Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Τουρκία και Ελλάδα να «επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους» λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε την ανάγκη να επιλυθούν ειρηνικά οι διαφορές Αθήνας – Άγκυρας, με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. 

Eρωτηθείς για τη διαφαινόμενη προσέγγιση Τουρκίας και Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε και στις επαφές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τις δύο χώρες. Σημείωσε δε ότι οι διαφορές μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επιλύνονται μέσω του διπλωματικού διαλόγου. 

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε ότι «είδατε τον υπουργό (σ.σ  Εξωτερικών Μπλίνκεν) να μιλάει όταν είχε την ευκαιρία να βρεθεί και στην Άγκυρα και στην Αθήνα. Και έχουμε πει εδώ και καιρό ότι, όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των Συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ελλάδας, αυτά τα ζητήματα να επιλυθούν ειρηνικά, ότι αυτά τα ζητήματα να επιλυθούν μέσω διπλωματικού διαλόγου και φυσικά σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Οπότε αυτό συνεχίζει να ισχύει».

«Στην Άγκυρα βρήκαμε πρόσφορο έδαφος για συνομιλίες»

Πρόσφορο χαρακτήρισε το έδαφος το οποίο βρήκε στην Άγκυρα, κατά τον 4ο γύρο των επαφών της θετικής ελληνοτουρκικής ατζέντας που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Τούρκο ομόλογό του Μπουράκ Ακσαπάρ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Αυτό που κρατάει ο υφυπουργός από την επίσκεψή του στην Άγκυρα είναι ο διπλωματικός πολιτισμός και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα συνεχίσει να επικρατεί στις σχέσεις των δύο κρατών.

Επίσης, ο Κώστας Φραγκογιάννης τονίζει πως διαπίστωσε με μεγάλη ικανοποίηση πως έχει επιτευχθεί πρόοδος σχεδόν σε όλες τις θεματικές της θετικής ατζέντας και εκτιμά πως η δυναμική που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια όλων αυτών των τεχνικών συναντήσεων, εκτός του ότι διεύρυνε τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών σε νευραλγικούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, άνοιξε παράλληλα δρόμους για στενότερη συνεργασία σε πιο στοχευμένες δράσεις, όπως τη συνεργασία των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών σε εμπόριο και επενδύσεις σε Ελλάδα, Τουρκία αλλά και σε τρίτες χώρες.

Με πληροφορίες και από «Καθημερινή»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις