Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Το μήνυμα της Κομισιόν για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας

Το μήνυμα της Κομισιόν για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας

Το μήνυμα πως η προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας και ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου παραμένουν στο επίκεντρο της ΕΕ, στέλνουν με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας μάς δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε όλους εκείνους που άοκνα και με μεγάλη αφοσίωση προσφέρουν το έργο τους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, και να τονίσουμε την ανάγκη προάσπισης της ασφάλειάς τους» αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Επισημαίνουν μάλιστα πως όλοι οι εμπλεκόμενοι σε συγκρούσεις έχουν υποχρέωση, βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και να διευκολύνουν την απρόσκοπτη και διαρκή πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, σε όλους εκείνους που την έχουν ανάγκη.

Σε αυτό το πλαίσιο διαμηνύουν πως η ΕΕ κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και τονίζουν πως η προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας που στηρίζεται στις ανθρωπιστικές αρχές και ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου παραμένουν στο επίκεντρο της διεθνούς μας δέσμευσης».

Στην ίδια δήλωση αναφέρουν πως άμαχοι πληρώνουν συχνά το μεγαλύτερο τίμημα στις συγκρούσεις, και οι επιθέσεις, μεταξύ άλλων, σε εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας συνεχίζονται. «Τη χρονιά που μας πέρασε, από το Αφγανιστάν έως τη Νιγηρία και από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έως την Υεμένη, οι επιθέσεις αυτές στοίχισαν τη ζωή αμάχων και εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα. Οι εν λόγω πράξεις βίας αποτελούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η διάσωση ανθρώπινων ζωών δεν θα πρέπει να έχει ως τίμημα την απώλεια άλλων ανθρώπινων ζωών» σημειώνουν και προσθέτουν πως περίπου 4.400 εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν πέσει θύματα σοβαρών επιθέσεων τα τελευταία είκοσι χρόνια. Από αυτούς, πάνω από το ένα τρίτο έχασαν τη ζωή τους, αναφέρουν.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτίει σήμερα, 15η επέτειο της βομβιστικής επίθεσης των κεντρικών γραφείων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, φόρο τιμής στην προσφορά των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο απόλυτος σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η προστασία και η ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε όσους έχουν ανάγκη αποτελούν καίριο μέλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν.

Στην ίδια ανακοίνωση δίνεται και το ιστορικό των διεθνών ανθρωπιστικών δράσεων της ΕΕ: Το 2017, η ΕΕ κινητοποίησε πάνω από 2,43 δισεκ. ευρώ για δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερες από 80 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημαντικό μέρος των χρημάτων αυτών διατέθηκε για τη στήριξη πληθυσμών που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις στο εσωτερικό της Συρίας και προσφύγων σε γειτονικές χώρες και περιοχές. Η ΕΕ συνέχισε επίσης να παρέχει στήριξη στους εκτοπισμένους λόγω μακροχρόνιων συγκρούσεων, από το Αφγανιστάν έως την Κολομβία και το Κέρας της Αφρικής, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση νεοεμφανιζόμενων κρίσεων, όπως ο εκτοπισμός των Ροχίνγκια.-

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις