Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Συνάντηση Ιγκλέσιας με τον κρατούμενο Καταλανό ηγέτη, Οριόλ Τζουνκέρας

Συνάντηση Ιγκλέσιας με τον κρατούμενο Καταλανό ηγέτη, Οριόλ Τζουνκέρας

Ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας συναντάται σήμερα με τον κρατούμενο Καταλανό ηγέτη του κόμματος Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Οριόλ Τζουνκέρας στη φυλακή του Λιεδονέρς, στη Βαρκελώνη, σε μία προσπάθεια να πείσει το αυτονομιστικό κόμμα να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του κράτους στο Κοινοβούλιο, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του αριστερού κόμματος και της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ για το προσχέδιο (του προϋπολογισμού).

Μολονότι το κύριο θέμα στη συνάντηση των Ιγκλέσιας και Τζουνκέρας θα είναι ο προϋπολογισμός, αναπόφευκτα η συζήτηση θα περιστραφεί και στο ζήτημα της συνεχιζόμενης κράτησης των Καταλανών πολιτικών, την αποφυλάκιση των οποίων υποστηρίζει ο αριστερός ηγέτης και η οποία αποτελεί τον όρο -τουλάχιστον από την πλευρά της ERC- για την κοινοβουλευτική στήριξη του προϋπολογισμού. Ο ίδιος ο Ιγκλέσιας ανακοινώνοντας την περασμένη Τρίτη τη συνάντησή του με τον Τζουνκέρας είχε δηλώσει πως οι κρατούμενοι Καταλανοί «αποτελούν πολιτικό πρόβλημα», το οποίο απαιτεί λύση.

Όπως έχει τονίσει και ο εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Esquerra στο ισπανικό Κοινοβούλιο Τζουάν Ταρδά, «δεν πρόκειται να υπάρξει διαπραγμάτευση εάν η κυβέρνηση Σάντσεθ δεν κινηθεί προς την κατεύθυνση που η ERC έχει επισημάνει δημόσια και ιδιωτικά προς την κυβέρνηση της Μαδρίτης», δηλαδή να διατάξει την αποφυλάκιση των κρατουμένων Καταλανών πολιτικών.

Αρνείται την αποφυλάκιση των Καταλανών η κυβέρνηση Σάντσεθ

Η κυβέρνηση Σάντσεθ έχει αρνηθεί προς ώρας να κάνει δεκτό αυτόν τον όρο, που απαιτεί μία πολιτική απόφαση, προτάσσοντας το επιχείρημα πως μία διαταγή αποφυλάκισης των φυλακισμένων πολιτικών «παραβιάζει τη διάκριση δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας».

Από την πλευρά του, ο Ιγκλέσιας απέναντι στην άρνηση των Καταλανών να στηρίξουν τον προϋπολογισμό χωρίς αποφυλάκιση των πολιτικών, εκφράζει την αισιοδοξία του πως η Αριστερά της Καταλονίας δεν πρόκειται να αφήσει τους πολίτες της Καταλονίας να μην λάβουν την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ, που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός, ούτε να μην επωφεληθούν από τα μέτρα προστασίας για τα ανίκανα προς εργασία άτομα και όσους τους φροντίζουν και για την προστασία των ενοικίων.

Η συζήτηση γι’ αυτή τη συνάντηση είχε ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι καθώς «η καταλανική πλευρά εμπιστεύεται περισσότερο τους Podemos από την κυβέρνηση». Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με την προηγούμενη διαπραγματευτική παρέμβαση του Ιγκλέσιας στα αυτονομιστικά κόμματα των Βάσκων και των Καταλανών, κατά τη διάρκεια της πρότασης μομφής στην κυβέρνηση Σάντσεθ, κάνει τα κόμματα της ισπανικής αντιπολίτευσης να αποκαλούν τον Ιγκλέσιας «αντιπρόεδρο της κυβέρνησης», προκειμένου να πλήξουν το ηγετικό κύρος του πρωθυπουργού.

Ιγκλέσιας: Δεν είμαι απεσταλμένος της κυβέρνησης

Χθες, ο ίδιος ο Σάντσεθ από τις Βρυξέλλες, ευχαρίστησε μεν τον Ιγκλέσιας για τις πρωτοβουλίες του, υπενθύμισε όμως πως τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό με τα άλλα κόμματα τις διεξάγει η κυβέρνηση και μόνον αυτή έχει το νόμιμο δικαίωμα.

Ο ίδιος ο Ιγκλέσιας υπενθυμίζει: «Δεν είμαι απεσταλμένος της κυβέρνησης, είμαι ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Unidos Podemos και έχουμε έλθει σε μία συμφωνία για τον προϋπολογισμό και από την πλευρά μας θα εργασθούμε ώστε να υπάρξει η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Όσον αφορά τις συναντήσεις με άλλα καταλανικά και βασκικά κόμματα, η συμμετοχή των οποίων είναι αναγκαία για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο Ιγκλέσιας δήλωσε πως δεν έχει προγραμματίσει κάποια συνάντηση με το κόμμα PdeCat του φυγόδικου πρώην προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόν. «Έχω προγραμματίσει να πιω έναν καφέ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της PdeCat, Κάρλες Καμπουθάνο, και, όπως συμβαίνει κάθε εβδομάδα, θα συναντηθώ με τον εκπρόσωπο του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος (PNV), Αϊτόρ Εστέβαν, κάτι που ανταποκρίνεται στη δημοκρατική νομιμότητα».

Όσον αφορά το ίδιο το κείμενο του προϋπολογισμού, οι Βρυξέλλες εξέφρασαν ορισμένες αμφιβολίες για κάποια από τα σημεία του και προκειμένου να αποσαφηνισθούν θα αποστείλει σήμερα επιστολή στην ισπανική κυβέρνηση, ζητώντας διευκρινήσεις.

Ο Σάντσεθ, χθες, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις αμφιβολίες που εξέφρασαν οι Βρυξέλλες, τόνισε πως αυτές είναι λιγότερο σοβαρές και αφορούν δευτερεύοντα σημεία, απ’ ότι τα περασμένα χρόνια. «Διαπίστωσα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει με θετική προοπτική τον προϋπολογισμό», τόνισε ο Σάντσεθ.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσαφηνίζουν πως εάν τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν αντιστοιχούν σε πραγματική μείωση του ελλείμματος κατά 0,4% του ΑΕΠ (μολονότι είχε συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες η μείωση να είναι στο 0,65%), η Κομισιόν θα ανάψει το πράσινο φως στην κυβέρνηση Σάντσεθ για την ψήφισή του τον Νοέμβριο. Η ισπανική κυβέρνηση έχει διορία μέχρι τη Δευτέρα για να διαλύσει τις αμφιβολίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις