Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Σύνοδος ΟΗΕ: Έβαλαν τα γέλια με τον Τραμπ! “Είμαστε η καλύτερη κυβέρνηση στην ιστορία των ΗΠΑ” [pics]

Σύνοδος ΟΗΕ: Έβαλαν τα γέλια με τον Τραμπ! “Είμαστε η καλύτερη κυβέρνηση στην ιστορία των ΗΠΑ” [pics]

Τα… γέλια ορισμένων ηγετών προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όταν υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησής του κομπάζοντας ότι είναι “το καλύτερο” που έχει πετύχει οποιοσδήποτε άλλος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας του.

Υπενθυμίζοντας ότι πριν από έναν χρόνο, επίσης στη Γενική Συνέλευση, είχε αναφερθεί στις “απειλές” που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι θέλει να μοιραστεί με τους άλλους ηγέτες “την εκπληκτική πρόοδο που έχει επιτευχθεί”.

“Μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια η κυβέρνησή μου πέτυχε περισσότερα από σχεδόν όλες τις άλλες κυβερνήσεις στην ιστορία της χώρας μας”, επέμεινε.

Προφανώς επειδή δεν είναι τόσο συνηθισμένοι όσο οι Αμερικανοί πολίτες στους κομπασμούς και τις υπερβολές που συνηθίζει στις δημόσιες ομιλίες του ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, πολλοί από τους παριστάμενους… μειδίασαν.

Ο Τραμπ έκανε μια παύση, αλλά κατόπιν επανήλθε: “Είναι πραγματικά αλήθεια” επέμεινε, προκαλώντας πιο δυνατά γέλια και μουρμουρητά.

“Δεν περίμενα μια τέτοια αντίδραση αλλά τέλος πάντων”, πρόσθεσε, χαμογελώντας και ο ίδιος, απαριθμώντας παρ’ όλ’ αυτά τις “επιτυχίες” της κυβέρνησής του.

Ζητά απομόνωση του Ιράν

Ο Τραμπ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «απομονώσει το ιρανικό καθεστώς», καταγγέλλοντας τη «διεφθαρμένη δικτατορία», σύμφωνα με τον ίδιο, που βρίσκεται στην εξουσία στην Τεχεράνη.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο να κατέχει τα πιο επικίνδυνα όπλα στον πλανήτη», να «απειλεί την Αμερική» ή το Ισραήλ, υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης.

«Ζητάμε από όλα τα έθνη να απομονώσουν το ιρανικό καθεστώς όσο συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά του» και «να στηρίξουν τον ιρανικό λαό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Καταγγέλλοντας τη “διεφθαρμένη δικτατορία” στην Τεχεράνη και τους Ιρανούς ηγέτες που σπέρνουν “χάος, θάνατο και καταστροφή” καθώς δεν σέβονται “τους γείτονες ή τα σύνορα ή τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών”, δικαιολόγησε την αποχώρηση της χώρας του από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την επαναφορά των κυρώσεων, οι τελευταίες εκ των οποίων θα τεθούν σε ισχύ στις 5 Νοεμβρίου. “Εργαζόμαστε με τις χώρες που εισάγουν ιρανικό αργό για να σταματήσουν τις αγορές αυτές”, είπε.

Έπαινοι για την Βόρεια Κορέα

Αντιθέτως, ο Τραμπ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα. Ενώ πέρσι απειλούσε να “καταστρέψει ολοσχερώς” τη χώρα αυτή, φέτος εκθείασε την “τολμηρή” πρωτοβουλία του για την επίτευξη ειρήνης με την Πιονγκγιάνγκ. Προειδοποίησε όμως ότι οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας θα παραμείνουν «σε ισχύ έως την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Για τη Βενεζουέλα, ο Τραμπ υπενθύμισε ότι πριν από κάποιο καιρό “ήταν μια από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη” αλλά σήμερα βιώνει “μια ανθρωπιστική τραγωδία”. «Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν» τη χώρα, εξαιτίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, την οποία στηρίζει η Κούβα, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τη Συρία, προειδοποίησε και πάλι ότι η Ουάσινγκτον θα “απαντήσει” στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα, καταγγέλλοντας παράλληλα το “χάος” που έχει σπείρει στη χώρα το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. “Λεηλατεί τους πόρους του έθνους του”, τόνισε.

Δίκαιο εμπόριο και μείωση της τιμής του πετρελαίου

Ο Τραμπ ζήτησε επίσης να προωηθούν “δίκαιες και ισόρροπες” εμπορικές συναλλαγές, δικαιολογώντας τις πρόσφατες αποφάσεις του στον τομέα του εμπορίου και ιδίως απέναντι στην Κίνα. Το εμπορικό έλλειμμα με το Πεκίνο “δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου. “Υπερασπιζόμαστε πολλές από αυτές τις χώρες” χωρίς ανταλλάγματα και “εκείνες επωφελούνται από εμάς, επιβάλλοντας μας αυξημένες τιμές πετρελαίου. Δεν είναι καλό. Θέλουμε να σταματήσουμε να αυξάνουν τις τιμές (…) και να αρχίσουν να τις μειώνουν”, τόνισε.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εξαπέλυσε επίσης και εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) υποστηρίζοντας ότι “στερείται νομιμοποίησης” και δεν έχει “καμία εξουσία”. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ “δεν θα στηρίξουν, ούτε θα αναγνωρίσουν” το ΔΠΔ το οποίο διεκδικεί να έχει δικαιοδοσία “στους πολίτες όλων των χωρών παραβιάζοντας τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας” και επέμεινε: “Δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ την αμερικανική εθνική κυριαρχία σε μια παγκόσμια γραφειοκρατία, μη εκλεγμένη και ανεύθυνη”, απορρίπτοντας την “ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης”.

“Η Αμερική κυβερνάται από Αμερικανούς”

“Η Αμερική κυβερνάται από τους Αμερικανούς. Απορρίπτουμε την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης και αγκαλιάζουμε το δόγμα του πατριωτισμού”, είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε επίσης ο Τραμπ, οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν τη συνεισφορά τους στο 25% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων στον ΟΗΕ και η βοήθειά τους θα δίνεται «στις χώρες φίλους».«Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας μεταρρύθμισης (του ΟΗΕ), είπα στους διαπραγματευτές μας ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταβάλλουν άνω του 25% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων» (6,689 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων το 28,5% καταβάλλει έως σήμερα η Ουάσιγκτον), προκειμένου να ενθαρρύνουμε τις υπόλοιπες χώρες να «επωμιστούν κι εκείνες αυτό το βαρύ φορτίο», σημείωσε ο μεγιστάνας.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστεί η βοήθεια που καταβάλλεται από τις ΗΠΑ στις ξένες χώρες. «Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας στον κόσμο» υπογράμμισε. «Στο μέλλον, θα δίνουμε διεθνή βοήθεια αποκλειστικά σε εκείνους που μας σέβονται και, ειλικρινά, στους φίλους μας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις