Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Συρία: “Η Τουρκία βομβάρδισε εσκεμμένα τους Αμερικανούς” λέει η Washington Post

Συρία: “Η Τουρκία βομβάρδισε εσκεμμένα τους Αμερικανούς” λέει η Washington Post
photo Reuters

Αμερικανούς αξιωματούχους επικαλείται το δημοσίευμα της Washington Post.
Υποστηρίζουν πως Άγκυρα γνώριζε την παρουσία των Αμερικανών στο σημείο επί μήνες.
Αμφισβητούν πως η επίθεση αυτή ήταν απάντηση σε τουρκικά πυρά
Στόχος να απομακρυνθούν τα αμερικανικά στρατεύματα μακριά από τα σύνορα λένε οι αξιωματούχοι.

Υπόνοιες πως η Τουρκία βομβάρδισε εσκεμμένα το φυλάκιο των Αμερικανών στρατιωτών στη βορειοανατολική Συρία αφήνει ανοικτό η Washington Post, που επικαλείται αξιωματούχους που μεταξύ άλλων υποστήριξαν πως η Άγκυρα γνώριζε για την παρουσία των Αμερικανών στο σημείο επί μήνες.

Το περιστατικό συνέβη σε ένα φυλάκιο των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε ένα λόφο κοντά στο Κομπάνι στη Συρία και σύμφωνα με 4 Αμερικανούς νυν και πρώην αξιωματούχους, θέτουν ερωτήματα για το κατά πόσο η Τουρκία προσπαθεί να απωθήσει τους Αμερικανούς στρατιώτες μακριά από τα σύνορα, την ίδια ώρα που συνεχίζει την εισβολή στη Συρία κατά των Κούρδων

Όπως λένε οι αξιωματούχοι τα πυρά των Τούρκων πέρασαν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο που βρίσκονται από 15 μέχρι 100 στρατιώτες και ευτυχώς από την έκρηξη που προκλήθηκε δεν υπήρχαν θύματα.

Οι ΗΠΑ απάντησαν άμεσα και σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου “ απαιτούν να αποφεύγει η Τουρκία ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε άμεση αμυντική δράση», ενώ το τουρκικό υπουργείο Άμυνας τόνισε πως τα πυρά δεν είχαν στόχο τους Αμερικανούς, αλλά ήταν απάντηση σε κουρδικά πυρά, ύστερα από επίθεση σε συνοριακό φυλάκι.

Όμως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρότερη όπως εκτιμούν οι αξιωματούχοι στην Washington Post και μάλιστα ένας από αυτούς αποκάλυψε πως τα βλήματα που έπεσαν από την τουρκική πλευρά ουσιαστικά “κύκλωσαν” το αμερικανικό φυλάκιο, κάτι που δεν κάνει κάποιος σε σύμμαχο του και πως πρέπει να είναι εσκεμμένο.

Ακόμη Αμερικανοί αξιωματούχοι αμφισβητούν ακόμη και το αν τα πυρά ήταν αυτοάμυνα και αν προηγήθηκαν τουρκιά πυρά. Όσον αφορά τους στρατιώτες που βρίσκονται στη Συρία επέστρεψαν και πάλι στο φυλάκιο, ενώ ο Μπρετ Μακ Γκερκ, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη συμμαχία κατά του ISIS σχολίασε πως αυτό «δεν έγινε κατά λάθος», αφού οι Αμερικανοί έχουν δώσει στην Τουρκία τις θέσεις τους.

«Η Τουρκία θέλει να μας διώξει μακριά από τη μεθοριακή περιοχή σε βάθος 30 χιλιομέτρων. Βάσει όλων των διαθέσιμων στοιχείων επρόκειτο για προειδοποιητικά πυρά σε γνωστή θέση, όχι αδέσποτες σφαίρες», ανέφερε χαρακτηριστικά

Πηγή: washingtonpost

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις