Κόσμος

Science: Αυτό ήταν το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα για το 2017!

Το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science" μίλησε! Και επέλεξε την σημαντικότερη επιστημονική ανακάλυψη στον κόσμο για το 2017. Πρόκειται για την πρώτη παρατήρηση της συγχώνευσης δύο μακρινών άστρων νετρονίων, μέσω της ταυτόχρονης ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων και ακτινοβολίας από αυτό το βίαιο κοσμικό συμβάν. Το γεγονός αυτό συγκλόνισε αστρονόμους και φυσικούς.

Σε πρώτη φάση οι ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων, οι δύο αμερικανικοί LIGO και ο ευρωπαϊκός VIRGO, «έπιασαν» τα βαρυτικά κύματα που έφθασαν στη Γη από απόσταση περίπου 130 εκατομμυρίων ετών φωτός. Αυτό έγινε όταν τα δύο άστρα νετρονίων (πάλσαρ) συγκρούσθηκαν και συγχωνεύθηκαν, ένα κατακλυσμικό κοσμικό φαινόμενο που γέννησε «ρυτιδώσεις» στον ιστό του χωροχρόνου, οι οποίες ταξίδεψαν στο διάστημα.

Στη συνέχεια, εντοπίζοντας το σημείο του ουρανού όπου είχε συμβεί η συγχώνευση των άστρων, στις παρυφές του γαλαξία NGC4993, η διεθνής αστρονομική κοινότητα ήταν σε θέση να στρέψει μια σειρά από ραδιοτηλεσκόπια, οπτικά, υπέρυθρα και τηλεσκόπια ακτίνων-γάμα για να μελετήσει το ίδιο φαινόμενο.

Μπόρεσε έτσι για πρώτη φορά, εκτός από τα βαρυτικά κύματα, να «δει» την πολλαπλή ακτινοβολία που επίσης δημιουργήθηκε και ταξίδεψε στο διάστημα, φθάνοντας ως τη Γη.

Έτσι, η εκρηκτική συγχώνευση των δύο ταχέως περιστρεφόμενων άστρων νετρονίων κατέστη το συμβάν που μελετήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο στην ιστορία της αστρονομίας.

Γι’ αυτό, θεωρείται ότι αποτέλεσε το ξεκίνημα ενός νέου τύπου αστρονομίας των πολλαπλών μηνυμάτων ή πληροφοριών για το ίδιο φαινόμενο στον ουρανό.

Συνολικά 3.674 αστρονόμοι και άλλοι επιστήμονες από 953 τηλεσκόπια, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα συνεργάσθηκαν σε μια επιστημονική δημοσίευση για τη συγκεκριμένη ανακάλυψη.

Αυτό επιβεβαίωσε ξανά τη γενική θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν, ενώ έριξε επίσης φως στη διαδικασία δημιουργίας βαρέων στοιχείων στο σύμπαν όπως ο χρυσός.

Ως σημαντικότερη ανακάλυψη του 2016 από το “Science” είχε πέρυσι ανακηρυχθεί η πρώτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από το διάστημα, από δύο συγχωνευόμενες μαύρες τρύπες, ένα επίτευγμα που στη συνέχεια οδήγησε στη βράβευση των πρωτεργατών επιστημόνων με το Νόμπελ Φυσικής 2017.

Ήδη από τότε είχε φανεί ότι τα βαρυτικά κύματα ουσιαστικά ανοίγουν το δρόμο για μια «βαρυτική αστρονομία» και ένα νέο τρόπο παρατήρησης του σύμπαντος από τους αστρονόμους. Ο φετινός συνδυασμός των βαρυτικών κυμάτων με τις πιο παραδοσιακές μεθόδους παρατήρησης επιβεβαιώνει ότι ανέτειλε πλέον μια πολυδιάστατη (multi-messenger) αστρονομία και αστροφυσική.

Ήδη, όπως επισημαίνει και το “Science”, έχει ανοίξει η όρεξη των επιστημόνων για νέες ανακαλύψεις όπως π.χ. την πρώτη συγχώνευση ανάμεσα σε μια μαύρη τρύπα και ένα άστρο νετρονίων. Για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους, σχεδιάζουν να βελτιώσουν κι άλλο την ευαισθησία των ανιχνευτών βαρυτικών κυμάτων LIGO στις ΗΠΑ, έτσι ώστε στο σε λίγα χρόνια να μπορούν να πιάσουν διαστημικά βαρυτικά σήματα σε υψηλότερες συχνότητες.

Ο λαός ψήφισε αλλιώς

Είναι αξιοσημείωτο ότι το “Science” είχε ζητήσει από τους αναγνώστες του να ψηφίσουν και εκείνοι για τη σημαντικότερη ανακάλυψη του 2017. Υπήρξαν πάνω από 12.000 ψήφοι και επελέγη στην πρώτη θέση μια καινοτόμος γονιδιακή θεραπεία για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία της σπονδυλικής στήλης, μια συχνή θανατηφόρα γενετική πάθηση των βρεφών. Η συγχώνευση των δύο άστρων νετρονίων δεν βρέθηκε καν στις πρώτες τέσσερις θέσεις των αναγνωστών. ‘Αλλες οι προτιμήσεις των ειδικών περιοδικού και άλλες του «λαού»!

Παντού ο Τραμπ!

Όσον αφορά τη χειρότερη εξέλιξη για την επιστήμη φέτος, το “Science” επέλεξε την «επικών διαστάσεων» -όπως την χαρακτηρίζει- αποξένωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ των ΗΠΑ από τους επιστήμονες. Και γι αυτή την εξέλιξη δεν υπάρχει, όπως τονίζει, «καμία προφανής διορθωτική κίνηση». Στα αρνητικά το περιοδικό συγκαταλέγει επίσης τις ουκ ολίγες περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, που ήλθαν στο φως, γυναικών επιστημόνων και ιδίως νεαρών ερευνητριών από καταξιωμένους άνδρες επιστήμονες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Είναι φανταστική» – «Μου αρέσουν τα κομπλιμέντα», απάντησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει να συναντήσει τη «φανταστική» πρόεδρο, εν μέσω των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ε.Ε.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ντόναλντ Τραμπ
Σκιές στο παρελθόν του Πάπα Λέοντα 14ου: Κατηγορίες για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς σε Σικάγο και Περού
«Η σιωπή είναι αμαρτία. Ο Ιησούς θέλει να σταματήσουμε αυτά τα πράγματα, όχι να δημιουργούμε έναν εύφορο κήπο όπου ανθίζει η σεξουαλική κακοποίηση», λέει ένα από τα θύματα
Ο νεοεκλεγείς Πάπας Λέων ΙΔ', Αμερικανός καρδινάλιος Robert Prevost
Ο συμβολισμός του κόκκινου στα άμφια του νέου Πάπα - Τι αποκαλύπτουν για την πολιτική του
H πρώτη αμφίεση ενός Πάπα λειτουργεί σαν «δήλωση προθέσεων» του, καθώς αποκαλύπτει την πνευματική του ταυτότητα, τις θεολογικές του προτεραιότητες και το ύφος ποιμαντορίας που θα ακολουθήσει
Ο Πάπας Λέων ο 14ος
Ποιος ήταν ο Πάπας Λέων 13ος το όνομα του οποίου πήρε ο νέος Ποντίφικας – Σπάνιο βίντεο του 1896
Ο πάπας Λέων 13ος - ο κατά κόσμον Βιτσέντσο Τζοακίνο Ραφαέλε Λουίτζι Πέτσι - ήταν ο γηραιότερος Ποντίφικας και είχε την τρίτη μακρύτερη θητεία - Τον αποκαλούσαν «πάπα του ροζάριου»
όρκος καρδινάλιος