Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Στις ΗΠΑ η πρώτη πτήση βρεφικού γάλακτος από την Ευρώπη

Στις ΗΠΑ η πρώτη πτήση βρεφικού γάλακτος από την Ευρώπη
Reuters

Το πρώτο φορτίο βρεφικού γάλακτος από την Ευρώπη έφτασε στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η σημαντική έλλειψη που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην Αμερική. 

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε την Κυριακή, στην Ιντιανάπολις των ΗΠΑ, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματιστεί και η πραγματοποίηση μιας δεύτερης πτήσης με βρεφικό γάλα.

Η ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος που έγινε στις 17 Φεβρουαρίου από την παρασκευάστρια εταιρία Abbott Laboratories και το κλείσιμο της εργοστασιακής μονάδας της στην πόλη Στέρτζις του Μίσιγκαν, στη διάρκεια μιας έρευνας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες ελλείψεις βρεφικού γάλακτος στην πρόσφατη ιστορία για τις αμερικανικές οικογένειες.

“Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση το μόνο βήμα που πρέπει να γίνει. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου, προκειμένου να εντοπίσουμε την κάθε διαθέσιμη ευκαιρία για την αύξηση της τροφοδοσίας,” δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Τομ Βίλσακ, ο οποίος υποδέχτηκε το αεροσκάφος μετά από την προσγείωσή του.

“Αυτό το βρεφικό γάλα είναι για ένα πολύ, πολύ μικρό ποσοστό παιδιών. Περίπου 17.000 παιδιά στις ΗΠΑ θα επωφεληθούν βασικά από αυτό το βρεφικό γάλα,” είπε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επιδιώκει να εφοδιάσει τα άδεια ράφια με 1,5 εκατομμύριο συσκευασίες ειδικού βρεφικού γάλακτος της Nestle. Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, την ειδική νομοθεσία του Ψυχρού Πολέμου (Defense Production Act), προκειμένου να βοηθήσει στην αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων βρεφικού γάλακτος.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι μία δεύτερη πτήση που μεταφέρει βρεφικό γάλα θα αναχωρήσει από την αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, τόσο στην Abbott, όσο και σε μία δεύτερη εταιρία την Reckitt, έχουν δοθεί άδειες κατά προτεραιότητα για προμήθειες πρώτων υλών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την εφαρμογή της ειδικής νομοθεσίας που αναφέρεται παραπάνω.

Η Nestle ανακοίνωσε επίσης ότι και άλλα φορτία αναμένεται ότι θα φτάσουν στις επόμενες ημέρες.

Το στρατιωτικό προσωπικό χρησιμοποίησε περονοφόρα οχήματα, προκειμένου να ξεφορτώσει τις παλέτες με τις συσκευασμένες κούτες βρεφικού γάλακτος από το αεροσκάφος στην Ιντιανάπολις σε φορτηγά που κατευθύνθηκαν προς τα κέντρα διανομής. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι 35 τόνοι ειδικού βρεφικού γάλακτος που καλύπτουν τις ανάγκες για 500.000 μπιμπερό, μεταφέρθηκαν με την πτήση.

Η Abbott είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής βρεφικού γάλακτος σε σκόνη στις ΗΠΑ, ενώ έκλεισε το εργοστάσιο της στο Μίσιγκαν έπειτα από αναφορές για μόλυνση από βακτήρια σε τέσσερα βρέφη. Η εξέλιξη αυτή επιδείνωσε την κατάσταση της έλλειψης μεταξύ πολλών παρασκευαστών βρεφικού γάλακτος, ενώ το πρόβλημα άρχισε με ζητήματα που προέκυψαν σχετικά με την ομαλή λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο εκτελεστικός σύμβουλος της Abbott Ρόμπερτ Φορντ ζήτησε χθες συγγνώμη για τις ελλείψεις, ενώ διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί, προσθέτοντας ότι το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, αλλά και ότι θα απαιτηθούν έξι με οκτώ εβδομάδες για να φτάσουν τα προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων.

“Ζητάμε συγγνώμη από την κάθε οικογένεια που την απογοητεύσαμε από την εκούσια ανάκληση των προϊόντων μας, που επιδείνωσε την κατάσταση έλλειψης του βρεφικού γάλακτος στη χώρα μας,” έγραψε ο ίδιος σε ένα σχόλιο του στην εφημερίδα “The Washington Post.”

Ο δήμαρχος της πόλης της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς κήρυξε χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να προλάβει μία αύξηση της τιμής του βρεφικού γάλακτος.

“Αυτή η εντολή για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα βοηθήσει στη λήψη σκληρών μέτρων κατά οποιουδήποτε εμπόρου που θα επιδιώξει να επωφεληθεί από την κρίση, αυξάνοντας τις τιμές σε αυτό το βασικό αγαθό,” ανέφερε ο Άνταμς σε ανακοίνωσή του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις