Κόσμος

Σκηνές χάους στη Λωρίδα της Γάζας σε κέντρο διανομής βοήθειας – Πυροβολούσαν για να «ελέγξουν» το πλήθος

Ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικές βολές σήμερα (27/5/25), σε μια περιοχή έξω από το κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Ράφα, την ώρα που χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνωστίζονταν για να παραλάβουν λίγα τρόφιμα στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι δεν επρόκειτο για «πυρά από αέρος», ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο και η διανομή «αναμένεται να συνεχιστεί όπως είναι προγραμματισμένο». Το νέο «Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα» (GHF) που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και λειτουργεί αυτά τα νεοσύστατα κέντρα διανομής ανέφερε από την πλευρά του ότι ήταν τέτοια η κοσμοσυρροή που οι εργαζόμενοί του αναγκάστηκαν «να αποσυρθούν ώστε ένας μικρός αριθμός ανθρώπων από τη Γάζα να λάβει βοήθεια με ασφάλεια, προτού να διαλυθεί».

Οι εικόνες με τρομαγμένους πολίτες να τρέχουν πανικόβλητοι, κάνουν το γύρο του κόσμου, μέσα από τα social media.

Η «εισβολή» στο κέντρο διανομής από «χιλιάδες πεινασμένους» είναι η απόδειξη ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει το Ισραήλ για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας προσπερνώντας τα Ηνωμένα Έθνη «απέτυχαν οικτρά» ανέφερε το γραφείο Τύπου της Χαμάς.

«Στεκόμουν στην ουρά σε ένα σημείο διανομής στη Ράφα, μαζί με εκατοντάδες συμπολίτες μου και ξαφνικά ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων άρχισε να σπρώχνει για να μπει» αφηγήθηκε ένας εκτοπισμένος, ο Αϊμάν Άμπου Ζαΐντ. «Αυτό έγινε εξαιτίας της έλλειψης βοήθειας και της καθυστέρησης στη διανομή, έτσι προσπάθησαν να μπουν για να πάρουν ό,τι μπορούσαν», πρόσθεσε.

Κάποια στιγμή ακούστηκαν πυροβολισμοί και «ήταν πολύ τρομακτικό, ο κόσμος άρχισε να διαλύεται, αλλά ορισμένοι συνέχισαν να προσπαθούν να φτάσουν στη βοήθεια, παρά τον κίνδυνο», είπε ο άνδρας αυτός.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ χαρακτήρισε «σπαρακτικά» τα πλάνα με τους χιλιάδες Παλαιστίνιους να εισβάλουν στο κέντρο διανομής. «Εμείς και οι εταίροι μας έχουμε ένα λεπτομερές, ηθικό, λειτουργικά ασφαλές σχέδιο, το οποίο στηρίζεται από τις χώρες μέλη, για να παράσχουμε βοήθεια στον απελπισμένο πληθυσμό. Εξακολουθούμε να τονίζουμε ότι απαιτούνται ουσιαστικές ανθρωπιστικές επιχειρήσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των πολιτών, όπου και αν βρίσκονται», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να επιτρέπει στον ΟΗΕ να μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα αλλά «κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με πολλά εμπόδια».

Γάζα
REUTERS / Hatem Khaled

Μέχρι αργά σήμερα (27/5/25) το απόγευμα, το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF) ανέφερε ότι είχε μοιράσει 8.000 κιβώτια με τρόφιμα, που ισοδυναμούν με 462.000 γεύματα, έπειτα από έναν σχεδόν τρίμηνο αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα.

Το GHF ανέφερε ότι ο όγκος των ανθρώπων που έσπευσαν στον χώρο διανομής ήταν τόσο μεγάλος που κάποια στιγμή η ομάδα του υποχρεώθηκε να αποσυρθεί για να τους αφήσει «να πάρουν με ασφάλεια τη βοήθεια και να διαλυθούν» και να αποφευχθούν θύματα. Υποστήριξε επίσης ότι ο κόσμος καθυστέρησε «πολλές ώρες» να φτάσει στον χώρο, λόγω «των αποκλεισμών που επέβαλε η Χαμάς».

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, κάποιοι πεζή, άλλοι με κάρα που τα έσερναν γαϊδούρια, συνέρρευσαν σε ένα από τα κέντρα διανομής στη Ράφα, η οποία ελέγχεται πλήρως από τον ισραηλινό στρατό, για να παραλάβουν τα δέματα. Πλάνα, που το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει, δείχνουν ανθρώπους να περνούν από έναν διάδρομο που περιβάλλεται από συρματοπλέγματα και να μπαίνουν σε έναν μεγάλο, ανοιχτό χώρο, όπου είναι στοιβαγμένη η βοήθεια. Λίγο αργότερα, φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα μεγάλο μέρος του φράχτη να έχει γκρεμιστεί, καθώς οι άνθρωποι συνωστίζονταν για να περάσουν.

Κάποιοι Παλαιστίνιοι έδειξαν το περιεχόμενο των δεμάτων: Ρύζι, αλεύρι, κονσερβαρισμένα φασόλια, ζυμαρικά, ελαιόλαδο, μπισκότα και ζάχαρη.

Γάζα
REUTERS / Hatem Khaled
Γάζα
REUTERS / Hatem Khaled

Μολονότι η βοήθεια ήταν διαθέσιμη από τη Δευτέρα, οι Παλαιστίνιοι φαίνεται ότι φοβήθηκαν τις προειδοποιήσεις –μεταξύ άλλων και της Χαμάς– για τους βιομετρικούς ελέγχους που θα γίνονταν στους χώρους διανομής του ιδρύματος.

«Όσο και αν θέλω να πάω, επειδή πεινάω και τα παιδιά μου πεινάνε, φοβάμαι», είπε ο 55χρονος Άμπου Άχμεντ, πατέρας επτά παιδιών. Φοβάμαι πολύ επειδή λένε ότι η εταιρεία (σ.σ. το GHF) ανήκει στο Ισραήλ και είναι μισθοφορική και επίσης επειδή η αντίσταση (Χαμάς) είπε να μην πάμε», ανέφερε σε ένα μήνυμα που έστειλε με την εφαρμογή WhatsApp.

Το Ισραήλ λέει ότι το GHF που εδρεύει στην Ελβετία είναι μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και ότι οι δυνάμεις του δεν θα αναμιχθούν στα κέντρα διανομής όπου θα μοιράζονται τρόφιμα. Αλλά πολλοί αμφισβητούν την ουδετερότητα του ιδρύματος, όπως ο πρώην επικεφαλής του, που παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά την Κυριακή.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι τέσσερα κέντρα διανομής έχουν φτιαχτεί σε όλον τον θύλακα και ότι τα δύο από αυτά, στην περιοχή της Ράφα, λειτουργούν από σήμερα και «διανέμουν δέματα με τρόφιμα σε χιλιάδες οικογένειες στη Λωρίδα της Γάζας».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι το πλεονέκτημα του νέου συστήματος είναι ότι δίνει την ευκαιρία να ελέγχονται οι παραλήπτες και να αποκλείονται όσοι σχετίζονται με τη Χαμάς. Ανθρωπιστικές οργανώσεις που ενημερώθηκαν για τα σχέδια του ιδρύματος είπαν ότι όποιος έχει πρόσβαση στη βοήθεια θα πρέπει να περνά από μηχανήματα αναγνώρισης προσώπου. Πολλοί Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί από τους Ισραηλινούς για να τους εντοπίζουν και να τους στοχοθετούν. Οι λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα λειτουργεί το σύστημα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί μποϊκοτάρουν το GHF, εκτιμώντας ότι υπονομεύει την αρχή ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να μοιράζεται ανεξαρτήτως της πλευράς που υποστηρίζει ο καθένας σε μια σύρραξη και να βασίζεται στις ανάγκες. «Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν πρέπει να πολιτικοποιείται ή να στρατιωτικοποιείται», είπε ο Κρίστιαν Κάρντον, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό της Γάζας στις αρχές Μαρτίου, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι έκλεβε τα εφόδια και τα χρησιμοποιούσε για να ισχυροποιήσει τη θέση της. Η Χαμάς αρνείται τις κατηγορίες.

Η Χαμάς, που τους τελευταίους μήνες είναι αντιμέτωπη με τις διαμαρτυρίες πολλών Παλαιστίνιων οι οποίοι θέλουν να τελειώσει ο καταστροφικός πόλεμος, προειδοποίησε επίσης τους κατοίκους να μην προσεγγίσουν τους χώρους διανομής του GHF, επειδή το Ισραήλ χρησιμοποιεί το ίδρυμα για να συλλέξει πληροφορίες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκηνές που θυμίζουν Μεσαίωνα στη Λιβυή: Βίντεο με αλυσοδεμένο βουλευτή που εξαφανίστηκε πριν 1 χρόνο - Υπέστη βασανιστήρια στη φυλακή
Στις 5 Μαΐου κυκλοφόρησαν βίντεο και εικόνες, των οποίων η αυθεντικότητα αμφισβητείται, τα οποία δείχνουν τον αλ-Ντέρσι γυμνό, αλυσοδεμένο από τον λαιμό, να παρακαλεί τον Χαφτάρ για την απελευθέρωσή του
Λιβυκός στρατός
Η νεότερη influencer στη Γάζα ανάμεσα στα δεκάδες παιδιά που σκοτώθηκαν από επιδρομές του Ισραήλ - Ήταν μόλις 11 ετών
Η Γιακίν και ο αδελφός της, παρέδιδαν τρόφιμα, παιχνίδια και ρούχα σε εκτοπισμένες οικογένειες και είχαν ενεργό ρόλο σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό που είναι αφιερωμένος στην ανθρωπιστική βοήθεια
Η 11χρονη Υaqeen Ηmad που σκοτώθηκε στη Γάζα
3
«Χαμός» με γκράφιτι του Νετανιάχου που φιλάει τον Χίτλερ στην Ιταλία - Η καλλιτέχνης το ονόμασε «Η Τελική Λύση»
Η Λάικα υπερασπίστηκε το έργο της σε μια ανάρτηση στα social media, λέγοντας ότι οι εικόνες είχαν σκοπό να προκαλέσουν την προσοχή του κοινού και των μέσων ενημέρωσης
Το γκράφιτι της Λάικα σε τοίχο της Ρώμης 9
Κομισιόν προς Τουρκία: Μπορεί να αποκλειστεί μια τρίτη χώρα από την ευρωάμυνα αν απειλεί κράτος-μέλος
«Η συμμετοχή μιας τρίτης χώρας μπορεί να αποκλειστεί, αν η εν λόγω τρίτη χώρα θέτει άμεση απειλή στην άμυνα ή την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους της ΕΕ ή σε ολόκληρη την ΕΕ»
Τουρκικές Φρεγάτες 7