Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Στα χνάρια της Ελλάδας η Κύπρος;

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου με τον κύπριο ομολογό του Χ.Σταυράκη. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Παράδειγμα προς αποφυγήν φαίνεται ότι γίνεται η ελληνική οικονομία….

 

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χαρίλαος Σταυράκης παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της Κύπρου για το 2010 είπε ότι πρόκειται για τον προϋπολογισμό “που θα μας βγάλει από την οικονομική κρίση”.
 
Όμως η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε την άμεση αναθεώρησή του, υποστηρίζοντας ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή σε μερικά χρόνια θα οδηγήσει την Κυπριακή οικονομία στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η οικονομία της Ελλάδας!
 
Ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2010 “είναι υπεύθυνος, ισορροπημένος, έχει κοινωνικό όραμα, αναπτυξιακό προσανατολισμό και δεν περιλαμβάνει καμιά νέα φορολογία”.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, όπως τα παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών προβλέπονται για το 2010, εξαιρουμένων των δανείων, συνολικά έσοδα 5.729 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 6,6% σε σύγκριση με τα αναθεωρημένα έσοδα του 2009, που εκτιμώνται στα 5. 374 δισ. Ευρώ. Το σύνολο των δαπανών εξαιρουμένων των δαπανών για αποπληρωμή δανείων, προβλέπεται στα 7.922 δισ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 3,6% σε σύγκριση με 7.645 δισ. ευρώ κατά το 2009, συνυπολογιζομένων και των συμπληρωματικών προϋπολογισμών.
 
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το κύριο χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού είναι η μείωση των κρατικών εσόδων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα είναι λιγότερα κατά 400 εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα πριν από τρία χρόνια. Όλα αυτά, είπε ο υπουργός, επιτρέπουν στην κυβέρνηση την υλοποίηση του κοινωνικού της οράματος, με κυριότερα μέτρα την αύξηση των χαμηλών συντάξεων και τη φοιτητική μέριμνα, με εισοδηματικά κριτήρια για πρώτη φορά.
 
Την εικόνα της κατάστασης, όπως την παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, αμφισβήτησε ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίο προειδοποίησε ότι ο προϋπολογισμός οδηγεί την οικονομία σε μια κατάσταση παρόμοια με την Ελληνική.
 
”Δεν μπορούμε να ψηφίζουμε προϋπολογισμούς που διευρύνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και που αυξάνουν το δημόσιο χρέος”. Πρόσθεσε ότι η προειδοποίηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας σε έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού Συμβουλίου ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θέτει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία πρέπει να ”είναι ένα καμπανάκι και για μας”.
 
”Επειδή δεν θέλουμε ο τόπος μας, σε μερικά χρόνια, να βρεθεί στην κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα ολόκληρη η ελληνική οικονομία, με ορατούς τους κινδύνους και στα εθνικά ζητήματα, κάνουμε ύστατη έκκληση, μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση να έρθει με τροποποιήσεις που να περιορίζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να βρούμε τρόπους να στηρίξουμε τις πραγματικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να λειτουργήσει και η ανάπτυξη της οικονομίας”,είπε ο κ. Νεοφύτου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε