Κόσμος

Τεχνητή Νοημοσύνη: ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής στο Παρίσι

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς τάχθηκε κατά της συνεργασίας με «αυταρχικά καθεστώτα» στον τομέα αυτό

Ολοκληρώθηκε σήμερα (11.02.2025) στο Παρίσι η Σύνοδος Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με την συμμετοχή δεκάδων χωρών όπως των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας, αλλά και εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς τα επόμενα χρόνια στην διεθνή πολιτική και οικονομία.

Με την λήξη της Συνόδου Κορυφής στο Παρίσι, συνολικά 61 χώρες υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν «για μία Τεχνητή Νοημοσύνη ανοικτή, συμπεριληπτική και ηθική», ωστόσο οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απείχαν, με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο να εξηγεί την στάση της χώρας του.

Αρχικά, οι υπογράφουσες χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Κίνα και η Ινδία πήραν θέση υπέρ ενός ενισχυμένου συντονισμού στην διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης που απαιτεί «παγκόσμιο διάλογο» και απηύθυναν έκκληση για την αποφυγή «της συγκέντρωσης της αγοράς» ώστε η τεχνολογία αυτή να είναι περισσότερο προσβάσιμη.

Κλείνοντας τις εργασίες της συνόδου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στην «ανάγκη ύπαρξης κανόνων» και «ενός πλαισίου εμπιστοσύνης» που θα συνοδεύουν την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τραμπ που προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Έχουμε ανάγκη αυτών των κανόνων για να προχωρήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)» και «ανάγκη να συνεχίσουμε να προωθούμε μία διεθνή διακυβέρνηση της AI», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν κλείνοντας τις εργασίες της συνόδου.

AI SUMMIT MACRONΟ Γάλλος Πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν/REUTERS/Benoit Tessier

Η θέση των ΗΠΑ

Προηγουμένως, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς, είχε προειδοποιήσει από το βήμα της συνόδου κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη ότι η «υπερβολική ρυθμιστική πλαισίωση» της Τεχνητής Νοημοσύνης «μπορεί να σκοτώσει μία βιομηχανία που βρίσκεται σε ταχεία άνθηση».

Ο Βανς προειδοποίησε ηγέτες χωρών και επικεφαλής εταιρειών υψηλής τεχνολογίας ότι η κυβέρνηση Τραμπ «θα διασφαλίσει ότι τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσονται στην Αμερική θα είναι απαλλαγμένα από ιδεολογικές προκαταλήψεις» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα περιορίσουν ποτέ το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου για τους πολίτες μας».

«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενθαρρύνουμε αναπτυξιακές πολιτικές στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης», είπε ο ίδιος και έπειτα πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ηγέτης στην AI και η κυβέρνησή μας εννοεί να παραμείνουν».

AI SUMMIT VANCEΟ Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι ΒανςREUTERS/Gonzalo Fuentes

«Τώρα, αυτήν την στιγμή, αντιμετωπίζουμε την εκπληκτική προοπτική μίας νέας βιομηχανικής επανάστασης, αντίστοιχης με την επανάσταση της εφεύρεσης της ατμομηχανής», δήλωσε ο Βανς. Αλλά ποτέ δεν θα πραγματοποιηθεί…αν η υπερβολική ρύθμιση αποθαρρύνει τους καινοτόμους να αναλάβουν τα αναγκαία ρίσκα για να προωθήσουν την μπάλα προς το τέρμα».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προειδοποίησε τις χώρες για συμπράξεις με «αυταρχικά καθεστώτα», οι οποίες «ποτέ δεν είναι επωφελείς μακροπρόθεσμα», αναφερόμενος στις «βαριά επιδοτούμενες» εξαγωγές της τεχνολογίας 5G από την Κίνα.

«Η σύμπραξη μαζί τους είναι σαν να αλυσοδένεις την χώρα σου με έναν αυταρχικό αφέντη που επιδιώκει να διεισδύσει, να εγκατασταθεί και να αρπάξει τις πληροφοριακές υποδομές σου», προειδοποίησε ο Τζέι Ντι Βανς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ουκρανία έτοιμη να υπογράψει ακόμα και σήμερα τη συμφωνία για τα ορυκτά με τις ΗΠΑ – Τι προβλέπει το προσχέδιο
Σύμφωνα με το Bloomberg, το προσχέδιο της συμφωνίας, που προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για τη διαχείριση των επενδυτικών σχεδίων της Ουκρανίας, έχει οριστικοποιηθεί
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη συνάντησή τους στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου πριν την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Η Αμάλ Αλαμουντίν κινδυνεύει με απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ λόγω συνεργασίας της με το ΔΠΔ
Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ παρείχε νομικές υπηρεσίες στο δικαστήριο για υπόθεση εγκλημάτων πολέμου κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας του Γιόαβ Γκάλαντ
Η Αμάλ Αλαμουντίν με τον σύζυγό της Τζορτζ Κλούνεϊ
Δίκη Έριν Πάτερσον: Το θανατηφόρο γεύμα με τοξικά μανιτάρια στην Αυστραλία – «Τραγικό ατύχημα» λέει η οικοδέσποινα του θανάτου
Κατηγορείται ότι δηλητηρίασε και σκότωσε 3 ανθρώπους, ενώ αποπειράθηκε να σκοτώσει ακόμη έναν - Έκατσε στο τραπέζι τους αλλά έφαγε με διαφορετικού χρώματος πιάτο
Έριν Πάτερσον
Η ανατομία του Κονκλαβίου που θα εκλέξει τον νέο Πάπα: Καρδινάλιοι, ηλικίες, τάγματα και γεωγραφική κατανομή
53 από την Ευρώπη, 37 από την Αμερική, 23 από Ασία, 18 από Αφρική και 4 από Ωκεανία - Στα χρόνια του Πάπα Φραγκίσκου το Κολλέγιο των Καρδιναλίων έγινε λιγότερο ευρωκεντρικό
Η ανατομία του Κονκλαβίου που θα εκλέξει τον νέο Πάπα: Καρδινάλιοι, ηλικίες, τάγματα και γεωγραφική κατανομή