Κόσμος

Συρία και αγωγός Turkish Stream στο επίκεντρο των ομιλιών Ερντογάν, Πούτιν

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τις «μονομερείς κυρώσεις», στο χώρο της ενέργειας, ενώ υπογράμμισε ότι η Μόσχα εξετάζει μαζί με την Τουρκία την υπόθεση του αγωγού «Turkish Stream».

O Πούτιν μίλησε στην 24η Σύνοδο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπογράμμισε ότι το τουρκικό ενδιαφέρον για τη Συρία και το Ιράκ οφείλεται μεταξύ άλλων στην παρουσία «τρομοκρατικών» οργανώσεων στις χώρες αυτές που βάλλουν εναντίον της Τουρκίας.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι «πρέπει να σταθεροποιηθεί η εξόρυξη πετρελαίου. Είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και του δίκαιου ανταγωνισμού. Είναι απαράδεκτες οι μονομερείς κυρώσεις οι οποίες έχουν γίνει μόδα το τελευταίο διάστημα» και υπογράμμισε ότι «οι εξελίξεις αυτές δεν συμβάλουν στη σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία».
«Εμείς πραγματοποιούμε επενδύσεις για νέες πηγές ενέργειας» είπε ο Πούτιν. Τονίζοντας ότι «εμείς παρέχουμε εδώ και πενήντα χρόνια την ενέργεια στην Ευρώπη», πρόσθεσε πως πως «μαζί με τον Ερντογάν και τους άλλους συνεργάτες μας εξετάζουμε το θέμα του Turkish Stream και θέλουμε να πραγματοποιηθεί».

Ο Ερντογάν έθεσε θέμα ασφάλειας των πηγών ενέργειας, πράγμα μάλιστα στο οποίο στήριξε και το τουρκικό ενδιαφέρον προς τη Συρία και το Ιράκ.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε «ελάτε να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Συρία και να φτάνει δίχως κανέναν περιορισμό η ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. Ελάτε να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες για να λυτρωθεί η Μουσούλη από την απειλή του ISIS».
Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον της ‘Αγκυρας προς τη Συρία και το Ιράκ είπε πως «ένας από τους λόγους του ενδιαφέροντός μας είναι το γεγονός ότι από τις περιοχές αυτές, τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ISIS και το ΡΚΚ βάλλουν εναντίον της χώρας μας. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στο εσωτερικό της χώρας μας και πιστεύω ότι έχουμε το ίδιο δικαίωμα στη Συρία και το Ιράκ, αφού από εκεί πηγάζει η τρομοκρατία που στοχεύει τη χώρα μας».
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «η ασφάλεια των πηγών ενέργειας στην περιοχή εξαρτάται από το αν θα καθαριστεί αυτή από τις τρομοκρατικές οργανώσεις».
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου του τρέχοντος έτους στη χώρα του τονίζοντας ότι «επρόκειτο μια απόπειρα εναντίον του έθνους μας, της δημοκρατίας και την ανεξαρτησίας μας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 2