Κόσμος

Σουδάν: Τουλάχιστον 48 νεκροί από συγκρούσεις στο Νταρφούρ

Τουλάχιστον 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια νέων συγκρούσεων μεταξύ φυλών στο Νταρφούρ στο Σουδάν, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ο ιατρικός σύλλογος και ο κυβερνήτης της επαρχίας του Δυτικού Νταρφούρ.

«Τα βίαια επεισόδια άρχισαν εξαιτίας διένεξης και η έντασή τους αυξήθηκε» με τον απολογισμό να είναι «έξι νεκροί το Σάββατο και πάνω από σαράντα νεκροί την Κυριακή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης Χάμις Αμπντάλα.

Από τη δική της πλευρά η Επιτροπή Γιατρών, ιατρικός σύλλογος που πρωτοστάτησε στους αγώνες για δημοκρατία στη χώρα, έκανε λόγο για «48 νεκρούς από σφαίρες» στην περιοχή Κρινκ.

Οι συγκρούσεις, στις οποίες ενεπλάκησαν μέλη αραβικών φυλών και αφρικανικών εθνοτήτων, είχαν τέτοια ένταση που οι αρχές ανέπτυξαν μονάδες του στρατού στην περιοχή.

«Οι συγκρούσεις της Κυριακής κράτησαν αδιάκοπα από τις πέντε το πρωί ως τις τέσσερις το απόγευμα», είπε ο κυβερνήτης Αμπντάλα.

Συνεχείς οι συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς

Τη 17η Νοεμβρίου, συγκρούσεις μεταξύ κτηνοτρόφων που αλληλοκατηγορούνταν πως έκλεψαν καμήλες στοίχισαν τη ζωή σε 50 ανθρώπους σε επεισόδια στα οποία πυρπολήθηκαν 594 σπίτια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εξάλλου, πάνω από 6.600 πολίτες εκτοπίστηκαν, το ένα τρίτο εκ των οποίων προσέφυγε στο γειτονικό Τσαντ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η πρόσβαση στο Δυτικό Σουδάν είναι «περιορισμένη», την ώρα που πολλοί κάτοικοι έχουν ανάγκη «τρόφιμα, νερό, καταφύγιο και υπηρεσίες υγείας», υπογράμμισε ο ΟΗΕ.

Στο Νταρφούρ, αχανή περιοχή η οποία σπαράσσεται συχνά από ταραχές, που οφείλονται κυρίως σε διενέξεις για εδάφη και την πρόσβαση στο νερό, ξέσπασε το 2003 μακρόχρονος πόλεμος με τουλάχιστον 300.000 νεκρούς και 2,5 εκατ. εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) θέλει να δικάσει τον ανατραπέντα το 2019 πρώην δικτάτορα Όμαρ Ελ Μπασίρ για «γενοκτονία» και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης στο Νταρφούρ.

Οι αραβικές πολιτοφυλακές Τζαντζαουίντ, που διέταξε να αναπτυχθούν το καθεστώς του Μπασίρ εναντίον διαφόρων φυλών στο Νταρφούρ, έχουν επίσης κατηγορηθεί για «εθνική εκκαθάριση» καθώς και για συστηματικούς βιασμούς.

Έκτοτε ωστόσο χιλιάδες εξ αυτών εντάχθηκαν στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, πλέον του δεύτερου τη τάξει στη μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν.

Εξάλλου, αρκετοί πρώην ηγέτες οργανώσεων ανταρτών του Νταρφούρ έχουν ενταχθεί στη νέα κυβέρνηση μετά την ανατροπή του Μπασίρ έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης με το Χαρτούμ τον Οκτώβριο του 2020.

Παρ’ όλ’ αυτά το 2021, καθώς οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοί υπάλληλοι της κοινής ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης αποσύρθηκε, συγκρούσεις μεταξύ φυλών και επιθέσεις ένοπλων ομάδων στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως στο Δυτικό Νταρφούρ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 4
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν