Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Τουρκία: Ο Χακάν Φιντάν παρέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Τουρκία: Ο Χακάν Φιντάν παρέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Φωτογραφία Reuters

Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης της Τουρκίας από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο -πρώην πλέον- επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν, παρέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Στις πρώτες δηλώσεις του, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, ο Χακάν Φιντάν τόνισε ότι “θα συνεχίσω να προωθώ το όραμα μιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται στην ανεξαρτησία της Τουρκίας από κάθε σφαίρα επιρροής και στην κυριαρχία της βούλησης του έθνους”.

Αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ερντογάν, για την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση που του έδειξε, με τον διορισμό του στο υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρθηκε στη φιλία που τον συνδέει εδώ και πολλά χρόνια με τον Μεβλούτ Τασβούσογλου. 

“Η φιλία μου με τον κ. Τσαβούσογλου ξεκίνησε στο σχολείο. Έχει πάντα επιδείξει ανώτερα προσόντα ως πολιτικός και κυρίως ως άνθρωπος και φίλος”.

Ο Χακάν Φιντάν δήλωσε υπερήφανος που αναλαμβάνει το ΥΠΕΞ στα 100 χρόνια της ίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας: “Σήμερα, είμαι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος που βρίσκομαι μαζί σας για την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας και την 500ή επέτειο από την ίδρυση του οργανισμού εξωτερικής υπηρεσίας. Κατά τη διάρκεια αυτού του καθήκοντος, θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την ακεραιότητα, την ασφάλεια και την ευημερία του κράτους και του έθνους μας, σύμφωνα με το όραμα του προέδρου μας, ο οποίος επανεξελέγη με τη μεγάλη εκτίμηση του έθνους μας, και τις αξίες που εκπροσωπεί“, είπε, προσθέτοντας ότι “ένα άλλο σημαντικό θέμα για μένα είναι να αναλάβω την ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών μας, με το οποίο συνεργάστηκα πολύ στενά τα τελευταία 20 χρόνια, ξεκινώντας από το διορισμό μου ως προέδρου της ΤΙΚΑ το 2003, και του οποίου τα μέλη γνωρίζω ονομαστικά κι έχω γίνει προσωπικά μάρτυρας των θυσιών τους σε όλο τον κόσμο”.

 

 

Τσαβούσογλου: “Όπου υπάρχει Τούρκος, υπάρχει κράτος και διπλωματία”

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Χακάν Φιντάν και εξύμνησε το έργο του υπουργείου Εξωτερικών.

“Η παράδοση δείχνει τη συνέχεια στο κράτος, είναι ένας αγώνας σημαίας. Ήθελα και εγώ να συμμετάσχω σε αυτόν τον αγώνα σημαίας και να συμπεριληφθώ στην τιμή να εκπροσωπήσω το ένδοξο κράτος και το έθνος μας. Πρώτα με την κρίση του Παντοδύναμου Αλλάχ, στη συνέχεια με την εξουσία που μας έδωσε το έθνος μας και ο πρόεδρός μας, μου δόθηκε η δυνατότητα ως υπουργός Εξωτερικών να αναλάβω αυτή τη σημαία. Στις 29 Αυγούστου 2014, ξεκίνησα το καθήκον μου με μεγάλη τιμή.

Η διπλωματία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας και φέτος γιορτάζουμε την 500ή επέτειο από τη θεμελίωση της βαθιά ριζωμένης εξωτερικής μας υπηρεσίας- ωστόσο, είναι επίσης γεγονός ότι όπου υπάρχει Τούρκος, υπάρχει κράτος, και όπου υπάρχει κράτος, υπάρχει διπλωματία. Όπως είπα στην ομιλία μου, όταν ανέλαβα για πρώτη φορά τα καθήκοντά μου, έχω βιώσει την εμπιστοσύνη που μου προσφέρει η στήριξη σε αυτή τη βαθιά ριζωμένη παράδοση και η συνεργασία με Τούρκους διπλωμάτες που ζηλεύει ο κόσμος.

Παραδίδω τη σημαία που κουβαλούσα επί 8 χρόνια στον αξιότιμο αδελφό μου Χακάν Φιντάν. Μαζί θα προστατεύσουμε την ύπαρξη του κράτους και του έθνους μας στα πιο ευαίσθητα ζητήματα στις πιο δύσκολες γεωγραφικές περιοχές. Θα είμαι πάντα στη διάθεση του υπουργού μας και του υπουργείου μας”.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις