Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Σκόπια: Με τον “αέρα” του νικητή ο Ζάεφ! Διαγραφές βουλευτών του VMRO μετά το “ναι” στη Συμφωνία των Πρεσπών

Σκόπια: Με τον “αέρα” του νικητή ο Ζάεφ! Διαγραφές βουλευτών του VMRO μετά το “ναι” στη Συμφωνία των Πρεσπών
Φωτογραφία Reuters

Νικητής βγήκε ο Ζόραν Ζάεφ από την μεγάλη νύχτα στα Σκόπια. Το κοινοβούλιο ενέκρινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.

Έτσι, έγινε το πρώτο βήμα, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

https://twitter.com/amna_news/status/1053385433864908800

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες με τον επικεφαλής Χριστιάν Μιτσκόσκι να προχωρά στη διαγραφή των 7 βουλευτών του κόμματός του (συνολικά 8 υπερψήφισαν τη συνταγματική αναθεώρηση).

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής του VMRO ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος και ανέφερε ότι όσοι ψήφισαν υπέρ «απογοήτευσαν τον ίδιο αλλά το πιο σημαντικό απογοήτευσαν την πατρίδα».

«Οι επτά βουλευτές που ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και των πολιτών απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Πρέπει να ζήσουν με αυτό. Για αυτό η εκτελεστική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως και τους έθεσε εκτός κόμματος», δήλωσε ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι.
Σε κάποιους από αυτούς, πρόσθεσε, υποσχέθηκαν αμνηστία. «Ίσως να έπεσαν και μετρητά στο τραπέζι, αλλά σαν άνθρωπος δεν μπορώ να δικαιολογήσω ή να κατανοήσω τις ενέργειές τους», συμπλήρωσε.

Μια νύχτα “χτύπημα” στην Δημοκρατία…

Δραματικές στιγμές έζησαν το βράδυ της Παρασκευής, 19.10.2018, τα Σκόπια, με την γειτονική χώρα να κινείται στους ρυθμούς της Συνταγματικής Αναθεώρησης που έχει προτείνει ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ. Μια πρόταση που πέρασε και αποτελέσει το κλειδί για να κάνουν τα Σκόπια… το χρέος τους στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Εφόσον… πέρασε του Ζάεφ, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει επίσης να κερδίσει δύο ακόμη ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο. Ωστόσο ας… μείνουμε στην πρώτη.

Η συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 13:00 το μεσημέρι (σ.σ. ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής, 19.10.2018. Πήρε αναβολή για τις 16:00 (σ.σ. ώρα Ελλάδος) και μετά αναβολή… επ’ αόριστον!

Από το απόγευμα κανείς δεν ήξερε πότε και αν θα ξεκινήσει, παρόλο που υπήρχαν πληροφορίες από τα Σκόπια πως ο Ζόραν Ζάεφ είχε βρει τους 80 βουλευτές που χρειάζεται ώστε να συμπληρώσει τα 2/3 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που απαιτείται για να περάσει η Συνταγματική Αναθεώρηση.

Έπειτα ανακοινώθηκε πως η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 22:00 (σ.σ. ώρα Ελλάδος) ωστόσο κι αυτός ο προγραμματισμός πήγε… περίπατο αφού οι “ζυμώσεις” στο παρασκήνιο ήταν “πυρετώδεις”.

Τελικά ξεκίνησε στις 23:20 το βράδυ της Παρασκευής, 19.10.2018.

Δείτε την εικόνα που μεταδόθηκε ζωντανά

Гласање 61 Седница на Собрание на РМ

Gepostet von MИА.mk am Freitag, 19. Oktober 2018

Ηλεκτρονική ψηφοφορία – εξπρές και… πέρασε του Ζάεφ!

Η ψηφοφορία έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ηλεκτρονικά και κάπως έτσι φτάσαμε στο τελικό αποτέλεσμα που σήμανε και την λήξη των εργασιών της Βουλής για απόψε.

Δείτε τον Σκοπιανό πρωθυπουργό στα… πηγαδάκια μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας

Πρωτόγνωρα πράγματα στα Σκόπια

Πάντως, νωρίτερα υπήρξαν καταγγελίες… μαχαιριά για τις έννοιες της Δημοκρατίας. Οι πρώτοι “ψίθυροι” για εκβιασμούς, εκφοβισμό… οικογενειών, απόπειρες δωροδοκίας και απειλές, έγιναν “κραυγές” και μάλιστα επίσημες!

Ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ έδωσε συνέντευξη Τύπου και ήταν… καταπέλτης!

Έδωσε παραδείγματα βουλευτών στους οποίους προσφέρθηκαν 2.00.000 ευρώ, 1.000.000. ευρώ ή και 250.000 ευρώ ώστε να επηρεαστεί η ψήφος τους! Ξεκαθάρισε πως όλοι αρνήθηκαν και ευχαρίστησε τους νομοθέτες, γιατί είναι «στο πλευρό του λαού».

Click4more: Πόσο το… κεφάλι; Σοκαριστικές καταγγελίες στην πΓΔΜ για δωροδοκίες, εκβιασμούς και “ζωοπανήγυρη”!

«Το Κοινοβούλιο έγινε αγορά και αρένα για εκβιασμό. Το Κοινοβούλιο περιβάλλεται από στοιχεία με ξυρισμένα κεφάλια, τα οποία είναι γνωστά στον υπόκοσμο», συμπλήρωσε κάνοντας λόγο για εκφοβισμό μέχρι και στις οικογένειες των βουλευτών!

«Είστε το τελευταίο φράγμα πριν από αυτή την τρελή κυβέρνηση. Θα επιβιώσουμε και θα κερδίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ευχαριστώντας τους βουλευτές που σύμφωνα με όσα δήλωσε, δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς και τις απόπειρες δωροδοκίας.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του

Απειλεί με αγωγές ο Ζάεφ!

Οι παραπάνω απίστευτες καταγγελίες δεν έμειναν αναπάντητες από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Σε συνέντευξη Τύπου προχώρησε και ο βουλευτής του κόμματος του Ζάεφ, Kostadin Kostadinov, χαρακτηρίζοντας τον συνασπισμό VMRO-DPMNE «αντι-δυτικό» και «αντι-μακεδονικό».

Αρνήθηκε τις καταγγελίες για απόπειρες δωροδοκίας, εκβιασμούς και απειλές μιλώντας για ψέματα και ξεκαθάρισε: «Θα καταθέσουμε αγωγές. Αφήστε αυτά τα μεγάλα ψέματα σε κρίσιμες στιγμές για το μέλλον να κριθούν στο δικαστήριο. Ο Μίτσκοσκι (σ..σ ηγέτης του VMRO-DPMNE) πέρασε όλα τα όρια. Οι δημοσιογράφοι είναι μάρτυρες στο Κοινοβούλιο, οι βουλευτές κινούνται ελεύθερα και επικοινωνούν. Ο Μίτσκοσκι και ο Γκρούεφκσι δεν θα πετύχουν. Αγαπούν μόνο το έγκλημα, αλλά όχι και τη Μακεδονία. Οι νομοθέτες δρουν ελεύθερα και αντιτίθενται στον αντιδυτικό Μίτσκοσκι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Click4more: «Χτύπημα» Καμμένου για τις αδιανόητες καταγγελίες δωροδοκίας στην πΓΔΜ!

Επέμεινε ότι η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια θα αρχίσει στις 21:00 (σ.σ. 22:00 ώρα Ελλάδος) και ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία, οπότε θα είναι σαφές εάν υπάρχει πλειοψηφία.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες για να απελευθερώσουμε τους Βουλευτές από το VMRO-DPMNE και να ψηφίσουν ελεύθερα», δήλωσε ο Kostadinov σε ερώτηση γιατί η συνεδρία αναβάλλεται όλη την ημέρα.

Δείτε το βίντεο

Με πληροφορίες από: pressingtv.mk / makfax.com.mk /

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις