Κόσμος

Σαουδική Αραβία: Εκτελέστηκε για αδικήματα που έκανε όταν ήταν ανήλικος

Οι αρχές στη Σαουδική Αραβία εκτέλεσαν έναν άνδρα για αδικήματα που διέπραξε όταν ήταν ακόμη κάτω των 18 ετών.

Αυτό υποστηρίζουν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μολονότι η Σαουδική Αραβία επιμένει ότι έχει καταργήσει τη θανατική ποινή για πολλά εγκλήματα που διαπράττονται από ανήλικους.

Ο Μουστάφα Χάσεμ αλ Ντάρουις συνελήφθη τον Μάιο του 2015 και κατηγορήθηκε για αδικήματα σχετικά με τη συμμετοχή του σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Πολλά από αυτά φερόταν να έχει διαπράξει όταν ήταν 17 ετών. Εκτελέστηκε σήμερα στο Νταμάμ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι σαουδαραβικές αρχές ανακοίνωσαν τον Μάρτιο του 2020 ότι θα σταματήσουν να επιβάλουν τη θανατική ποινή σε ανθρώπους που διέπραξαν αδικήματα όταν ήταν ανήλικοι. Αντί για αυτό, θα καταδικάζονται σε κάθειρξη έως και 10 ετών σε φυλακή ανηλίκων και η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ.

Ωστόσο, αυτό το βασιλικό διάταγμα ουδέποτε μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ούτε δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, όπως είναι η συνήθης πρακτική. Η κρατική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε τον Φεβρουάριο στο πρακτορείο Reuters ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο για μια κατηγορία αδικημάτων που στον ισλαμικό νόμο αποκαλούνται «ταζίρ».

Ο Ντάρουις καταδικάστηκε σε θάνατο για τέτοια αδικήματα «ταζίρ». Στο κατηγορητήριο, ένα αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Reuters, φέρεται ότι «συμμετείχε σε ένοπλη εξέγερση», «επιδίωξε να διαταράξει την ασφάλεια μέσω ταραχών» και «έσπειρε τη διχόνοια», μεταξύ άλλων.

Στις αποδείξεις περιλαμβάνονταν μια φωτογραφία που θεωρήθηκε «προσβλητική για τις δυνάμεις ασφαλείας» και μια υπογεγραμμένη ομολογία του ότι συμμετείχε σε περισσότερες από δέκα «ταραχές» το 2011 και το 2012.

Όμως τα έγγραφα δεν διευκρινίζουν ποιους μήνες διαπράχθηκαν τα αδικήματα και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι ο Ντάρουις ήταν 17 ετών την εποχή που φέρεται να διέπραξε πολλά από αυτά. Η υπόθεσή του θα έπρεπε επομένως να αναθεωρηθεί, με βάση το νέο νόμο.

Η οργάνωση Reprieve που μάχεται για την κατάργηση της θανατικής ποινής και η Διεθνής Αμνηστία ανέφεραν ότι στο δικαστήριο ανακάλεσε την ομολογία του, λέγοντας ότι αυτή αποσπάστηκε με βασανιστήρια.

Σύμφωνα με τη Reprieve, η οικογένεια του Ντάρουις δεν είχε ενημερωθεί για την επικείμενη εκτέλεση και το πληροφορήθηκε από τις ειδήσεις στο διαδίκτυο.

«Πώς μπορούν να εκτελούν ένα αγόρι για μια φωτογραφία στο τηλέφωνό του; Μετά τη σύλληψή του βιώνουμε μόνο πόνο. Είναι αβίωτη η ζωή για όλη την οικογένεια», ανέφεραν σε μια ανακοίνωσή τους οι συγγενείς του.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εστιάτορας στη Γαλλία σκότωσε, τεμάχισε και μαγείρεψε έναν 60χρονο – Η σορός του δεν βρέθηκε ποτέ
Ο δράστης ομολόγησε πως προσπάθησε να κλέψει κάνναβη από το σπίτι του θύματος και στη συνέχεια τον φίμωσε μέχρι που πέθανε από ασφυξία - Για την υπόθεση κατηγορείται και η σύντροφος του εστιάτορα
Ζευγάρι
Υπόθεση Μπάμπιτ: Ο Τραμπ δίνει 5 εκατομμύρια δολάρια στην οικογένεια της γυναίκας που πυροβολήθηκε από αστυνομικό ενώ προσπαθούσε να εισβάλλει στο Καπιτώλιο
Η Άσλι Μπάμπιτ σκοτώθηκε καθώς προσπαθούσε να σκαρφαλώσει για να μπει στο γραφείο της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
Άσλι Μπάμπιτ
Η ερωμένη υψηλόβαθμου στελέχους της Goodyear μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του στις Βρυξέλλες - Πώς οδηγήθηκαν στα ίχνη της οι Αρχές
Σε βάρος της γυναίκας από το Βέλγιο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δολοφονία με χρήση αυτοσχέδιου όπλου, με τον ιατροδικαστή να ανακαλύπτει στη σορό του θύματος τέσσερις πληγές στο στήθος και τον κορμό
Η Κάρμελ και ο Κρις Ντιλένεϊ σε παλαιότερες ευτυχισμένες στιγμές
Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα και ζητά τον απόλυτο έλεγχο όλης της περιοχής: Δεκάδες νεκροί
Με κοινή ανακοίνωσή τους, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνι προειδοποίησαν πως δεν «μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια»
Παιδί στα συντρίμμια της Γάζας
Χαμηλές προσδοκίες μετά το τηλεφώνημα Τραμπ και Πούτιν: Οι αόριστες υποσχέσεις των ΗΠΑ και οι όροι της Ρωσίας
Ο ρόλος του Βατικανού για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και οι εμπορικές συμφωνίες μετά τον τερματισμό του πολέμου - Ανάλυση των New York Times ρίχνει φως στα «σκοτεινά» σημεία της συνομιλίας
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 4