Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Τελεσίγραφο Ιράν για τα πυρηνικά

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ένα μήνα διορία δίνει στη διεθνή κοινότητα η Τεχεράνη προκειμένου να αποδεχτεί τους όρους της για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Σε αντίθετη περίπτωση το Ιράν θα προχωρήσει μόνο του στην παραγωγή του ουρανίου που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα του, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της χώρας. “Η διεθνής κοινότητα έχει μόλις ένα μήνα για να αποφασίσει εάν θα δεχτεί ή όχι τους όρους της Τεχεράνης”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μανουσέχρ Μοτακί. “Διαφορετικά, η Τεχεράνη θα εμπλουτίσει ουράνιο σε ανώτερο επίπεδο”, πρόσθεσε.

Ο εμπλουτισμός ουρανίου, το οποίο χρειάζεται το Ιράν για τον ερευνητικό αντιδραστήρα του, βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με τις μεγάλες δυνάμεις που φοβούνται ότι η Τεχεράνη, παρ’ ότι το έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη, θέλει να παράγει ουράνιο για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το Ιράν έχει απορρίψει την πρόταση της Διεθνούς Υπήρεσίας Ατομικής Ενέργειας που προβλέπει να εμπλουτιστεί κατά 20% από τη Ρωσία το μεγαλύτερο μέρος του ανεπαρκώς εμπλουτισμένου ουρανίου του και σε αντάλλαγμα να πάρει καύσιμα για τον αντιδραστήρα του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε