Κόσμος

Σουδάν: Μαζικές επιδρομές από drones των ανταρτών RSF σε ενεργειακές και στρατιωτικές υποδομές του Πορτ Σουδάν

Δεν έχουν τέλος οι αεροπορικές επιθέσεις των παραστρατιωτικών δυνάμεων που πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις

Για τρίτη μέρα οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) εξαπέλυσαν πολλαπλές επιδρομές με drones εναντίον θέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων στο Πορτ Σουδάν, στο ανατολικό Σουδάν.

Η επιλογή των ανταρτών RSF να πραγματοποιήσουν τόσο μαζικά αεροπορικά πλήγματα με drones στην περιοχή αυτή του Σουδάν μόνο τυχαία δεν είναι αφού εκεί βρίσκεται η προσωρινή έδρα της κυβέρνησης που είναι σε πόλεμο με τους παραστρατιωτικούς από τον Απρίλιο του 2023.

Ανταποκριτής του AFP άκουσε ισχυρές εκρήξεις σήμερα (06.05.2025) τα ξημερώματα στο Πορτ Σουδάν, η οποία θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα ασφαλής μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν.

Πυκνός καπνός υψωνόταν στον ουρανό από την περιοχή του λιμανιού, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το AFP, ενώ υπήρχαν αναφορές για εκρήξεις, εκ των οποίων μία σε αποθήκη καυσίμων.

Χθες Δευτέρα (05.05.2025) επίθεση με drones προκάλεσε πυρκαγιά στη βασική εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων του Σουδάν.

Εξάλλου σήμερα (06.05.2025) επλήγη και ο κεντρικός υποσταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Πορτ Σουδάν, ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην έδρα της κυβέρνησης.

Από την αρχή του πολέμου, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο στο Πορτ Σουδάν, την πόλη λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα που έχει αναχθεί σε κόμβο για την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για το Σουδάν, σε πολλές περιοχές του οποίου έχει ξεσπάσει λιμός.

Σήμερα drone «είχε στόχο τις μη στρατιωτικές υποδομές του αεροδρομίου», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας διαχείρισης, με αποτέλεσμα να ανασταλούν όλες οι πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο του Πορτ Σουδάν, το μοναδικό που λειτουργεί στη χώρα.

«Πυρκαγιά ξέσπασε σε πολλά κτίρια», διηγήθηκε ένας ταξιδιώτης. Πηγή από τον σουδανικό στρατό δήλωσε ότι το πλήγμα είχε επίσης στόχο «αποθήκες καυσίμων στο αεροδρόμιο».

Την Κυριακή (04.05.2025) οι στρατιωτικές υποδομές στο αεροδρόμιο του Πορτ Σουδάν είχαν βρεθεί στο στόχαστρο επίθεσης με drone, με τον στρατό να κατηγορεί τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), οι οποίοι όμως δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές.

Πηγή από τον σουδανικό στρατό επεσήμανε στο AFP ότι άλλο drone στοχοθέτησε σήμερα τη βασική στρατιωτική βάση στο κέντρο του Πορτ Σουδάν. Ένα τρίτο drone έπληξε «αποθήκη καυσίμων κοντά στο λιμάνι».

Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες στο βόρειο τμήμα του Πορτ Σουδάν έκαναν λόγο για αντιαεροπορικά πυρά από τη στρατιωτική βάση.

Πολλοί αυτοκινητιστές έσπευσαν στα πρατήρια να γεμίσουν τα οχήματά τους καύσιμο φοβούμενοι ότι θα υπάρξουν ελλείψεις. Ουρές αναμονής μεγαλύτερες από ένα χιλιόμετρο είχαν σχηματιστεί στα λίγα πρατήρια που παρέμεναν ανοικτά στην πόλη.

Οι περιοχές που στοχοθετήθηκαν βρίσκονται κοντά στην οικία του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν ο οποίος βρίσκεται από τις 15 Απριλίου 2023 σε σύγκρουση για την εξουσία με το πρώην δεξί του χέρι, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, επικεφαλής των ΔΤΥ.

 

Οι παραστρατιωτικοί, που έχουν χάσει τους τελευταίους μήνες πολλές θέσεις τους, δεν διαθέτουν αεροπορία και καταφεύγουν ολοένα και συχνότερα στη χρήση drones για να πλήττουν στόχους βαθιά στις περιοχές που ελέγχει ο στρατός.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι επιθέσεις εναντίον του Πορτ Σουδάν αποτελούν «ανησυχητική εξέλιξη η οποία απειλεί την προστασία των αμάχων και τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε μια περιοχή που μέχρι τώρα είχε γλιτώσει» από τις συγκρούσεις.

Ο στρατός, που είχε εκδιωχθεί από το Χαρτούμ από τους ΔΤΥ στην αρχή του πολέμου, είχε υποχωρήσει προς τα ανατολικά και είχε μεταφέρει την έδρα της κυβέρνησης στο Πορτ Σουδάν, όπου βρίσκεται και η έδρα υπηρεσιών του ΟΗΕ. Στα τέλη Μαρτίου 2025, ο τακτικός στρατός ανακατέλαβε το Χαρτούμ.

ΣουδάνΚαπνός σε αποθήκη μετά από πλήγμα drone των ανταρτών RSF στο Πορτ Σουδάν / Sudan Ministry Of Energy And Petroleum / Handout via REUTERS

Ο εμφύλιος πόλεμος του Σουδάν

Από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, 13 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί και έχει προκληθεί «η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή» παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η σύγκρουση έχει χωρίσει το Σουδάν στα δύο. Ο στρατός ελέγχει αυτή τη στιγμή το κεντρικό τμήμα της χώρας, το ανατολικό και το βόρειο, ενώ οι παραστρατιωτικοί έχουν υπό τον έλεγχό τους στα δυτικά σχεδόν το σύνολο της τεράστιας περιοχής του Νταρφούρ και κάποιες περιοχές στα νότια.

Η κυβέρνηση του Σουδάν κατηγορεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι στηρίζουν τους αντάρτες ΔΤΥ με την παροχή κυρίως drones, κάτι που το Αμπού Ντάμπι διαψεύδει.

Χθες, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε προσφυγή του Σουδάν που κατηγορούσε τα Εμιράτα για συνέργεια σε γενοκτονία, δηλώνοντας ότι είναι «προφανώς αναρμόδιο» να αποφανθεί για την υπόθεση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα