Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Τουρκία: Ευρεία σύσκεψη για το μπαράζ συλλήψεων

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η σύλληψη 49 αξιωματικών του τουρκικού στρατού με την κατηγορία της συνωμοσίας ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης στην Άγκυρα.

Οι ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχει θορυβηθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις, για αυτό και την Τρίτη συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να εξετάσει τα γεγονότα που ακολούθησαν τις συλλήψεις ανώτατων στρατιωτικών, μετά από εντολή της κυβέρνησης Ερντογάν. Η διαταγή για τις εν λόγω συλλήψεις δόθηκε καθώς «ανώτατοι αξιωματικοί ενέχονται σε μία συνωμοσία, που έχει ως κεντρικό στόχο την ανατροπή, πραξικοπηματικά, της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας». 

Το τι συζητήθηκε φυσικά δεν έγινε γνωστό. Στην επίσημη ιστοσελίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναρτήθηκε μια λιτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως: «Σήμερα, στο Αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων έγινε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν όλοι ανεξαιρέτως οι στρατηγοί και οι ναύαρχοι, για να εκτιμηθεί η παρούσα «σοβαρή κατάσταση», στο πλαίσιο των ανακρίσεων στις οποίες προχωρεί ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης». 

Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη 17 στρατηγών και 4 ναυάρχων εν αποστρατεία, άτομα που κατά το παρελθόν κατείχαν καίριες θέσεις στην ιεραρχία του στρατεύματος. Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 49 άτομα, εμπλεκόμενα στο σχέδιο «Βαριοπούλα». 

Μαζί με την ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την «πολύ μεγάλη ανησυχία» της, αναφορικά μ’ αυτές τις πληροφορίες περί στρατιωτικών προπαρασκευών για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Τουρκίας. Παράλληλα, ζητείται να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία, κατά τις ανακρίσεις των συλληφθέντων ανώτατων αξιωματικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε