Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Νέα σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ στην Τουρκία – Ξεπέρασαν τις 5.000 οι νεκροί

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Νέα σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ στην Τουρκία – Ξεπέρασαν τις 5.000 οι νεκροί

Ακόμα ένας δυνατός σεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών Ρίχτερ έπληξε σήμερα την ανατολική Τουρκία.

Το εστιακό βάθος του νέου σεισμού στην Τουρκία ήταν 46 χιλιόμετρα, και είναι ένας από τους δεκάδες που έχουν σημειωθεί μετά τους σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ.

Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 5.000, αφού ήδη ανέρχεται σε 5.021. Οι τραυματίες είναι πάνω από 17.000.

Μόνο στην Τουρκία οι νεκροί έφτασαν τους 3.419, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι.  Σύμφωνα με τον Οκτάι, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες, και οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες.

Στην Συρία επίσημα τώρα καταγράφονται 1.602 νεκροί. Την ίδια ώρα ΠΟΥ εκφράζει ανησυχία για περιοχές στην Τουρκία και την Συρία απ’ όπου δεν υπάρχουν καθόλου κυκλοφορίες.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι τουλάχιστον 812 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.449 έχουν τραυματιστεί στις επαρχίες που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Χαλέπι, Λαττάκεια, Χάμα, Ιντλίμπ και Ταρτούς.

Σε άνω των 790 ανήλθε παράλληλα ο αριθμός των νεκρών και σε 2.200 των τραυματιών στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν εκεί.

Ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές αυτές αναμένεται να αυξηθεί “δραματικά”, σύμφωνα και πάλι με τους διασώστες.

Ο αγώνας δρόμου με τον χρόνο και με το ψύχος συνεχίστηκε όλη τη νύχτα στην Τουρκία και στη βόρεια Συρία για να ανασυρθούν από τα συντρίμμια επιζώντες των σεισμών.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση, ενίοτε με γυμνά χέρια, για να σωθεί όποια ζωή γίνεται.

Η κακοκαιρία στην Ανατολία περιπλέκει τα καθήκοντα των σωστικών συνεργείων και κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες για τους άστεγους, που τουρτουρίζουν μέσα σε σκηνές ή γύρω από φωτιές, τυλιγμένοι με κουβέρτες.

Την ίδια ώρα συγκλονίζουν και οι εικόνες με παιδάκια να σώζονται από τα χαλάσματα, αφού πρώτα έχουν ζήσει τον τρόμο μέσα στα ερείπια.

Μια έγκυος γέννησε μέσα στα συντρίμμια, με το παιδάκι να μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Πληροφορίες από την Συρία αναφέρουν πως η ίδια δεν τα κατάφερε και πέθανε.

Οι εικόνες με το νεογέννητο βρέφος και το διασώστη να τρέχει κρατώντας το στα χέρια, είναι γροθιά στο στομάχι.

Ανησυχλια του ΠΟΥ για τις περιοχές απ’ όπου δεν υπάρχουν πληροφορίες

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας από τις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου πληροφορίες έπειτα από τον χθεσινό μεγάλο σεισμό που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς.

“Ανησυχούμε ιδιαίτερα για περιοχές από τις οποίες δεν έχουμε ακόμη πληροφορίες”, είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη διάρκεια συνάντησης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη.

“Η καταγραφή των ζημιών είναι ένας τρόπος να κατανοήσουμε πού πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας”, πρόσθεσε.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις