Site icon NewsIT

SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα! Η Ρωσία κλείνει τον δίαυλο επικοινωνίας με τον στρατό των ΗΠΑ

08.04.2017 | 08:01
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

- Η Ρωσία έκλεισε τα μεσάνυχτα τον δίαυλο επικοινωνίας με τον αμερικανικό στρατό - "Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου ο βομβαρδισμός" λένε οι Ρώσοι - "Είμαστε έτοιμοι για ακόμα περισσότερα" απαντούν οι Αμερικανοί - Ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το Πεντάγωνο ειδοποιήθηκε πως η λειτουργία του διαύλου επικοινωνίας των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας με αυτές των ΗΠΑ, θα έκλεινε ακριβώς τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).

Η ύπαρξη του εν λόγω διαύλου επικοινωνίας, έχει ως στόχο να αποφεύγονται αθέλητες συγκρούσεις των αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Συρίας. Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στο ρωσικό πολεμικό πλοίο που προσέγγισε τα αμερικανικά στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας έντονη ανησυχία, αλλά και στις ρωσικές κατηγορίες για τον αμερικανικό βομβαρδισμό “κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”.

Λευκός Οίκος: Να μην χρησιμοποιούν χημικά όπλα

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος, υποστήριξε πως ο βομβαρδισμός έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο, χωρίς να απαντά στο αν αναμένονται και νέες επιθέσεις. “Νομίζω ότι οι ενέργειες του προέδρου ήταν πολύ αποφασιστικές χθες τη νύχτα και ήταν σαφείς όσον αφορά το τι πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνει” είπε ο Σον Σπάισερ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

“Πρώτα και κύρια, ο πρόεδρος πιστεύει ότι η συριακή κυβέρνηση, το καθεστώς Άσαντ, θα πρέπει τουλάχιστον να συμφωνήσει ότι θα συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που έχει κάνει να μην χρησιμοποιεί χημικά όπλα”, πρόσθεσε ο Σπάισερ.

“Είμαστε προετοιμασμένοι για περισσότερα”

Την απορία που άφησε ο Λευκός Οίκος, έλυσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής “είναι προετοιμασμένες να κάνουν περισσότερα” στη Συρία, προειδοποίησε η αντιπρόσωπος της Ουάσινγκτον στα Ηνωμένα Έθνη, χαρακτηρίζοντας “πλήρως δικαιολογημένη” την πυραυλική επίθεση εναντίον αεροπορικής στρατιωτικής βάσης του συριακού καθεστώτος.

Οι ΗΠΑ έκαναν ένα πολύ μετρημένο βήμα, που ήταν “πλήρως δικαιολογημένο” όταν εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον της βάσης, σε αντίδραση για την πολύνεκρη επίθεση με τοξικά αέρια στην επαρχία Ιντλίμπ, είπε η πρεσβευτής Νίκι Χέιλι κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί”, πρόσθεσε. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν άπραγες όταν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα. Είναι ζωτικό εθνικό συμφέρον μας να αποτρέψουμε τη διάδοση και τη χρήση των χημικών όπλων”, υπογράμμισε.

“Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν εναντίον κυρίαρχου εδάφους της Συρίας. Θεωρούμε αυτή την επίθεση μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια πράξη επίθεσης”, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αμερικανική πυραυλική επίθεση.

Και η βομβαρδισμένη βάση… λειτουργεί

Εν τω μεταξύ, δύο μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ, η οποία επλήγη από τις ΗΠΑ. Τα μαχητικά εκτέλεσαν επιχειρήσεις στη γύρω περιοχή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα αεροσκάφη αυτά “απογειώθηκαν από τη βάση Αλ Σαϊράτ, που λειτουργεί και πάλι εν μέρει, και έπληξαν στόχους κοντά στην Παλμύρα”, στην κεντρική Συρία, ανέφερε η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version