Κόσμος

Σε 15 χώρες οι γυναίκες απαγορεύεται να δουλεύουν χωρίς την άδεια του συζύγου

Τουλάχιστον 15 χώρες απαγορεύουν στις γυναίκες να εργάζονται χωρίς την άδεια του συζύγου τους, παρά τις ορισμένες προόδους που έχουν σημειωθεί όσον αφορά την ισότητα των δύο φύλων, αναφέρει μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που παρουσιάστηκε σήμερα.

«Πολλές κοινωνίες σημείωσαν προόδους, δεσμεύονται λίγο-λίγο να εξαλείψουν τις πιο κατάφωρες μορφές διακρίσεων κατά των γυναικών, όμως μένουν να γίνουν πολλά ακόμη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ στον πρόλογο της έκθεσης με τίτλο «Γυναικεία επιχειρηματικότητα και νομοθεσία».

Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν σημειωθεί πρόοδοι στα δικαιώματα των γυναικών, αλλά παρόλα αυτά στο 90% των 143 χωρών όπου διεξήγαγε έρευνα η Παγκόσμια Τράπεζα εξακολουθεί να υπάρχει τουλάχιστον ένας νόμος που απαγορεύει στις γυναίκες να ακολουθήσουν κάποιο επάγγελμα, να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, να έχουν πρόσβαση σε χρήματα ή να παίρνουν αποφάσεις.

Σε 15 χώρες —μεταξύ αυτών το Ιράν, η Συρία, η Βολιβία και η Γκαμπόν— ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους άνδρες να «αντιταχθούν» στο να εργάζονται οι σύζυγοί τους ή «να τις εμποδίσουν να δεχθούν μια δουλειά», επισημαίνεται στην έκθεση.

Στη Ρωσία, οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να ασκήσουν 456 επαγγέλματα, όπως αυτά του υδραυλικού και του οδηγού φορτηγών.

Σε τουλάχιστον 29 χώρες (Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Ονδούρα) ο νόμος αναφέρεται συστηματικά στους άνδρες ως τους «αρχηγούς της οικογένειας» και ορίζει ότι αυτοί είναι υπεύθυνοι για «κρίσιμες αποφάσεις», όπως για τον τόπο διαμονής της οικογένειας, την απόκτηση επίσημων εγγράφων (διαβατήριο, ταυτότητα) ή το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού.

Πάντως η Παγκόσμια Τράπεζα υπενθυμίζει ότι και κάποιες δυτικές χώρες καθυστέρησαν να εφαρμόσουν την ισότητα των δύο φύλων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στα παραδείγματα της Ισπανίας και της Ελβετίας οι οποίες περίμεναν ως το 1981 και 1984 αντίστοιχα μέχρι να επιτρέψουν στις γυναίκες να προσφεύγουν στα δικαστήρια χωρίς την έγκριση του συζύγου τους.

Παρόλα αυτά στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρονται και κάποιες πρόοδοι. Σε δύο χρόνια υπήρξαν 48 αλλαγές στη νομοθεσία 44 χωρών που «ενίσχυσαν» την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Αντίθετα στη νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική σημειώθηκαν οι μικρότερες πρόοδοι τα τελευταία 50 χρόνια.

Εξάλλου σε ένα μικρότερο δείγμα 100 χωρών, οι 76 έχουν υιοθετήσει συγκεκριμένη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προσφέρεται στις γυναίκες η μικρότερη υποστήριξη. Μόνο στην Αλγερία και το Μαρόκο υπάρχουν νόμοι για την σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.

Η έκθεση του 2014 καλύπτει 143 χώρες και βασίζεται σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από τον Απρίλιο του 2011 ως τον Απρίλιο του 2013 και στην εξέταση της νομοθεσίας, αλλά και συνεντεύξεις με ειδικούς στο εργατικό και οικογενειακό δίκαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε ποια σεξουαλικά ατοπήματα πέφτουν οι γυναίκες

Ίσες προϋποθέσεις χορήγησης γονικής άδειας ανατροφής σε άνδρες και γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους

Δείτε τις πρώτες γυναίκες που γράφτηκαν σε εκκλησιαστική σχολή στην Ελλάδα

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε αυτοκτονία φέρεται να αποδίδεται ο μυστηριώδης θάνατος του 35χρονου στην Ιταλία - «Έτρεχε προς το αεροπλάνο και τον ρούφηξε ο κινητήρας»
Ο 35χρονος Andrea Russo φέρεται να είχε σχεδιάσει την αυτοκτονία του - Αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν να τρέχει προς το αεροπλάνο λίγο πριν βρει τραγικό θάνατο στο Μπέργκαμο
Αεροσκάφη φαίνονται στο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο, μετά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των πτήσεων, όταν ένα άτομο έχασε τη ζωή του στον διάδρομο κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών απογείωσης
Μπαϊράκι Χάφταρ: Τα καψόνια στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στη Βεγγάζη – Όλο το παρασκήνιο
Αφού ο Χάφταρ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα γινόταν με τους υπουργούς της κυβέρνησής του, ο επίτροπος Μπρούνερ ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση της Βεγγάζης, πράγμα που εξόργισε τον κυβερνήτη της ανατολικής Λιβύης
Ο Χαλίφα Χάφταρ 24