Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Σουηδία: Σε ψυχιατρικό ίδρυμα ο 33χρονος που σκότωσε ψυχίατρο και σχεδίαζε τη δολοφονία πολιτικού στο Αλμεντάλεν

Σουηδία: Σε ψυχιατρικό ίδρυμα ο 33χρονος που σκότωσε ψυχίατρο και σχεδίαζε τη δολοφονία πολιτικού στο Αλμεντάλεν
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ένοχος κρίθηκε από δικαστήριο της Σουηδίας ο 33χρονος Τέοντορ Ένγκστρεμ για τη δολοφονία της Ινγκ-Μαρί Βίσελγκρεν στο Βίσμπι του νησιού Γκότλαντ, κατά τη διάρκεια του πολιτικού φεστιβάλ Αλμεντάλεν, και για τα σχέδια να δολοφονήσει την τότε ηγέτιδα του Κεντρώου Κόμματος, Άνι Λέεφ.

Το δικαστήριο διέταξε τον εγκλεισμό του ενόχου σε ψυχιατρικό ίδρυμα, χωρίς να τον καταδικάσει για κάποια από τις κατηγορίες τρομοκρατίας που του είχαν αρχικά αποδοθεί. Η δολοφονία της 64χρονης ψυχιάτρου, Ινγκ-Μαρί Βίσελγκρεν, κατά τη διάρκεια του Αλμεντάλεν, είχε συγκλονίσει τη Σουηδία αφού στο συγκεκριμένο φεστιβάλ συγκεντρώνονται οι κορυφαίοι πολιτικοί όλη της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο 33χρονος Σουηδός συνελήφθη στο Βίσμπι του νησιού Γκότλαντ στη Βαλτική θάλασσα δευτερόλεπτα αφότου μια γυναίκα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου σε πλατεία γεμάτη κόσμο στη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ.

Η δολοφονία συνέβη κοντά στο σημείο όπου η τότε ηγέτιδα του Κεντρώου Κόμματος, Άνι Λέεφ, επρόκειτο να δώσει συνέντευξη Τύπου. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο Τέοντορ Ένγκστρεμ σχεδίαζε να δολοφονήσει και την πολιτικό.

Ειδικότερα, το δικαστήριο του Γκότλαντ ανέφερε πως ο δολοφόνος είχε χαρτογραφήσει την ατζέντα της Λέεφ και σχεδίαζε να τη δολοφονήσει. Ανέφερε ότι αυτό ισοδυναμούσε με προετοιμασία ενός τρομοκρατικού εγκλήματος.

«Η Σουηδία θα μπορούσε να πληγεί με σοβαρό τρόπο αν το έγκλημα είχε διενεργηθεί. Ο 33χρονος έχει πει πως πρόθεσή του ήταν να εκδικηθεί τον σουηδικό πληθυσμό», δήλωσε ο δικαστής Περ Σάντμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ένγκστερμ ομολόγησε την ενοχή του στη δολοφονία της ψυχιάτρου Ινγκ-Μαρί Βίσελγκρεν, αλλά απέρριψε τις κατηγορίες που σχετίζονταν με τη Λέεφ. Από την ψυχιατρική εξέταση που διέταξε το δικαστήριο διαπιστώθηκε πως όταν έγινε η επίθεση είχε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις