Κόσμος

Τουρκία: Διπλωματική κρίση με την Ιταλία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Οργή προκαλεί στην Τουρκία η συζήτηση στο Κοινοβούλιο της Ιταλίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα κάλεσε τον Ιταλό πρεσβευτή στην Τουρκία έπειτα από την πρόταση που κατατέθηκε στην ιταλική Βουλή για την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915-16 ως γενοκτονίας, μια ορολογία που απορρίπτεται με σφοδρότητα από την γείτονα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Η Τουρκία κάλεσε τον Μάσιμο Γκαϊάνι προκειμένου να του εκφράσει τη «λύπη» της για την πρόταση αυτή και να ζητήσει διευκρινίσεις για τη θέση της Ιταλίας, μετέδωσε το Ansa επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

[read4more]

Διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται έντονα τη χρήση του όρου γενοκτονία για τη μαζική εκδίωξη και δολοφονία έως και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της οποίας η Τουρκία είναι το διάδοχο κράτος.

Τουρκία – Ιταλία: Κόντρα σε διάφορα επίπεδα

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως από 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι πέθαναν και πως (οι θάνατοι αυτοί) ήταν εν πολλοίς το αποτέλεσμα της αναταραχής στη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν μπορούν να αποκληθούν γενοκτονία.

Το ιταλικό Κοινοβούλιο συζήτησε τη Δευτέρα μια πρόταση που αποσκοπεί «να αναγνωριστεί επίσημα η γενοκτονία των Αρμενίων και να δοθεί [στο θέμα] διεθνής προσοχή», σύμφωνα με το Ansa.

Η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο Τετάρτη (10.4.2019), ανέφερε η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Εν τω μεταξύ, ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι επανέλαβε την αντίθεσή του στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ, γράφοντας στο Twiiter πως η χώρα «δεν είναι, και δεν θα γίνει ποτέ, τμήμα της Ευρώπης».

Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα εδώ και σχεδόν 20 χρόνια αλλά έχει κάνει βήματα προς τα πίσω όσον αφορά τα κριτήρια της Ένωσης σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των πολιτών και η ελευθερία του Τύπου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Είκοσι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων εκείνων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Πάπας αναφέρθηκε το 2015 στα γεγονότα ως “η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο οικογένεια Τραμπ απλώνει τα «πλοκάμια» της στην Ευρώπη: Θα φτιάξει Trump Tower στο Βουκουρέστι
Αν και στην πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ η Τrump Organization δεν επεδίωκε συμφωνίες με χώρες του εξωτερικού αυτό φαίνεται πως άλλαξε με τη δεύτερη φορά που ο Ρεπουμπλικάνος μπήκε στον Λευκό Οίκο
Trump Tower 1
Συντετριμμένη η σύζυγος του CEO της Lufthansa από το τροχαίο δυστύχημα στη Σαρδηνία: «Λιποθύμησε ενώ έκανε ανάνηψη στο θύμα»
Ο δικηγόρος της 51χρονης υποστήριξε πως η πελάτισσά του σταμάτησε όταν έφτασε στη διάβαση πεζών αλλά δεν αντιλήφθηκε την 24χρονη - «Σεν εγκατέλειψε ποτέ το θύμα, κατέβηκε κιόλας να της δώσει τις πρώτες βοήθειες»
O Carsten Spohr με την Vivian Spohr