Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Τουρκία: Νέα μείωση επιτοκίων παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 80%

Τουρκία: Νέα μείωση επιτοκίων παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 80%

Μπορεί ο πληθωρισμός στην Τουρκία να άγγιξε – επίσημα – τον Ιούλιο το 80%, όμως η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ακολουθεί την «ανορθόδοξη» πολιτική του Ερντογάν, μειώνοντας ακόμη μία μονάδα το βασικό επιτόκιό της.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε σήμερα το βασικό επιτόκιό της από 14% σε 13%.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία δικαιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη τις «αβεβαιότητες για την παγκόσμια ανάπτυξη και τους γεωπολιτικούς κινδύνους», είχε διατηρήσει σταθερό το επιτόκιό της από το Δεκέμβριο.

Είχε όμως προηγηθεί η «καθίζηση» των επιτοκίων από το 19 στο 14% από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο, κατ’ εντολήν του Ερντογάν.

Κόντρα στις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο Τούρκος πρόεδρος εκτιμά ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.

Οι αγορές όμως δεν «χαμπαριάζουν» από τα κελεύσματα του Ερντογάν, οδηγώντας το 2021 σε μείωση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας κατά 44% έναντι του δολαρίου. Το τουρκικό νόμισμα έχασε επιπλέον άνω του 25% της ισοτιμίας του έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Ως συνέπεια αυτής της κατάρρευσης, ο πληθωρισμός έφθασε το 79,6% τον Ιούλιο σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 24 ετών, μόλις 11 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις