Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Στα σχοινιά ο Ντόναλντ Τραμπ: Στέρηση του εκλέγεσθαι θέλουν οι Δημοκρατικοί

Στα σχοινιά ο Ντόναλντ Τραμπ: Στέρηση του εκλέγεσθαι θέλουν οι Δημοκρατικοί

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και επίσημα ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που μέσα στη θητεία του (και σχεδόν μέσα σε έναν χρόνο) παραπέμπεται δυο φορές για καθαίρεση. Οι Δημοκρατικοί φαίνεται ότι δεν αρκούνται σε αυτό.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να τον παραπέμψει σε δίκη στη Γερουσία κατηγορώντας τον για «στάση», ο επικεφαλής των Δημοκρατικών αποκάλυψε ότι θα τεθεί ζήτημα και στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Θα γίνει δηλαδή ψηφοφορία για να μην μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος. Πουθενά και για τίποτα!

Click4more Ντόναλντ Τραμπ: Οριστική κι επίσημη η δεύτερη παραπομπή για την καθαίρεση – Όλα τα επόμενα βήματα

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, είπε πως αν ο Ντόναλντ Τραμπ κριθεί ένοχος στη δίκη του στη Γερουσία, θα κατατεθεί πρόταση να διεξαχθεί χωριστή ψηφοφορία προκειμένου να στερηθεί το δικαίωμα να διεκδικήσει αιρετό αξίωμα διά παντός!

Ο Σούμερ, που θα γίνει πρόεδρος της Γερουσίας μετά τις 20 Ιανουαρίου, αποκάλυψε τα σχέδια των Δημοκρατικών μετά την ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων που σήμανε την παραπομπή του Τραμπ για δεύτερη φορά.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ άξιζε να γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που θα φέρει το στίγμα της παραπομπής του σε δίκη δύο φορές», σχολίασε ο Τσακ Σούμερ.


Ο Τσακ Σούμερ

Η Βουλή παρέπεμψε τον Τραμπ σε δίκη για «υποκίνηση στάσης» μετά την επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο. Στη Γερουσία, δυνάμει του αμερικανικού Συντάγματος, επαφίεται πλέον να τον δικάσει.

Ακόμη κι αν η διαδικασία προχωρήσει αφού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, «θα διεξαχθεί ψηφοφορία» για την καταδίκη του, ξεκαθάρισε ο Τσακ Σούμερ. «Και εάν κριθεί ένοχος, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για να εμποδιστεί να είναι εκ νέου υποψήφιος» για οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα, πρόσθεσε.

Οι Δημοκρατικοί θα έχουν μετά τις 20 Ιανουαρίου και την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν 50 ψήφους στη Γερουσία, όσες και οι Ρεπουμπλικάνοι. Για να καταδικαστεί ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων.


Ο Μιτς ΜακΚόνελ

Η δήλωση του Σούμερ πως οι Δημοκρατικοί θα επιχειρήσουν να… σταματήσουν τον Τραμπ από το να είναι υποψήφιος ξανά το 2024 ήταν, εν μέρει, αντίδραση στην τοποθέτηση του Μιτς ΜακΚόνελ, απερχόμενου προέδρου της Γερουσίας και επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Σώμα, ο οποίος νωρίτερα, σε δική του ανακοίνωση, σημείωσε πως «δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα» να ολοκληρωθεί μια «δίκη που θα διεξαχθεί με τρόπο σοβαρό και δίκαιο» πριν από την τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν. «Αυτό δεν είναι μια απόφαση που παίρνω· είναι γεγονός», επέμεινε.

 

Ο ΜακΚόνελ, μέχρι σήμερα ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ταχθεί υπέρ της καταδίκης του. «Δεν έχω πάρει την οριστική μου απόφαση για την ψήφο μου, έχω την πρόθεση να ακούσω τα νομικά επιχειρήματα όταν θα παρουσιαστούν στη Γερουσία», ανέφερε σε υπόμνημά του προς τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του που είδε το φως της δημοσιότητας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις