weather-icon °C AΘΗΝΑ

Συμφώνησαν Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit!

Συμφώνησαν Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit!

Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαική Ένωση κατέληξαν σε ένα σχέδιο συμφωνίας για το Brexit σύμφωνα με βρετανικές κυβερνητικές πηγές και μέσα ενημέρωσης! Ένα σχέδιο συμφωνίας για το Brexit έχει επιτευχθεί μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων διαπραγματευτών και αυτό θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί αύριο στις 14:00 ώρα Γκρίνουιτς (16:00 ώρα Ελλάδας) και θα εξετάσει το προσχέδιο συμφωνίας, ανακοίνωσε το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με το Reuters όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα πρέπει να έχουν μελετήσει το προσχέδιο προτού παρευρεθούν στο πιο κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο των τελευταίων δεκαετιών στη Βρετανία! Μετά την επίτευξη συμφωνίας αρχίζουν και άλλα δύσκολα για την Τερέζα Μέι καθώς το προσχέδιο της συμφωνίας θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και μετά από το βρετανικό κοινοβούλιο!

Το CNN ανέφερε για τη συμφωνία για το Brexit πως οι δυο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία που περιλαμβάνει λύση στο μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, αυτό το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο!

Χθες το βράδυ η Τερέζα Μέι είχε δηλώσει σε ομιλία της στο Guildhall του Λονδίνου πως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν μπει στην τελική ευθεία. “Οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή μας βρίσκονται πλέον στο τελικό στάδιο. Εργαζόμαστε εξαιρετικά επίπονα, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, για να σημειώσουμε πρόοδο στα εναπομείναντα ζητήματα στη Συμφωνία Αποχώρησης, τα οποία είναι σημαντικά”, είπε η Τερέζα Μέι.

“Και οι δύο πλευρές επιθυμούν την επίτευξη μιας συμφωνίας. Αλλά αυτό που διαπραγματευόμαστε είναι υπερβολικά δύσκολο. Αυτό δεν θα είναι μια συμφωνία με κάθε κόστος”, είπε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Click4more: Τζόνσον: Η συμφωνία για το Brexit θα μας μετατρέψει σε αποικία!

Η συμφωνία για το Brexit είναι έτοιμη να γίνει, γράφουν οι Times του Λονδίνου προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι οι παράμετροι της συμφωνίας για το Brexit έχουν «διευκρινιστεί» αλλά προειδοποίησε ότι η συμφωνία απαιτεί από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ξεπεράσει τους διαχωρισμούς στην κυβέρνησή της.

Αν και οι εντατικές συνομιλίες με τη Βρετανία το Σαββατοκύριακο απέτυχαν να φθάσουν σε μια σημαντική πρόοδο στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit είπε ότι οι παράμετροι της συμφωνίας έχουν διευκρινιστεί μιλώντας στους υπουργούς εξωτερικών στο Λουξεμβούργο στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων.

Η Μέι αναμένεται να επιδιώξει αύριο την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για τις παραχωρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε τρεις βασικούς τομείς που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν μια συμφωνία αύριο:

Πρώτον, η συζήτηση περιστρέφεται τώρα γύρω από το λεγόμενο προσωρινό τελωνειακό καθεστώς που θα τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, εάν δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία για την αποτροπή της ανάγκης για σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία.

Δεύτερον, ένα άλλο δύσκολο σημείο αφορά τα αλιευτικά δικαιώματα. Σε αντάλλαγμα της προσφοράς στη Βρετανία μιας συμφωνίας τελωνειακής ένωσης που θα καθιστούσε πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, οι ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν τα αλιευτικά δικαιώματα στα βρετανικά ύδατα. Η Βρετανία προσφέρει, αντίθετα, μια ρήτρα «καλής πίστης» για το εμπόριο αλιευτικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη μετάβαση του Brexit.

Click4more: Αυτά θα κάνει η ΕΕ αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τη Βρετανία!

Τρίτον, υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα στον «μηχανισμό ισότιμων όρων ανταγωνισμού» που ζητά η ΕΕ ως αντίτιμο του προσωρινού τελωνειακού καθεστώτος. Η Βρετανία θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τους ισχύοντες και νέους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων, γράφουν οι Times.

Guardian: To Brexit έχει πλέον σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας

Η έκθεση για την ανεργία δείχνει μείωση του αριθμού των εργαζομένων από άλλες χώρες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, γράφει ο Guardian. Οι Βρετανοί υπήκοοι που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 448.000 και ανέρχονται συνολικά σε 29 εκατομμύρια. Οι υπήκοοι της ΕΕ που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 132.000 και πλέον ανέρχονται σε 2,25 εκατομμύρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τότε που άρχισαν να υπάρχουν συγκρίσιμα αρχεία το 1997, τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN, Reuters

#TAGS MM