Το «πράσινο φως» για την εκλογή του υποψηφίου του, του Τόμας Κέμεριχ, ακόμη και με την στήριξη του νεοναζιστικού κόμματος “Εναλλακτική για την Γερμανία” (AfD), φέρεται να είχε δώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της οικονομικής επιθεώρησης «Business Insider», δύο ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία στο τοπικό Κοινοβούλιο της Θουριγγίας ο κ. Λίντνερ, ο οποίος χθες δήλωσε «αιφνιδιασμένος» από τις εξελίξεις, είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Κέμεριχ, μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του Προεδρείου του κόμματος στο Βερολίνο. Ο κ. Κέμεριχ ενημέρωσε τον Πρόεδρό του ότι κατά την τρίτη επαναληπτική ψηφοφορία, εάν αποσύρονταν οι υποψήφιοι της Αριστεράς και του AfD, θα μπορούσε να αναδειχθεί νικητής. Η επιλογή του κ. Λίντνερ ήταν να μην αποσύρει την υποψηφιότητά του ο κ. Κέμεριχ, προκειμένου «να δοθεί μια εναλλακτική για τα αστικά κόμματα».
“Είχαν μιλήσει και έδωσε την άδεια”
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ανδρών, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο ο κ. Κέμεριχ να εκλεγεί, αλλά με τις ψήφους της ακροδεξιάς. «Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από τον στενό κύκλο της ηγεσίας του FDP, ο κ. Λίντνερ έδωσε για αυτό το “πράσινο φως”», αναφέρει το Business Insider.
Χθες το βράδυ άλλωστε, η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, μιλώντας στο ZDF, αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει τον αρχηγό του FDP για την πιθανότητα ο υποψήφιός του να εκλεγεί με τις ψήφους του AfD και του είχε ζητήσει να το αποσύρει. Για τον ίδιο λόγο το CDU, δήλωσε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ, απέσυρε τον δικό του υποψήφιο στην τρίτη ψηφοφορία.
Σύμφωνα πάντως με το Business Insider, δεν είχε προηγηθεί κάποια συνεννόηση μεταξύ του FDP και της AfD στην Θουριγγία. Ακόμη και οι επικριτές του Μπγερν Χέκε (σσ. του ακραίου αρχηγού της AfD στην Θουριγγία) δεν πιστεύουν ότι υπήρξε συμφωνία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό, το οποίο επισημαίνει ότι από το FDP η μόνη απάντηση που δόθηκε στο δημοσίευμα είναι ότι «ο Πρόεδρος του κόμματος σε καμία στιγμή δεν συμφώνησε σε συνεργασία με την AfD – είτε δημοσίως είτε εσωτερικά».
Μέρκελ: Κακή ημέρα για την δημοκρατία
Από την μεριά της η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για μια «κακή μέρα για την δημοκρατία».Χαρακτήρισε την διαδικασία «ασυγχώρητη» για το κόμμα της και ζήτησε το αποτέλεσμα να αναστραφεί με νέα προσφυγή στις κάλπες.
«Η εκλογή αυτού του Πρωθυπουργού αποτέλεσε μια “μοναδική” διαδικασία, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με μια πεποίθηση – τόσο του CDU όσο και δική μου – ότι καμία πλειοψηφία δεν επιτρέπεται να επιτυγχάνεται με την βοήθεια της AfD. Kαθώς το πώς θα εξελισσόταν η εκλογή στην τρίτη ψηφοφορία μπορούσε να προβλεφθεί, μπορεί να πει κανείς ότι αυτή η διαδικασία είναι ασυγχώρητη και για αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να αναστραφεί», δήλωσε η κυρία Μέρκελ από την Πρετόρια, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Τουλάχιστον το CDU, «δεν μπορεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό Πρωθυπουργό ο οποίος έχει εκλεγεί με αυτόν τον τρόπο», τόνισε η Καγκελάριος, για να καταλήξει χαρακτηριστικά: «Ήταν μια κακή μέρα για την δημοκρατία. Ήταν μια μέρα κατά την οποία συνέβη μια ρήξη με τις αξίες και τις πεποιθήσεις του CDU και πρέπει τώρα να γίνει το παν προκειμένου να καταστεί σαφές ότι αυτό δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να ταυτιστεί με όσα πιστεύει και κάνει το CDU. Και αυτό πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες».
Ανησυχητική απάντηση για τον κυβερνητικό συνασπισμό
Η Καγκελάριος χαιρέτισε ακόμη την σύγκληση της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), για μεθαύριο στην Καγκελαρία και σημείωσε ότι έχει ήδη μιλήσει σχετικά με τους αρχηγούς του SPD Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, καθώς και με τον Αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς. «Δεν μπορώ να πω περισσότερα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι εξελίξεις στην Θουριγγία θέτουν σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό της ομοσπονδίας, αλλά χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι τόσο η αρχηγός του CDU ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ όσο και ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Σέντερ έχουν ήδη από χθες διατυπώσει ξεκάθαρα την άποψή τους υπέρ της διενέργειας νέων εκλογών στο κρατίδιο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, η Καγκελάριος ενημερώθηκε για την εκλογή του κ. Κέμεριχ ενώ βρισκόταν εν πτήσει προς την Νότια Αφρική, στο κυβερνητικό Airbus «Τέοντορ Χόις». Στο αεροσκάφος επέβαιναν και δημοσιογράφοι, στους οποίους ωστόσο δεν θέλησε να μιλήσει, καθώς, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, η κυρία Μέρκελ δεν είναι πλέον αρχηγός του
