Τουρκία «είναι διακοσμητική».
Πυρά και από τον Σεργκέι Λαβρόφ που χαρακτήρισε τον Ουκρανό πρόεδρο «αξιοθρήνητο».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Reuters αναφέρει επιγραμματικά μερικές πληροφορίες για τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ.
- Ο Ουμέροφ, τον οποίο άτομα από το περιβάλλον του περιγράφουν ως ταλαντούχο διαπραγματευτή, ήταν μέλος της ουκρανικής ομάδας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2022, έναν μήνα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
- Συμμετείχε επίσης στις συνομιλίες για τη συμφωνία που διαμεσολάβησε ο ΟΗΕ και επέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και σε διαπραγματεύσεις για ανταλλαγές αιχμαλώτων, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών του τάγματος Αζόφ που αιχμαλωτίστηκαν από τη Ρωσία κατά τη μάχη της Μαριούπολης το 2022.
- Ο Ουμέροφ, 43 ετών, είναι Τατάρος της Κριμαίας – τουρκικής καταγωγής λαός από τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.
- Γεννήθηκε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, από οικογένεια Τατάρων της Κριμαίας που είχε εκτοπιστεί από τη Σοβιετική Κριμαία τη δεκαετία του 1940.
- Από το 2020, είναι μέλος κυβερνητικής ομάδας εργασίας που σχεδιάζει τη στρατηγική για τον τερματισμό της κατοχής της Κριμαίας.
- Αρχικά εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, από το 2004, σε έναν από τους κορυφαίους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της Ουκρανίας.
- Το 2013 ίδρυσε τη δική του επενδυτική εταιρεία, την ASTEM, και το φιλανθρωπικό της ίδρυμα ASTEM Foundation. Είναι κάτοχος πτυχίου οικονομικών και μεταπτυχιακού τίτλου στα χρηματοοικονομικά.
Ζελένσκι: Εντολή της ουκρανικής αντιπροσωπείας είναι να συζητήσει μια εκεχειρία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε από την Άγκυρα ότι θα στείλει ουκρανική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ για να έχει συνομιλίες με Ρώσους αντιπροσώπους εκεί, λέγοντας πως ο ίδιος δεν θα μεταβεί εκεί.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η εντολή της ουκρανικής αντιπροσωπείας είναι να συζητήσει μια εκεχειρία.
Πρόσθεσε πως αναμένει πληροφορίες από τις ΗΠΑ και την Τουρκία για την ώρα της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος έχει ζητήσει άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία με τη Ρωσία, ανέφερε δεν θα πάει ο ίδιος στην τουρκική μητρόπολη για να συμμετάσχει στις συνομιλίες, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να μην εμφανιστεί και αντ’ αυτού έστειλε αυτό που ο Ουκρανός ηγέτης περιέγραψε ως ομάδα χαμηλού επιπέδου.
«Δεν υπάρχει τίποτα για μένα να κάνω στην Κωνσταντινούπολη», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα τόνισε ότι μια προτεινόμενη συνάντηση με τον Πούτιν θα μπορούσε να παραλειφθεί αν επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια τεχνικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.
Αν Μόσχα δεν δείξει καμία προθυμία στις συνομιλίες για εκεχειρία, ανέφερε ο Ζελένσκι, τότε άλλες χώρες θα πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική πίεση στη Ρωσία και να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις.
«Η Ρωσία δεν αισθάνεται ότι χρειάζεται να τερματίσει (τον πόλεμο), πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει επαρκής πολιτική, οικονομική και άλλη πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε. «Και γι’ αυτό ζητάμε, αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αν δεν υπάρξουν σοβαρές αποφάσεις… ζητάμε αρμόζουσες κυρώσεις».
Μεντίνσκι: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ακόμα και συμβιβαστικές λύσεις
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ουκρανούς Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε έτοιμος για «πιθανούς συμβιβασμούς» και να τους «συζητήσει» με Ουκρανούς αντιπροσώπους.
«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε, να επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πιθανούς συμβιβασμούς και να τους συζητήσουμε», δήλωσε ο Μεντίνσκι σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό.