Κα κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το κύριο νοσοκομείο της πόλης Σουέιντα στη νότια Συρία, μετά τις αιματηρές μάχες που ξέσπασαν στην περιοχή ανάμεσα στη μειονότητα των Δρούζων και σε Βεδουίνους παραστρατιωτικούς, που είχαν την υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων.
Από τις 13 έως και τις 20 Ιουλίου 2025, οι βίαιες συγκρούσεις στη νότια Συρία είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.311 άνθρωποι, με το νοσοκομείο της Σουέιντα να έχει «βουλιάξει» από ασθενείς και τραυματίες, ενώ λειτουργεί χωρίς επαρκή ηλεκτροδότηση και υδροδότηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι από τις καταστροφικές μάχες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 533 μαχητές και 300 πολίτες που ανήκουν στην κοινότητα των Δρούζων, συνολικά 833 μέλη της κοινότητας αυτής, από τους οποίους «196 εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες» από μέλη των δυνάμεων «των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών», όπως ανέφερε η ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαωμάτων.
REUTERS / Khalil Ashawi
Στην άλλη πλευρά, σκοτώθηκαν 423 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων και 35 βεδουίνοι σουνίτες, συμπεριλαμβανομένων τριών αμάχων που «εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δρούζους μαχητές», σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, που έχει έδρα το Λονδίνο και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
REUTERS / Khalil Ashawi
«Μέσα στη Σουέιντα, είναι μια δυσάρεστη εικόνα, με τις εγκαταστάσεις υγείας υπό τεράστια πίεση», δήλωσε στους δημοσιογράφους, μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Δαμασκό, η Κριστίνα Μπέθκε, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Το ηλεκτρικό και το νερό έχουν κοπεί, και τα απαραίτητα ιατρικά εφόδια τελειώνουν» πρόσθεσε ο ίδιος στην συνέχεια.
Μέλη του ιατρικού προσωπικού δεν μπορούν να φθάσουν με ασφάλεια στον χώρο εργασίας τους και το κύριο νεκροτομείο του νοσοκομείου ήταν γεμάτο κάποια στιγμή αυτήν την εβδομάδα καθώς χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια απότομη αύξηση των περιστατικών.
REUTERS / Khalil Ashawi
Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατάφερε να διανείμει βοήθεια με δύο αυτοκινητοπομπές που έφθασαν εκεί την περασμένη εβδομάδα, η πρόσβαση παραμένει δύσκολη καθώς οι εντάσεις παραμένουν ανάμεσα σε ομάδες που ελέγχουν διάφορα τμήματα του κυβερνείου της Σουέιντα, ανέφερε.
REUTERS / Khalil Ashawi
Τουλάχιστον 145.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις αυτές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με πολλούς να βρίσκουν καταφύγιο σε προσωρινά κέντρα υποδοχής στην Ντεράα και στη Δαμασκό.