Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Σκόπια: Βρήκε τον 1 βουλευτή από τους 8 ο Ζάεφ για να περάσει απ’ τη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών!

Σκόπια: Βρήκε τον 1 βουλευτή από τους 8 ο Ζάεφ για να περάσει απ’ τη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών!
φωτογραφία: αρχείο Reuters

Καλά νέα από τα Σκόπια για τον Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ βρήκε απόψε τον 1ο από τους συνολικά 8 βουλευτές που αναζητά για να εγκριθεί απ’ τη Βουλή η Συμφωνία για Βόρεια Μακεδονία.

Ο Ζάεφ άκουσε στα Σκόπια το ΝΑΙ από το στόμα του ανεξάρτητου βουλευτή Φερίντ Μούχιτς, ο οποίος είπε:

Η συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος είναι κακή και το έχω πει τόσες φορές μέχρι στιγμής. Αδιαμφισβήτητα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Η συμφωνία είναι πικρή αλλά δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο. Αν αυτή δεν υιοθετηθεί τώρα, θα πρέπει να γίνει από άλλη κυβέρνηση”.

Η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ θα συνεχίσει την Τρίτη (16.10.2018), αλλά και τις επόμενες ημέρες σχετικά με την αλλαγή του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας Ζάεφ – Τσίπρα.

Reuters: Ζόραν Ζάεφ

Κορυφώνεται η αγωνία για τον Ζάεφ

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό κανονισμό, η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει έως 10 ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία.

Για την έγκριση της πρότασης Ζάεφ χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές, ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία 2/3, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως.

Στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, με επικρατέστερη ημερομηνία την 9η Δεκεμβρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις